
Et godt valg for å beholde mest mulig fingerfølsomhet, er å gå for vinterforede monteringshansker. De har som regel ikke sømmer på fingertuppene, og er derfor ikke så klumpete som hansker med sømmer kan være. Da de er myke og tettsittende, tilpasser de seg også hendenes form på en god måte og blir ikke så klumpete når du knyter nevene for å gripe etter ting. Det er en fordel når du skal ha tak i noe i lommene på jakka eller i snekkerbuksa.
Monteringshansker er imidlertid ofte beregnet på lettere oppgaver. Vil du ha litt mer hardføre hansker, bør du heller gå for en type allround-hanske. De tåler litt mer og er derfor egnet til flere typer oppgaver enn monteringshanskene, men du får gjerne litt dårligere fingerfølelse med dem.
Det finnes forresten også hansker som ikke kalles for monteringshansker, men som likner veldig i utforming. Noen av dem har varme innerhansker, andre er strikkede, noen er skjærebestandige, mens atter andre har signalfarger for god synlighet. Ofte kalles de bare for vinterhansker.
Sjekk tallene
Vil du sjekke om et par hansker egner seg til vinterbruk, bør du setter etter et ikon utformet som et skjold med en iskrystall inni. Det betyr nemlig at det er snakk om en vinterhanske. Under skjoldet finner du tre tall med en helt bestemt betydning:
- Tallet til venstre handler om motstand mot overføringskulde – egentlig hvor godt varmeisolert hanskene er.
- Tallet i midten sier noe om motstand mot kontaktkulde – hvor god den er i å hindre at kulde fra gjenstander du holder i overføres via hanskene til hendene dine.
- Tall til høyre handler om motstandsdyktighet overfor vann og fukt.
De to første måles på en skala fra 0 – 4, der null er dårligst og 4 er best. Den siste deler kun inn i 1 og 0, der 1 betyr at hansken skal tåle vann i minst 30 minutter før du blir våt på hendene. Er den merket med 0, blir du trolig våt og kald før det har gått 30 minutter.
Noen ganger vil du også se en «X» der det skulle stått et tall. Det skyldes i så fall at det ikke har vært mulig å teste egenskapen på den bestemte hansken. I tillegg til å sjekke tallene bør du lese produsentens beskrivelse av hansken for å få et godt bilde av hvordan den håndterer vintervær.
Hold hele kroppen varm
For å holde fingrene varme er det viktig at du hele kroppen er varm. En varm kropp sende mye varme til både hender og føtter, så dert er lurt å kle seg godt for at fingrene også skal bli varme. I begynnelsen av en arbeidsøkt kan du likevel oppleve at kroppen er god og varm, mens fingrene er iskalde. Da kan det lønne seg å ta en liten pause og slippe armene ned. Da sender kroppen overskuddsvarme til blant annet fingrene og gjør at de blir varmere.
PS! Forskning viser en sammenheng mellom bruk av snus og kalde hender, og temperaturen i hendene går i snitt ned 3 grader med snus under leppa. Det skyldes at blodsirkulasjonen i hender og fingre går ned når det kommer nikotin i kroppen. Så hvis du både snuser og fryser på fingrene, kan du altså prøve å kaste snusen for å se om det hjelper.