Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Slik sørger du for et tett tak

Har du et gammelt hus og lurer på om taket bør byttes? Etter 30 år er de fleste tak modne for å helt eller delvis skiftes. Jevnlig vedlikehold vil kunne gi taket noen ekstra år og spare deg for store utgifter. Må du likevel skifte gjelder det å gjøre en grundig jobb slik at det blir lenge til neste gang. Våren er et godt tidspunkt for å planlegge rehabilitering eller bytte av tak.

Dersom taket ditt er skadet, gammelt eller har begynt å lekke bør det skiftes først som sist, før det oppstår store og kostbare skader. «Dersom du allerede har oppdaget en innvendig lekkasje, har nok skaden vært der en stund», forklarer Bjørnar Kvamme fra Byggtorget Digernes. En årlig inspeksjon kan avdekke begynnende lekkasjer og spare deg for mye penger og ubehagelige overraskelser.

«Er du usikker på om taket holder mål, er det lurt med en sjekk», råder Bjørnar. Mindre lekkasjer er vanskelige å oppdage, og kan i verste fall gi råte som først oppdages når skaden er så stor at hele eller deler av takkonstruksjonen må byttes. Det kan være vanskelig å finne omfanget på skaden på taket ved bare å se på det ytre. Kan man se skaden, er det ofte fukt under. «Jeg anbefaler alle som skal skifte tak å være nøye med grunnarbeidet og besiktelsen av undertaket. Her kan man ikke satse på at det går greit, da vil dette være det første som ryker. Det er lite vits å legge penger i taktekket dersom undertaket ryker etter bare få år», sier Bjørnar.

Ønsker du jobben gjort Ferdig snekra?

Du forteller oss hva du ønsker gjort, og våre fagfolk gjennomfører prosjektet ditt fra A til Å.

Les mer om Ferdig snekra her

Takstein eller takplater?

De aller fleste norske trehus har tak med tradisjonell takstein som finnes i en rekke varianter og ulike design og farger. Takstein har mange fordeler. De demper godt støy og finnes i både betong og tegl i flere prisklasser. Teglstein krever mindre vedlikehold enn takpanner og tradisjonell betongtakstein.

Platetak passer fint på moderne funkishus, men kan også gi et helt nytt uttrykk på et klassisk trehus. Takpanner i stål fås både som glatt, matt og granulert ru overflate, i mange farger og dekorer, også med taksteinsprofil. Stålplater er lettere enn takstein, har lang levetid og er raskt å legge. «Tak-panner er et prisgunstig alternativ som gir et lett tak. Da slipper du ta hensyn til en eventuell forsterkning av takkonstruksjonen. Takpanner fås dessuten i mange ulike type profiler og et stort spekter design», sier Bjørnar. Det tredje mest vanlige alternativet er takpapp eller takshingel. Takpapp har god levetid, er raskt å legge og vil ofte være det rimeligste alternativet. En god papp kan også brukes senere som underlagspapp for eventuell plate- eller steintak.

Viktig å tenke over for valg av tak

Før du setter i gang er det noen ting som er viktig å tenke på. Alle typer tak har sine egenskaper som gir spesielle fordeler. Til bolig er det i prinsippet tre typer tak å velge mellom: Takstein i betong eller tegl, platetak av stål eller aluminium eller takshingel/takpapp. I tillegg finnes det forskjellige varianter, som torvtak, glass- eller plasttak og tak i treverk eller stein, til hytter og andre bygg. Kom innom en av våre butikker for gode råd om hva som passer best for din bolig.