Byggtorget logoByggtorget logo

Hvordan velge innerdør?

Dører er kanskje detaljer når du bygger nytt eller pusser opp, men helheten ligger i detaljene.

Snu på tradisjonell tankegang; istedenfor å la dørfargen være hvit, gi den farge og personlighet. Med dagens teknologi og mangfold har du en uendelighet av muligheter å velge mellom - både når det gjelder design og kvalitet.

Vi beveger oss stadig mer bort fra perioden der alt var hvitt og lyst. Dette kommer blant annet frem i fargevalg, der stadig flere velger å gå for svarte dører – både innerdører og ytterdører. Dette skaper et barskere og renere uttrykk, som bidrar til en helt annen opplevelse av rommet.

Vi kan tilby flere spennende løsninger, blant annet dører med moderne overflater og innovative løsninger som tavle, whiteboard, speil og glass.

Stil 1 med tavlemaling. Foto: Bygg1

Skyvedører gir bedre plass

Skyvedører gir deg en helt unik mulighet til å spare noen ekstra kvadratmeter i din bolig. Du sitter også igjen med en stilren og funksjonell løsning. Det kreves imidlertid at du planlegger hvor du vil ha skyvedøren før veggen bygges. Du kan velge mellom innebygde skyvedører og utenpåliggende skyvedører.

En hengslet dør opptar ca 1,2 kvadratmeter gulvplass og 0,8 løpemeter møbleringsbar vegg for å svinge 180 grader. All denne plassen kan du få utnyttet ved å bruke skyvedør. Dørbladet «forsvinner» da inn i veggen og du får mer gulvplass og en vegg som gir deg plass til møbler.

En innebygd skyvedør forsvinner inn i veggen når man åpner den, og er en løsning for deg som foretrekker det helt enkle. Fordi døren skjules i veggen, skapes det mer veggplass i rommet for møblering, samtidig som det er mindre sjanse for at barna klemmer fingrene sine.

Hvis du har bærende vegger og ikke kan bygge inn skyvedørene i selve veggen, har vi utenpåliggende skyvedører.

Innebygd tofløyet skyvedør med Base 3 glass. Foto: Bygg1

Sammenheng mellom pris og kvalitet på innerdører

Det kan være vanskelig å forstå forskjellen på pris og kvalitet på innerdører når dørene ser helt like ut. Enkelt sagt finnes det tre forskjellige kvalitetsnivåer på innerdører:

  • Lette dører har en fiberplate ytterst og honeycomb-fylling i midten, noe som gjør døren meget lett. Dette er de letteste og rimeligste dørene.
  • Kompakte dører har kjerne av trefiber som gir langt bedre lydisolering og større kvalitetsfølelse enn lette dører. Døren har også vesentlig bedre lydreduksjon og er tyngre enn en lett dør.
  • Massive dører er de mest stabile kvalitetsdørene og har lang levetid. De har en massiv stamme av splittet og limt ramtre og speil i MDF, som gir en meget stabil dør med kvalitet ned til minste detalj. Man kjenner tyngden og kvaliteten i disse dørene når man åpner og lukker dem.

Det er en klar sammenheng mellom pris og kvalitet på innerdører.

Lyddempende dører og karmer

Velger du kompakte eller massive dører og i tillegg karm med dempelist reduserer du støynivået betraktelig. I tillegg unngår du slamringen som gjerne medfølger billige dører. Dempelist i karmen gir i tillegg økt følelse av kvalitet og en behagelig lyd når du lukker døra.

Alle karmene til Bygg1 har kvistfri furu og kan leveres med og uten dempelist, som 92mm og 122mm. Vi anbefaler alltid å bruke dempelist, alltid med kompakte og massive, men også med lette dører. Du vil uansett få bedre lyddemping, og en høyere kvalitetsopplevelse.

Karm med dempelist. Foto: Bygg1

Fargevalg

Dører er kanskje detaljer når du bygger nytt eller pusser opp, men helheten ligger i detaljene.

La døren bli en del av interiøret, ikke bare et praktisk skille mellom to rom. Siden hvitmalte dører kom på markedet, har fargen NCS S 0502-Y, også kalt bomull, vært standard. Dette gjelder også de fleste andre malte byggevarer.

Vi har lenge sett en stor økning i etterspørselen av dører og karmer i fargen NCS S 0500-N, klassisk hvit, som er en mer nøytral farge. NCS S 0500-N inneholder 5 % svart, men ellers ingen andre fargetoner. Da kan den trygt brukes opp mot alle fargetoner, mens bomull kan oppleves litt gulaktig.

Det er fortsatt slik at bomull er standard, men Bygg1 lagerfører mange dørmodeller og karmer i klassisk hvit.

Stil 1 i klassisk hvit. Foto: Bygg1

Svart er kanskje ikke det første som slår deg når det blir snakk om dører. Men det burde det kanskje vært. Svart er helt klart den nye trendfargen, både hjemme og på hytta.

Stadig flere velger svart kjøkken, vinduskarmer, vvs artikler og dører. Svarte og klassisk hvite innerdører kan med fordel kombineres, for å myke opp eller lage kontrast. For å få et gjennomført resultat kan du også velge svarte dørvridere og wc-signalskilt.

Finerte dører

Ei glatt dør gir et stilreint inntrykk og passer i de fleste miljø. I tillegg til farga dører, kan du velge mellom lette slette eller kompakte dører med finert lakkert overflate.

Her har du mulighet til å velge noe som setter særpreg på din bolig, kontor eller andre lokaler. Det er mulig å bruke standard hvite karmer eller karmer laga med samme finér som dørbladet.

Vi kan levere finer i ulike treslag og alle dørene er ferdig lakkerte som standard. Overflata av lakkert finer er slitesterk og vil vare i lang tid. Dørene kan leveres med lett eller kompakt konstruksjon.

Glassdør inn til bad

Bad og toalett er typiske rom der det kan være fint med litt ekstra lys, men det er samtidig ikke ønskelig med innsyn. Lenger sør i Europa har bruk av glassdører inn til bad vært brukt lenge. Nå begynner denne trenden å spre seg nordover. Badet vil føles utrolig mye større, friskere og åpnere med en glassdør. Om du har vært på hotell i Norge i det siste, har du kanskje lagt merke til at glassdører inn til baderom også her hjemme har blitt stadig mer populært.

Det ikke i de fleste tilfeller ikke gjennomsiktig glass vi snakker om her, men som regel frostet glass. Frostet glass gir deg mye lys og god skjerming, ingen vil kunne se annet enn skygger på innsiden. Glasset er herdet, slik at sikkerheten er bevart i hjemmet ditt.

Stil 1 i svart med frostet glass. Foto: Bygg1