Byggtorget logoByggtorget logo
Mann holder en Makita drill og en betongskrue fra EssveMann holder en Makita drill og en betongskrue fra Essve
Mann holder en Makita drill og en betongskrue fra EssveMann holder en Makita drill og en betongskrue fra Essve

Bør du velge kjemisk eller mekanisk innfesting i betong og mur?

Ved bruk av festemidler i betong eller mur må du ta hensyn til både belastning, fleksibilitet og miljøet det monteres. I Byggtorget har vi kunnskapen du trenger for et godt resultat.

Hos Byggtorget står vi alltid klare til å bistå våre proffkunder med ulike typer utfordringer. Våre proffselgere har god kunnskap om ulike metoder for innfesting, og hvilke produkter som egner seg best i ulike situasjoner.

Les også: Våre utstyrsavtaler for deg som er proffkunde

Kom gjerne innom oss for tips og råd om valg av festemidler og riktig mengdeberegning.

Effektiv innfesting med boltepistol

håndverker fester i betong med boltepistolen Pulsa P27

Boltepistolen PULSA 27P har opptil 10.000 skudd per lading, er nærmest støvfri og har lav vibrasjon. Foto: ITW Construction Products

En spennende nyhet fra ITW Construction Products, er lanseringen av den nye boltepistolen PULSA 27P på gass.

Ved bruk av denne boltepistolen jobber du opptil åtte ganger raskere enn ved bruk av bore- og pluggmetoder. Den er ergonomisk utviklet og har lav vibrasjon, noe som bidrar til å redusere risikoen for å utvikle HAVS (hånd-arm-vibrasjonssyndrom).

ITW jobber kontinuerlig for å forenkle hverdagen til håndverkeren, og med denne boltepistolen får du ett verktøy til flere bruksområder. Med PULSA 27P kan du montere direkte i betong, mur og stål, og enkelt bytte ut munnstykket for å kunne feste kabler, rør og gjennomføringer.

Logg inn i Proffnett for å se alle tilgjengelige produkter og dine avtalepriser

Tradisjonelle festemidler

Dersom du har behov for en betonginnfesting med lett til middels belastning (0-10 kN eller opp til 1000 kg) kan du fint bruke betongskrue.

Bruker du mye ekspresspiker, bør du vurdere betongskruer i stedet. Disse har bedre kapasitet enn ekspresspikerne og er både enkle og raske å montere.

Mange er heller ikke klar over at en betongskrue krever vesentlig mindre forankringsdybde enn en ekspansjonsbolt, og kan trolig bruke kortere betongskruer enn de gjør i dag.

Husk at mindre synlige festemidler som ekspansjonsbolter, betongskruer og beslag også skal tåle miljøet de utsettes for. Det er forskjell på å bygge i innlandet og nært sjøen.

trebjelke festes i leca med en lettbetongskrue

Skal du montere i lettbetong, er Leca-skruen Heavy Load blant de sterkeste festemidlene på markedet. Den har en lastekapasitet på 225 kr, og skrus direkte inn i lettbetongen. FOTO: ESSVE

Fem kjappe betongskrue-tips

1. For at betongskruen skal gi godt nok feste, må den minst 35 mm inn i det du monterer til.

2. For innendørs montering velger du betongskruer med blank overflatebehandling.

3. I aggressive miljøer, som kystnære strøk, må du bruke syrefaste betongskruer.

4. Til montering av treverk mot betong velger du senkhode.

5. Til montering av beslag, plater eller skive velger du sekskanthode.

Velge kjemisk innfesting?

Kjemisk innfesting, også kalt ankermasse, velger du når du trenger en innfesting som både gir høy belastningsverdi og maksimal fleksibilitet.

Kjemisk innfestning kan brukes i blant annet naturstein, lettbetong, betong, tegl og hulldekke.

Du oppnår en permanent og ekstremt solid montering, også i værutsatte og krevende miljø.

Lime i betong?

Bostik H785 HIGH TACK er et profesjonelt hybridlim av høy kvalitet. Det har et ekstremt høyt direkte hugg, er nesten luktfritt og kan brukes til å lime byggematerialer som blant annet betong, stein og metaller.

Dette universallimet er en del av Bostik Smart Pro-serien. Her finner du blant annet monteringslim, fasade- og byggprodukter, allroundprodukter og fugeskum – alt beregnet på proffbrukere og med solid dokumentasjon i bunn.

