Byggtorget logoByggtorget logo

Dør- og vindusmontering uten kiler

Skrur du tiden noen tiår tilbake, var det helt standard å montere både vinduer og dører med spiker og kiler. I dag har skruene selvsagt overtatt spikerens jobb, men det er fremdeles veldig mange som bruker kiler.

Kiler brukes både for å tørrmontere karmen, og som mothold når karmskruene drives inn.

Det er imidlertid ikke nødvendig å bruke kiler, for det finnes et par alternativer der du klarer deg helt fint uten dem:

Karmankere har vært på markedet i mange tiår. De består av en hylse med utvendige gjenger og en skrue som kan rotere inni hylsen. Skruens jobb er å feste karmen i veggåpningen, mens hylsen gir deg muligheten til å justere i etterkant. Til begge deler bruker du en spesiell justeringsnøkkel som monteres i drillen.

Grunnen til at du slipper kilene, er at du bruker et karmfikseringsverktøy sammen med karmankerne. De slås inn gjennom de forborede hullene i karmen, slik at karmen står i riktig posisjon og ikke kan flytte på seg. Når alle fikseringsverktøyene er på plass, kan du bytte ut ett og ett med karmankere slik at du faktisk får festet karmen. Så finjusterer du karmen med justeringsnøkkelen for å få den i lodd.

Karmhylser for maksimal effektivitet

Uansett hvor bra karmankerne er, slår de ikke karmhylsene. Hos Byggtorget på Hell er det denne typen festemiddel for karm det går desidert mest av. Ifølge butikkmedarbeider Håvard Aune, er grunnen enkel.

– Proffene vil jobbe effektivt og unngå å bruke mye tid på unødvendige oppgaver og justering. Da er karmhylser det aller beste valget, sier han.

Karmhylsene monteres nemlig fra utsiden av karmen og skrus deretter ut fra innsiden etter at den er satt inn i veggåpningen. Du skrur ganske enkelt ut hylsene til de treffer sidene på veggåpningen. Dermed står karmen fast uten at du har brukt en eneste skrue. Juster de ulike hylsene inn og ut til du får karmen i lodd alle veier.

Når du er fornøyd, skrur du passende skruer gjennom hylsene og inn i veggmaterialet. Nå er karmen låst i dør- eller vinduskarmens slagretning, men du kan fremdeles justere i den sideveis ved å skru hylsene inn eller ut.

For å bruke karmhylser trenger du samme type justeringsnøkkel som for karmankerne. I tillegg må du bore opp hullene fra utsiden av karmen til 14 mm. for at hylsene skal passe.

Luftputer og nivåskruer

Vil du fremdeles bruke vanlige karmskruer og kiler, vil vi anbefale deg å bytte ut trekilene med luftputer. De gjør akkurat den samme jobben, men er enklere å jobbe med. Du justerer dem enkelt ved å blåse inn eller slippe ut luft. Dessuten går du aldri tom for kiler.

For vindusmontering kan Håvard fra Byggtorget på Hell også tipse om en annen smart løsning.

-I stedet for å bruke klosser i underkant av vinduet for å få det i vater, er det lurt å bruke nivåskruer. Med disse skruene jobber du mer effektivt og det er enklere å justere vinduet.

Nivåskruene skrus inn i losholten og grovjusteres før du setter vinduet oppå dem. Så finjusterer du dem med et spesialverktøy til vinduet er i vater. Stort enklere blir det ikke. Hvor mange skruer du trenger avhenger at størrelsen på vinduet. Er det er lite vindu holder det med én på hver side, mens større vinduer med midtposter også må ha en i midten.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!