Byggtorget logoByggtorget logo

Ta vare på knærne dine

Når du jobber som snekker, er det ikke fritt for at mange deler av kroppen kjørt seg i løpet av en arbeidsdag. Et eksempel på kroppsdeler som utsettes for store belastninger, er knærne dine.

Det kan blant annet føre til skader i menisken og kneleddet, og faktisk er det ofte slik at knærne til en håndverker utsettes for større belastninger enn knærne til en toppidrettsutøver. Den åpenbare forskjellen er imidlertid at du ikke har den samme muligheten til å legge inn restitusjonstid eller har et medisinsk støtteapparat som følger med på helsetilstanden og sier ifra når det begynner å røyne på.

Bruk kneputer

Du kommer imidlertid veldig langt med å investere i et par kneputer. Da får du effektiv demping av slagene som oppstår mot kneet når du kneler og det kan redusere skadelige konsekvenser av gjentatt stress på kneleddet. Bent Austnes hos Byggtorget Digernes oppsummerer det på en ganske enkel måte:

– Kneputer er rett og slett en rimelig og enkel måte å beskytte knærne på, slik at du kan ha glede av dem i mange år fremover.

Det finnes imidlertid ulike typer kneputer, og de klassifiseres etter standarden EN 14404. Den deler inn i fire ulike typer og tre ulike beskyttelsesnivåer:

- Type sier noe om hvordan kneputen er utformet og ment brukt, for eksempel om de er lage for å festes rundt bena eller legges i knelommene på arbeidsbuksen. De fleste kneputer du finner i dag er av type 2, som vil si at de er laget for bruk i lommer på buksebeina eller er permanent festet til arbeidsbuksene

- Beskyttelsesnivå handler om hva putene tåler og dermed i hvilke omgivelser de egner seg. Det mest vanlige er nivå 1, som vil si at de er laget for både flate og ujevne gulvflater og beskytter mot inntrengning fra gjenstander på opptil 1 cm. høyde. Rusk og rask på gulvet har altså ikke mulighet til å trenge gjennom og treffe selve kneet mens du jobber.

Velg riktig type

Selv om de fleste kneputer er laget etter EN 14404, betyr det selvsagt ikke at alle er like. Det er blant annet forskjeller i størrelse og passform mellom ulike produsenter og innenfor utvalget hos samme produsent. Derfor er det viktig å bruke litt tid på å finne kneputene som passer best for akkurat deg. Bent hos Byggtorget Digernes har et par gode tips til deg som skal ut og handle:

– Generelt skal kneputene sitte godt hele tiden og du skal for eksempel ikke måtte dra i buksebena for å få dem i riktig posisjon. De bør også være fleksible nok til å tilpasse seg posisjonen du jobber i til enhver tid, sier han.

I noen tilfeller kan det bli en avveining mellom beskyttelse og komfort, men vi anbefaler at du alltid prioriterer beskyttelse. Med tanke på komfort kan det være lurt å velge kneputer med ventilasjonskanaler fremfor helt flate typer som ikke lar luften sirkulere. Det er også viktig at putene ikke bare dekker kneskålene, men også sidene av knærne dine. Derfor kan det være en fordel å gå for puter med kurvede sider, som på sett og vis lukker seg rundt knærne for å gi god beskyttelse og stabilitet.

Bent Austnes har dessuten et annet tips til deg som skal velge kneputer:

– Vær klar over at de fleste produsentene av kneputer lager dem for å passe til sine egne arbeidsbukser. Blander du puter og arbeidsbukser fra ulike produsenter, er du ikke garantert at kneputene gjør den jobben de lover, sier han.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!