Kjemiske ankere

Kjemisk ankermasse brukes i kombinasjon med forankringsjern. Dette er blant annet en egnet løsning der det er risiko for bevegelser over tid.

Eksempler er montering av en varmepumpe på en betongvegg eller montering av en vifte i et tak. Bruker du ekspansjonsbolter her, vil vibrasjonene kunne svekke innfestingen over tid.

Med kjemisk innfesting får du derimot «låst» forankringsjernet i hele dybden av borehullet, og kreftene fra vibrasjonene får ikke samme mulighet til å virke på jernet.

Et annet tilfelle der det kan være smart å bruke kjemisk ankermasse, er ved montering av bunnsvill på ringmurselementer.

Med en ekspansjonsbolt vil du sette betongen i spenn, og derfor stilles det krav til kantavstand på ca. 10 ganger diameteren på bolten. Det har du ikke plass til på et ringmurselement, men ved bruk av kjemiske ankere settes betongen ikke i spenn og de samme kravene til kantavstand bortfaller.

Betongskruer setter heller ikke betongen i spenn, og kan også være et godt alternativ til ekspansjonsbolter i slike tilfeller.

I sprukket betong eller der du er usikker på betongkvaliteten, vil det også lønne seg å bruke kjemiske anker.

Valg av løsning her krever imidlertid en mer grundig vurdering av tilstanden på betongen, og det er ikke mulig å gi et fasitsvar helt uten videre.

Ikke slurv med rengjøringen

Uansett om du skal bruke mekanisk innfesting i form av ekspansjonsbolter og betongskruer, eller kjemisk ankermasse, er det noen viktige hensyn å ta når det gjelder selve borehullet:

Velg riktig diameter på boret: Ved bruk av kjemisk ankermasse skal det være 1-2 mm rom rundt hele bolten for at massen skal få god nok vedheft.

Rengjør borhullet ordentlig: Ligger det for mye støv igjen i der klipset på en ekspansjonsbolt treffer betongen, får den mindre kontakt med betongen og innfestingen blir svakere.

Bruker du betongskrue øker friksjonen og skruen kan bli svært tung å skru inn. Ved bruk av betongskruer eller ekspansjonsbolter er det tilstrekkelig å blåse rent med trykkluft.

Når det gjelder kjemiske ankere, er det fare for at støvet blokkeren for at ankermassen griper fast i borehullsveggen. Ved bruk av kjemisk ankermasse må du børste i tillegg å blåse.

Som regel holder det med én runde blåsing og én runde børsting, men du kan gjerne blåse og børste flere ganger om nødvendig.

mann fester braketter i en betongvegg med ESSVE heavy load betongskruermann fester braketter i en betongvegg med ESSVE heavy load betongskruer

Beregn riktig mengde

Mengdeberegning av ankermasse kan være en utfordring for mange, da det krever en del matematikk du ikke nødvendigvis tar på strak arm.

Simpson Strongtie har en nyttig mengdeberegner i sitt Guidecenter, der du både kan beregne hvor mye ankermasse eller skruer som trengs til en jobb. Her kan du enkelt legge inn opplysninger om:

  • Hva slags forankringsjern du skal bruke (armeringsjern eller gjengestag)
  • Hvilken diameter det er på jernene
  • Hvor dype hull som skal bores
  • Hvor mange hull som skal bores

Deretter beregner løsningen hvor mye ankermasse du trenger. Guiden sier også fra dersom du har planer om å bore for grunne hull, samt at du får informasjon om anbefalt bordiameter for å bore selve hullene. Stort enklere blir det faktisk ikke å beregne riktig mengde ankermasse.

Når er ankermassen ferdig herdet?

En kjent utfordring når det gjelder bruk av ankermasse, er å vite når den er ferdig herdet.

– Ofte oppgis det at herdetiden skal beregnes ut fra temperatur, og det er ikke alltid man blir så mye klokere av det. Derfor er vår ankermasse laget slik at den skifter farge når den er ferdig herdet. Dermed etterlater vi ingen tvil om når massen er klar, forteller Bjarne Nordvik i Simpson Strongtie.

Hos Byggtorget er gode råd alltid gratis, og vi hjelper deg gjerne med det du måtte trenge til ditt prosjekt.

Vi snekres!