Byggtorget logoByggtorget logo

Nyttig å vite når du skal velge innerdør

Når det kommer til innerdører kan det være vanskelig å forstå forskjellen på pris og kvalitet når dørene ser helt like ut.

Byggtorget tilbyr lette innedører, kompakte innerdører og massive, tunge innerdører.

Hva bør du tenke på når det kommer til valg av innerdør? Du står mellom 3 valg når det kommer til kvalitet: Formpresset, Kompakt og Massiv.

FORMPRESSEDE DØRER

Døren har en formpresset fiberplate ytterst og honeycomb-­fylling i midten, noe som gjør døren meget lett. Formpresset dør har samme design som kompakt dør. Det gjør at du kan kombinere de to dørtypene i feks en gang der det kun er behov for kompakt eller massivdører med lydreduserende evne på noen av dørene.

– Vi anbefaler alltid å velge kompakt eller massiv dør for vesentlig bedre lydreduksjon, en mer stabil dør samt en bedre kvalitetsopplevelse.

KOMPAKT DØR

Har samme utvendig design som formpresset dør, men med en kjerne av rørspon. Kompakt dør har en vesentlig bedre lydreduksjon og er tyngre enn en formpresset dør.

MASSIV DØR

Våre er tradisjonsrike dører med massiv stamme, kombinert med splittet og limt ramtre, som gir en meget stabil dør med kvalitet ned til minste detalj. Man kjenner tyngden og kvaliteten i disse dørene når man åpner og lukker dem. Våre massiv dører har en fantastisk overflate-finish!

Hvordan er innerdører bygget opp?

Formpresset

Formpressede dører er enklere og rimeligere en massive dører, men er fortsatt fullverdige dører. Serien er bygd på presset fiberplate med enkel ramtre og honeycomb-fylling.

Kompakt

Kompaktdøren har en kjerne av rørspon, med samme ansikt som vanlig standard formpress. Døren har en vesentlig bedre lydreduksjon og en vesentlig høyere vekt i forhold til formpresset.

Massiv

Hvit massiv er en tradisjonsrik dør med massiv stamme, kombinert med splittet og limt ramtre, som gir en meget stabil dør med kvalitet til minste detalj. Leveres hvitmalt og har et ytre lag på ramtre i HDF og speil i MDF.

Hvordan måler man en innerdør og hva er en standard dør?

Mål døren og samsvarer dette med listen, er døren i standard mål.

  1. Bredde dørblad: 62,6 – 72,6 – 82,6 eller 92,6 cm
  2. Høyde dørblad: 184 – 194 eller 204 cm
  3. Høyde senter lås til nedre dørblad: 98 eller 103 cm
  4. Høyde senter øvre hengsle til øvre dørblad: 20 eller 25 cm
  5. Senteravstand mellom «snap in» hengsler: 154 cm

«Snap in» hengsler ble standard på alle nye dører i 1972. Dette gjør at man kun trenger å bytte dørblad.
Lengden på skåtetappen kan justeres på innsiden (før montering) ved hjelp av et skrujern.

Velg kvalitet

Dørene i hjemmet blir brukt utallige ganger i løpet av en dag, og da er det viktig at det ikke blir et irritasjonsmoment. Derfor anbefaler vi alltid innerdør med karm og dempelist. Grunnen til at vi alltid anbefaler innerdør med karm og dempelist er at man oppnår meget god lydisolasjon fra rom til rom, samt at man unngår slamring i døren ved trekk og lufttrykk i boligen. Se hele sortimentet av innerdører her.

Kan man få akkurat den fargen man vil?

Ja, man står fritt til å bestille døren i akkurat den fargen man ønsker. Da blir selvsagt karm i samme farge. Vær oppmerksom på at det blir da en bestillingsvare med lengre leveringstid.

Hva med hvite dører?

En stor misoppfatning som går igjen i mange prosjekter og boliger, er at hvitt er hvitt. Det finnes mange nyanser av hvitt, og alle gir forskjellige fargeopplevelser. Derfor er det viktig å tenke på hvilken farge du har på vegger og karmer når du velger farge på dørene og vinduene dine. Hva skal du velge? Bomull eller Klassisk hvit?

En hvit farge kan oppleves både gulaktig, rødaktig, gråaktig, varm eller kjølig. En bestemt hvitfarge passer nødvendigvis ikke hos alle. Tenk på hvilke andre farger hvitfargen skal passe sammen med, og hvilke farger du har på lister, vegger og tak. Fargene Bomull og Egghvit er fargene (S 0502-Y) som gjerne har blitt definert som hvit. Helt fra 90-tallet og til så sent som 2000-tallet var fargetrendene mer rettet mot gylne farger, som også er årsaken til at industrien bruker denne hvitfargen som standard. Og helt klart – til gylne farger er Bomull og Egghvit helt optimalt. Men – de passer ikke til alt. Om en velger Bomull eller Eggehvit til rødlige greige fargetoner, eller kjølige og nøytrale grå og blåtoner, ser fort disse fargene skittengule ut. Dette er en tydelig retning i fargetrendene, og dermed har etterspørselen på Klassisk hvite dører økt. Harmonie har derfor valgt å lagerføre flere av modellene i Klassisk Hvit
(S-0500-N) – uten tillegg i pris.

S 0502-Y – også kjent som Bomull/ Eggehvit

S 0500-N Klassisk hvit

Det er ikke alltid like lett å se forskjellen på disse to fargene. En dør som står utstilt alene i S 0502-Y ser helt hvit ut. Det er først når den blir satt sammen med S 0500- N Klassisk hvit at en ser den gylne fargetonen.

Kan man blande fargetonene?

Vår anbefaling er å velge en hvitfarge som en holder seg til i hele huset. Små nyanser utgir store forskjeller og skaper irritasjon og ubalanse. Tenk helhet når det kommer til lister, karmer, vinduer, dører, tak og vegger. Det blir ikke pent når for eksempel karmene eller døren er gulaktig mot annet hvitt interiør.

Psst! Et lite tips om du valgt eller skal velge dører og vinduer i S 0502-Y, er å velge en gråfarge på lister som har en hvitfarge i seg som gir et moderne og tidsriktig uttrykk, men som ikke blir for hvit mot dørene og vinduene. Et godt råd kan være å velge LADY 1024 Tidløs som er en vakker gråhvit farge fra Jotun som passer godt til dører og vinduer i Bomull og Egghvit!

Kan man montere en innerdør selv?

En innerdør med karm fra Harmonie er noe du enkelt kan montere selv. Om du har en opprinnelig dør og ønsker å bytte dørbladet gjør «Snap-in» hengsler det meget enkelt. «Snap-in»ble standard på alle nye dører i 1972.

Vi forteller deg i denne filmen hvordan du går frem når du skal montere ny innerdør med karm og terskel.

Velg sorte innerdører for å skape et moderne og stramt inntrykk – tenk at en innerdør kan bli så kul? Her ser dere Line i dempet sort som er en lagerført vare hos vår leverandør Harmonie. Foto: Harmonie Norge / @enkontrast.

Ved å velge hvite eller klassisk hvite innerdører, går dørene i ett med interiøret, og med sine enkle linjer passer disse dørene inn i både klassiske og mer moderne hus. Line 1 serien er massiv dører med optimale lydreduserende evner. Du kjenner kvaliteten på disse dørene.

Om du ønsker å la lyset flomme mellom sonene i hjemmet ditt, velg gjerne en innerdør med herdet glass. Her har de valgt innerdør i glass med sidefelt for maksimal utnyttelse av lyset mellom rommene.

Montering av Harmonie innerdør