Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne Byggtorget-butikk

Hva bør du tenke på når du skal velge dør?

Innerdører er en viktig del av husets stil og stemning. Når du velger nye dører, bør du naturligvis velge et design som passer til hjemmet ditt. Samtidig kan dørene være så mye mer enn bare et praktisk skille mellom rom.

La døren bli en del av interiøret, ikke bare et praktisk skille mellom to rom. Her er det fullt mulig å kombinere farger og former med ulike overflater, fyllinger, glass og karmløsning. Du kan også få dører med lydisolerende egenskaper, skyvedørsløsninger og et stort utvalg pardører.

Fem gode tips til deg som skal kjøpe nye innerdører:

  1. Velg dørdesign som passer din bolig.
  2. Er du i tvil om hva som passer hos deg? Flere leverandører har apper som kan hjelpe deg i ditt valg.
  3. Velg dør etter rommets funksjon. Har du f.eks behov for å dempe støyen inn til et rom, bør du velge en støydempende dør.
  4. Må du bytte hele karmen eller bare dørbladet? «Snap in»-hengsler ble standard på alle nye dører i 1972. Dette gjør at man kun trenger å bytte dørblad.
  5. Trenger du å spare gulvplass? Velg skyvedør.
Miljøbilde_Innerdør_Swedoor-800x600.jpg

Bilde: La døren bli en del av interiøret og ikke kun et skille mellom to rom. (Foto: Swedoor)

Enkel-, tofløyet- eller skyvedør?

Det finnes flere muligheter enn bare en enkel dør som går ut i rommet. For å spare gulvplass kan du sette inn en skyvedør. Stort sett alle innerdører kan leveres som skyvedører, men husk å planlegge for det før veggen bygges.

Har du derimot god plass, kan du vurdere innerdører med sidefelt eller tofløyede dører. Dette gir et herskapelig, luftig inntrykk og gir god romfølelse. De fleste innerdører kan bestilles som tofløyet dør, og flere av modellene har også tilpasset sidefelt i samme design. Sidefelt kan fås i både massiv, formpresset og kompakt utgave.

Det fins også mange stiler å velge i. Velger du en glatt dør får du et stilrent inntrykk som passer i de fleste miljøer. I tillegg til fargede dører, kan du velge mellom lette, slette eller kompakte dører med finert og lakkert overflate. Lakkert finer er en slitesterk overflate som varer i lang tid.

Her har du mulighet til å velge noe som setter særpreg på din bolig, kontor eller andre lokaler. Det er mulig å bruke standard hvite karmer eller karmer laget med samme finér som dørbladet. Dører med finerte overflater kan leveres i ulike treslag og alle dørene er ferdig lakkerte som standard.

Du får også dører med spennende løsninger, blant annet dører med moderne overflater og innovative løsninger som tavle, whiteboard, speil og glass.

Miljøbilde_Skyvdedør_Swedoor-800x600.jpg

Bilde: Trenger du å spare gulvplass er skyvedører et perfekt dørvalg. (Foto: Swedoor)

Farge på innerdørene?

Helheten ligger i detaljene. En ganske synlig detalj, er fargen på døren. Siden hvitmalte dører kom på markedet, har fargen NCS S 0502-Y, også kalt bomull, vært standard. Dette gjelder også de fleste andre malte byggevarer.

Vi har imidlertid lenge sett en stor økning i etterspørselen av dører og karmer i fargen NCS S 0500-N, klassisk hvit, som er en mer nøytral farge. NCS S 0500-N inneholder 5 % svart, men ellers ingen andre fargetoner. Da kan den trygt brukes opp mot alle fargetoner, mens bomull kan oppleves litt gulaktig.

Vil du gjøre noe helt annet, kan du vurdere svart. Svart er helt klart den nye trendfargen, både hjemme og på hytta. Stadig flere velger svart kjøkken, vinduskarmer, VVS-artikler og dører. Svarte og klassisk hvite innerdører kan med fordel kombineres, for å myke opp eller lage kontrast. For å få et gjennomført resultat kan du også velge svarte dørvridere og wc-signalskilt.

Glassdør inn til badet?

Bad og toalett er typiske rom der det kan være fint med litt ekstra lys, men det er samtidig ikke ønskelig med innsyn. Lenger sør i Europa har bruk av glassdører inn til bad vært brukt lenge. Nå begynner denne trenden å spre seg nordover. Badet vil føles utrolig mye større og mer åpent med en glassdør.

Det er i de fleste tilfeller ikke gjennomsiktig glass vi snakker om her, men som regel frostet glass. Frostet glass gir deg mye lys og god skjerming, ingen vil kunne se annet enn skygger på innsiden. Glasset er herdet, slik at sikkerheten er bevart.

Det kan også være smart å bruke WC-signalskilt inn til bad og toalett. Man er ofte bekymret for at små barn skal låse seg inne eller velger å gjemme den vanlige nøkkelen til badet. Denne problemstillingen slipper du med WC-signalskilt. Du slipper også problemet med at nøkkelen forsvinner, samt at det ser mye bedre ut. Det finnes mange forskjellige WC-signalskilt, også i svart.

Innerdører med ekstra egenskaper

I en del tilfeller trenger du innerdører som gir deg noen ekstra egenskaper. Dører med brannhemmende egenskaper isolerer mot brann og sørger for et sikkert og trygt miljø. Avhengig av klassifisering og utseende kan du tilpasse din branndør til ditt miljø. I private hjem er det mest vanlig med en branndør i tre. Tredørene leveres i et bredt utvalg farge, malte overflater, laminater og finér, slik at du finner en løsning som passer.

Det finnes også ståldører med fokus på brann og mekanisk styrke. Disse kommer i et bredt utvalg av standardiserte ståldører. Dermed kan du velge en dør med passende utseende og farge til miljøet i ditt bygg. Til tross for at for at ståldørene er standardiserte, kan du velge mellom et utvalg av karmer, terskler og ulike beslag.

Trenger du en dør til et lydstudio, kinorom, øvingslokale, entrédør eller lignende rom der god lyddemping er ønskelig, er det lurt å gå for en dør med lyddempende egenskaper. I enkelte rom kan det faktisk også egne seg å montere to lydisolerende dører i samme lysåpning for å få økt støyisolerende effekt.

Når det gjelder normale dører, bør du også tenke litt på lyd. Vi anbefaler alltid å velge kompakt dør eller massiv dør. Dette for å oppnå god lydreduserende evne. Om du velger en kompakt dør med pakning oppnår du veldig god lydreduserende evne fremfor en lett formpresset dør. Velg kompakt eller massiv dør inn til rom du vet trenger mulighet til å stenge lyd uten. Dette være for eksempel soverom, toalett eller vaskerom.