Byggtorget logoByggtorget logo
takrenne i sølv på rødt hustakrenne i sølv på rødt hus
takrenne i sølv på rødt hustakrenne i sølv på rødt hus

Dette må du tenke på når du skal velge takrenner

Når du skal ha nye takrenner til huset eller hytta er det viktig å tenke på form, farge og størrelse.

80 % av takrennene som selges i Norge er halvrunde og med sort farge. Da er det nærliggende å tro at mange egentlig ikke tar et valg, og at boligeiere flest ikke vet at det finnes veldig mange muligheter. Her gir vi deg tipsene til hva du bør legge vekt på når du skal velge form og farge på takrenner og nedløp.

— Når det gjelder farge, er det viktig å se på forholdet mellom fargen på huset og fargen på takrennene. Det handler om å finne noe som står i stil til hele bygget, sier Kenneth Olsen i Lindab.

Du kan både la takfargen, veggfargen eller en kombinasjon bestemme.Noen vil at renner og nedløp skal gli inn som en del av veggen, mens andre vil skape en kontrast. Har du en kledning med profiler som skiller seg ut, kan det tale for mer dempede renner og nedløp, så de ikke tar oppmerksomhet fra kledningen.

Det finnes med andre ord ikke en fasit, men du kommer langt med å være bevisst på at valget skal tas. Lindab kan for eksempel by på over 160 ulike på sine takrenner og nedløp i stål, så det skal ikke stå på mulighetene.

Tar unna mer vann

I tillegg til halvrunde, finnes det også kvartrunde og rektangulære takrenner. De kvartrunde har blitt populære blant arkitekter da de gir et stilfullt og enkelt uttrykk som kan brukes på alle typer bygg.

— En fordel med kvartrunde takrenner er at de dekker hele forkantbordet, dermed trenger du ikke å være så forsiktig når du skal male. De tar også unna mer vann enn de fleste halvrunde typene, forteller Kenneth Olsen i Lindab.

Med sin særegne form skiller rektangulære renner seg veldig fra både kvart- og halvrunde. Derfor er det mange som vil ha dem som et designelement i seg selv, og de egner seg ofte godt på moderne hus. I likhet med de kvartrunde renner tar de også unna større mengder vann enn halvrunde.

Bilde: Rektangulære takrenner kan gjerne også brukes på mer tradisjonelle bygninger. Her er det brukt rektangulære Magestic-renner fra Lindab. (Foto: Lindab AS)

Størrelse må tilpasses tak og nedløp

Der valg av farge kun handler om design, bør valg av størrelse være et spørsmål om funksjonelle egenskaper. Takrennenes viktigste oppgaver er tross alt å lede vann bort fra taket på en effektiv måte, og da må størrelsen på rennene være tilpasset taket og antall nedløp. Dette beregnes med utgangspunkt i tegninger av taket. Vil du ha renner med liten diameter for å få et nett uttrykk er det selvsagt mulig, men da vil det som regel bli behov for flere nedløp.

Har du takrenner som ikke klarer å lede vannet raskt nok bort, kan konsekvensen bli fukt- og råteskader. Derfor er det lurt å vurdere større takrenner når du står overfor valget. Husk at takrenner skal vare i mange tiår og ikke er noe du bytter ut uten videre.

Bilde: Kvartrunde renner tar unna mye vann og bidrar til en enklere jobb når du skal male. Her ser du Lindab kvartrunde renner i stål. (Foto: Lindab)

Fås i ulike materialer

Det mest vanlige materialet til takrenner er stål, som er et sterkt og holdbart materiale. Det er også et miljøvennlig valg da stål kan gjenbrukes mange ganger uten at egenskapene går tapt.

Et annet valg er aluminium, som er 100 % gjenvinnbart, har stor styrke, lav vekt og utmerkede egenskaper mot korrosjon. Lindab gir for eksempel 30 års garanti mot gjennomgående korrosjon på sine takrenner i aluminium.

Hvis du vil ha et litt annet uttrykk, bør du dessuten se nærmere på Lindab Magestic. Dette materialet har et blankt utseende ved montering, men etter noen år vil det mørkne og få et røft og rustikt utseende. Magestic er hovedsakelig laget av sink, men inneholder også litt aluminium og magnesium. Det gjør materialet svært bestandig mot korrosjon.

— Derfor er Magestic blant annet et godt valg i kystnære strøk, sier Kenneth Olsen i Lindab.

Det viktige vedlikeholdet

Uansett hva slags takrenner du velger er vedlikehold en forutsetning for lang levetid. Hver høst må takrennene renses for blader og liknende, slik at vannet kan renne fritt og at nedløpene ikke tettes. Har du takstein er det viktig å fjerne sand som vaskes ned fra taksteinene. Sanden kan redusere kapasiteten i rennene, forårsake korrosjon og føre til mosevekst. Eventuelle skader, slik som utettheter eller sår i overflatebehandlingen, er også viktige å reparere.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg