Byggtorget logoByggtorget logo
Takrenner i stål med sølvfarge på rødt hus.Takrenner i stål med sølvfarge på rødt hus.
Takrenner i stål med sølvfarge på rødt hus.Takrenner i stål med sølvfarge på rødt hus.

Hva bør du velge: Takrenner av plast, stål eller aluminium?

Dette er forskjellen på ulike takrenner du kan velge mellom i plast, stål og aluminium. Takrenner kan også leveres i ulike former, farger og størrelser.

For å velge riktig type takrenner til huset eller hytta, er det greit å ha oversikt over egenskapene til takrenner i ulike materialer og hvor disse passer best.

Takrenner av plast er rimelige, saltvannsbestandige og passer til mindre bygg som uteboder. Takrenner i stål er holdbare, gjenbrukbare og passer til alle bygningstyper, inkludert hytter. Takrenner av aluminium er lette, rustfrie og ideelle for hus nær havet.

Takrenner av plast

Takrenner av plast ble tidligere brukt mye på hytter og er rimeligere enn stål og aluminium. I dag brukes de gjerne også over terrasser og på mindre tak, som uteboder og sykkelskur.

Takrenner av plast tåler salt luft ved havet, kommer i flere ulike farger og kan vare like lenge som takrenner i stål.

Takrenner i stål

Hus med kvartrunde takrenner i stål.

Bilde: Kvartrunde renner tar unna mye vann og bidrar til en enklere jobb når du skal male. Her ser du Lindab kvartrunde renner i stål. Foto: Lindab

Det mest vanlige materialet til takrenner er stål, som er et sterkt og holdbart materiale. Det er også et miljøvennlig valg, da stål kan gjenbrukes mange ganger uten at egenskapene går tapt. Stål tåler også store variasjoner i temperaturen.

Takrenner i stål passer til alle typer hus og hytter, og er ekstra pent til et lysegrått tak.

Takrenner av aluminium

Takrenner av aluminium er 100 prosent gjenvinnbart, har stor styrke, lav vekt og utmerkede egenskaper mot korrosjon. Takrenner av aluminium kommer i ulike farger, slik at du finner noe som passer til ditt hus.

Aluminium ruster ikke, noe som gjør det til et godt valg om huset eller hytta ligger nær havet.

Takrenner som tar unna mer vann

80 prosent av takrennene som selges i Norge er halvrunde og med sort farge. Da er det nærliggende å tro at mange egentlig ikke tar et valg, og at boligeiere flest ikke vet at det finnes mange muligheter.

I tillegg til halvrunde, finnes det også kvartrunde og rektangulære takrenner. De kvartrunde har blitt populære blant arkitekter da de gir et stilfullt og enkelt uttrykk som kan brukes på alle typer bygg.

– En fordel med kvartrunde takrenner er at de dekker hele forkantbordet, dermed trenger du ikke å være så forsiktig når du skal male. De tar også unna mer vann enn de fleste halvrunde typene, forteller Kenneth Olsen i Lindab.

Med sin særegne form skiller rektangulære renner seg veldig fra både kvart- og halvrunde. Derfor er det mange som vil ha dem som et designelement i seg selv, og de egner seg ofte godt på moderne hus. I likhet med kvartrunde renner, tar de også unna større mengder vann enn halvrunde.

Hytte ved sjøen med rektangulære takrenner og stålplater på taket.

Bilde: Rektangulære takrenner kan gjerne også brukes på mer tradisjonelle bygninger. Her er det brukt rektangulære Magestic-renner fra Lindab. Foto: Lindab AS

Takrenner i aluminium fra Lindab har 30 års garanti mot gjennomgående korrosjon.

Hvis du vil ha uttrykk som skiller seg ut, bør du ta en nærmere kikk på Lindab Magestic. Dette materialet er blankt ved montering, men etter noen år vil det mørkne og få et røft og rustikt utseende. Magestic er hovedsakelig laget av sink, men inneholder også litt aluminium og magnesium. Det gjør materialet svært bestandig mot korrosjon.

– Derfor er Magestic blant annet et godt valg i kystnære strøk, sier Kenneth Olsen i Lindab.

Størrelsen på takrenner må tilpasses tak og nedløp

Takrennenes viktigste oppgave er å lede vann bort fra taket på en effektiv måte. Da må størrelsen på rennene være tilpasset taket og antall nedløp. Dette beregnes med utgangspunkt i tegninger av taket.

Vil du ha renner med liten diameter for å få et nett uttrykk er det selvsagt mulig, men da vil det som regel bli behov for flere nedløp.

Har du takrenner som ikke klarer å lede vannet raskt nok bort, kan konsekvensen bli fukt- og råteskader. Derfor er det lurt å vurdere større takrenner når du står overfor valget. Husk at takrenner skal vare i mange tiår og ikke er noe du bytter ut uten videre.

Det viktige vedlikeholdet

Uansett hva slags takrenner du velger, er vedlikehold en forutsetning for lang levetid. Hver høst må takrennene renses for blader og lignende, slik at vannet kan renne fritt og nedløpene ikke tettes.

Har du takstein er det viktig å fjerne sand som vaskes ned fra taksteinene. Sanden kan redusere kapasiteten i rennene, forårsake korrosjon og føre til mosevekst.

Les også: Hvordan fjerne mose på tak?

Eventuelle skader, slik som utettheter eller sår i overflatebehandlingen, er også viktige å reparere.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg