Byggtorget logoByggtorget logo

Tre hyppige jobbulykker og skader du enkelt kan unngå

Er du en ung, mannlig håndverker bør du definitivt lese videre, men her er det nyttig lærdom for alle som jobber innenfor bygg- og anleggsbransjen.

I 2019 registrerte Arbeidstilsynet 2673 arbeidsskader innenfor byggenæringen. Ni av disse hadde et dødelig utfall. Tallenes harde fakta viser at dette er bransjen med flest dødsulykker, og at de aller fleste uhellene skyldes menneskelig svikt og unødvendige sjanser.

Menn skader seg tre ganger oftere enn kvinner, og mye kan tyde på at en mannlig bygg- eller anleggsarbeider i begynnelsen av 20-årene, er noe av det mest risikable man kan være. Om dette skyldes at unge menn mangler erfaring og tar flere sjanser enn eldre, eller om de yngste ofte blir satt til å gjøre de mer risikable oppgavene, er uvisst.

Det vi vet, er at det uavhengig av alder og kjønn er tre typer jobbuhell eller skader som ofte går igjen – og at alle disse kan forebygges eller unngås med enkle grep.

Slik unngår du fallskader

Støt eller treff av gjenstand er den hyppigste ulykkestypen, etterfulgt av fall. Det er med andre ord ikke bare du som kan falle – svært ofte kan også fallende verktøy forårsake både små og store skader.

En av forsikringene mot at dette skal skje, får du med Luna Tools ZeroDrop. Det er en serie brukervennlige produkter laget for enkel sikring av håndverktøy. Målet er at man skal kunne jobbe sikkert og effektivt i høyden selv om man har med seg omfattende verktøysystemer. Løsningen er universell, slik at du enkelt kan sikre dine yndlingsverktøy.

Les også: Slik gjør verktøysikring det tryggere å jobbe i høyden

Det finnes også et eget startkit i ZeroDrop-verktøyserien. Her får du et basisutvalg av sikringselementer som trengs for å arbeide i høyden, og man får gode instruksjoner for hvordan dette skal festes på verktøyet.

Alle som skal jobbe i høyden er også nødt til å gjennomføre stillaskurs og fallsikringskurs i henhold til Arbeidstilsynets forskrifter. Begge kurstyper kan Byggtorget tilby via vår kursleverandør, kontakt din proffselger for mer informasjon.

Pass på hørselen

Hørseltap på grunn av støy er den vanligste yrkesskaden i Europa, og bygg- og anleggsbransjen er blant de næringene som melder inn flest slike skader. Ifølge Arbeidstilsynet er verken støyreduserende eller vanlige hodetelefoner godt nok, da disse ikke er godkjent som hørselvern.

Hos Byggtorget fører vi flere typer godkjente hørselvern, blant annet fra anerkjente Hellberg Safety, som tilbyr et komplett utvalg av svært komfortable hørselvern i forskjellige modeller og stiler.

Bilde: Xstream LD hodebøyle fra Hellberg Safety

Blant bestselgerne er Xstream LD hodebøyle, som kan kobles til telefonen din via bluetooth for trådløs strømming av musikk og telefonsamtaler. her beskyttes hørselen mens du lytter til favorittmusikken din med overlegen lydkvalitet, og den innebygde mikrofonen gjør det enkelt å snakke i telefonen uten å måtte legge fra deg det du jobber med.

Ta bedre vare på knærne

Belastningsskader står ifølge undersøkelser for nesten halvparten av sykdommene i byggebransjen, og det er den absolutt vanligste formen for arbeidsrelatert sykdom.

Visste du at knærne til en håndverker i mange tilfeller utsettes for større belastninger enn knærne til en toppidrettsutøver? Menisk- og kneskader er blant plagene du enkelt kan redusere risikoen for, ved å investere i noe så enkelt og rimelig som kneputer.

Bilde: D3O® Ergo kneputer fra Snickers Workwear

D3O® Ergo kneputer fra Snickers Workwear er ergonomisk formede kneputer som gir avansert knebeskyttelse ved arbeid som innebærer at man ofte står på knærne. Putene er beregnet for daglig bruk og er i et slitesterkt D3O®-materiale som gir økt beskyttelse mot støt. Disse kneputene er kompatible med KneeGuard™-systemet, og passer også perfekt inn i Snickers’ Slim Fit-bukser.

Du kan se et større utvalg i vår nettbutikk, eller ved å svinge innom avdelingen med arbeidsklær neste gang du tar turen innom Byggtorget.

Hva har du krav på?

Ifølge Arbeidstilsynet er manglende kompetanse og opplæring en gjentagende faktor i de fleste innrapporterte ulykkene i bygg- og anleggsbransjen. Bransjen har også en overvekt av unge menn, som generelt sett er mindre flinke til å bruke påkrevd verne- og sikkerhetsutstyr.

Hvis du er arbeidsgiver, er det ditt ansvar å sørge for at dine ansatte har nødvendig arbeidstøy og vernefottøy tilpasset årstiden og arbeidsplassen. Det er også greit å være obs på at ulykkesrisikoen virker å være større når det er få på jobb, kanskje fordi vi er mer villige til å ta sjanser når risikoen for å bli “fersket” er mindre.

Vi fører et stort utvalg kjente kvalitetsmerker av både arbeidsklær og verneutstyr i våre varehus – ta gjerne en ekstra titt neste gang du kommer innom.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!