Byggtorget logoByggtorget logo
Mann som skrur skruer på terrasse.Mann som skrur skruer på terrasse.
Mann som skrur skruer på terrasse.Mann som skrur skruer på terrasse.

Bygge terrasse? Dette er de nye byggereglene som gjelder nå

Er du tømrer og har en kunde som lurer på hvor nærme naboen man kan bygge platting? Her får du de gjeldende byggereglene for terrasse og platting.

De siste årene har det kommet flere lettelser i plan- og bygningsloven. Fellesnevneren er at det har blitt stadig mindre papirarbeid knyttet til å gjøre enklere tiltak.

Håndverker som snekrer terrasse.

Bilde: Det er viktig å holde styr på reglene når du bygger terrasse. Foto: ESSVE

Nye byggeregler 2021

1. mai 2021 kom det lettelser når det gjelder terrasser og mindre tilbygg, og det er enda færre tiltak enn tidligere som krever søknad før arbeidet kan settes i gang.

Dette kan bygges uten byggesøknad:

  • Terrasser forbundet med bygning: så lenge de stikker mindre enn 4 meter ut fra bygningen, ikke er høyere enn 1 meter over eksisterende terreng og er minimum 1 meter fra nabogrensen. Overbygg er ikke tillatt, men rekkverk på inntil 1,2 meter er lov.
  • Plattinger på bakken: så lenge de ikke stikker mer enn 50 centimeter over bakken. Slike plattinger kan plasseres helt inntil nabogrensen og teller ikke med i bebygd areal på tomten. Det er særlig en fordel på mindre tomter der det meste av tillatt bebygd areal er utnyttet.
  • Tilbygg: så lenge de verken har et samlet bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) på over 15 kvadratmeter. Et tilbygg skal ha et eget bæresystem og settes opp ved siden av et eksisterende bygg. Det kan dessuten ikke overstige to etasjer eller plan på det eksisterende bygget.

Dette krever byggesøknad:

  • Overgår høyde og lengde fra huset: Er terrassen høyere enn 1 meter over det eksisterende terrenget, må det sendes byggesøknad for terrassen. Det samme gjelder om terrassen skal gå mer enn 4 meter fra husets yttervegg.
  • For nærme byggegrensen: Er terrassen for nær byggegrenser må det sendes inn byggesøknad.
  • Overbygd: Ønsker kunden overbygg eller tak på terrassen må det søkes om. Et terrassetak med eget reisverk som er festet i bakken på mindre enn 15 kvadratmeter er som regel ikke søknadspliktig. Husk å sjekke utnyttelsesgrad for tomten, å følge byggegrenser og avstandskrav.

Det er viktig å minne kunden på at de må melde fra til kommunen om det som er bygget. Dersom terrassen ligger høyere enn 0,5 meter over bakken, regnes den som bebygd areal på eiendommen.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Lokale byggeregler er styrende

Selv om de nye reglene i utgangspunktet er enkle, har lokale reguleringsplaner forkjørsrett.

Dersom reguleringsplanen setter strengere krav enn de generelle reglene, er det reguleringsplanen som gjelder.

– Det kan både dreie seg om ting som avstand til nabogrenser, tillatt høyde på tilbygg, forholdet til kommunale veier og lignende. I tillegg forteller reguleringsplanen hvor mye tomta kan bebygges og dermed hvor stor en terrasse eller et tilbygg kan være, forklarer Arve Solheim, som er boligfaglig ansvarlig i Mestergruppen.

Les også: Proff: Våre utstyrsavtaler

Er du i dialog med en kunde som har funnet ut at de kan bygge uten å søke etter de generelle reglene, bør du benytte anledningen til å gjøre dem oppmerksom på at de lokale reglene i kommunene kan endre på situasjonen. Det gjelder både terrasser, plattinger og tilbygg.

Som fagperson kan du dessuten være en støttespiller for kunden når det gjelder å tolke og forstå hvilke krav en reguleringsplan faktisk stiller. Det er ikke alltid like lett for en gjennomsnittlig boligeier uten erfaring på området.

En annen ting du gjerne kan tipse kunden om dersom de har lov til å bygge tett inntil nabogrensen, er å ta en prat med naboen før de går i gang. Da reduseres trolig risikoen for at det blir en nabokrangel, og du kan forhåpentligvis gjennomføre prosjektet uten at det stopper opp som følge av krangelen.

Edgefast Spikerpistol som brukes til å bygge terrasse.

Bilde: Med Edgefast Spikerpistol fra ESSVE kan du bygge terrassen i rekordfart. Foto: ESSVE

Sørg for gode kontrakter

Før du skal i gang med et oppdrag, er det viktig å inngå gode kontrakter med kunden. Det kan kanskje oppleves som at papirarbeidet stjeler tid i hverdagen, men en god kontrakt bidrar til ryddighet til mange av sidene ved både små og store byggeprosjekter.

Les også: Ta vare på knærne dine

Ved å gi kunden et kontraktsforslag før oppstart oppfattes du som mer profesjonell enn en som ikke gjør det.

– I Mestergruppens KS-system har vi ulike kontraktsmaler og protokoller for ROT-markedet, blant annet kontrakter mot forbruker i ROT-prosjekter. De er basert på henholdsvis Norsk Standard 3501 og 3502 og inneholder alle de viktige punktene som bør kontraktsfestes i et slikt prosjekt, tipser Arve Solheim om.

Kom gjerne innom oss i Byggtorget for hjelp til å velge riktig kontrakt til riktig oppdrag. Vi kan også bistå med rådgivning dersom du har behov for veiledning til selve innholdet i kontraktene.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!