Byggtorget logoByggtorget logo

Ildsted eller skorstein – Hva er kravene til montering?

Selv om vi bor i et land der både smått og stort er regulert i en eller annen type lov eller forskrift, finnes det faktisk ingen formelle krav til den som skal montere et ildsted. I prinsippet kan altså hvem som helst montere en peis eller ovn som skal brukes til å brenne vaskeekte bål midt i stua.

Arbeidet er heller ikke søknadspliktig, men det skal sendes en melding til kommunen eller brann-/feiervesen når jobben er ferdig. Ildstedet må dessuten kontrolleres og godkjennes av en fagperson før det kan tas i bruk.

Treffer du på en kunde som har planer om å gjøre en slik jobb selv, kan du imidlertid minne vedkommende om et par viktige ting. For det første er det helt avgjørende at produsentens monteringsanvisning følges til punkt og prikke. Her finnes blant annet informasjon om avstander til brennbart materiale og andre krav som bidrar til en trygg montering.

En annen viktig sak, er at pipen er dimensjonert i henhold til ildstedet som skal monteres. En åpen peis krever eksempelvis mer luft, og derfor større tverrsnitt på pipa, enn en mindre vedovn. En feildimensjonert pipe kan gi feil forbrenning, soting på glass og økt vedforbruk. I en del tilfeller er det dessuten behov for rehabilitering av pipen før et nytt ildsted kan monteres. Denne typen vurderinger er trolig noe de færreste boligeiere har kompetanse til å gjennomføre på egenhånd.

Andre ting det er viktig å være klar over, er at produktene som brukes skal være:

  • CE- merkede
  • Godkjent etter den norske standarden NS EN 13240, 13229, 15250 eller 12815
  • Rentbrennende (tilfredsstille utslippskravene i NS-3059 og NS3058).
  • Testet ved et akkreditert selskap for partikkelutslipp

- Det er ikke her man skal ta sjansen på å kjøpe noe billig på nettet fra utlandet. Det er veldig viktig å velge anerkjente leverandører og gode produkter, sier Hans Gravdal hos Byggtorget Hardanger Byggsenter.

Anbefal proffer

Selv om det er fritt frem for hvem som helst til å montere et ildsted, er det altså en del krav som skal tilfredsstilles for å få et godt sluttresultat. Formelle ting som CE-merking og godkjenninger er som regel det minste problemet, så lenge ildstedet er kjøpt i Norge. Det er verre med praktiske ting som avstand til brennbart materiale og dimensjonering mellom ovn og pipe. Erfaringer fra aktørene i peis og ildsted-bransjen viser nemlig at Ola og Kari Nordmann gjør ganske mange feil når det gjelder akkurat disse tingene.

Konsekvensene av slike feil kan være alt fra dårlig trekk og mye soting, til regelrett brannfare. Fører det til brann, vil selvsagt også forsikringsselskapet rynke på nesen dersom de finner en årsakssammenheng mellom brannen og monteringsjobben huseier har gjort på egenhånd. Å montere sitt eget ildsted kan ganske enkelt bli en svært dyrekjøpt erfaring dersom det går skikkelig galt.

- Derfor er det en fordel å bruke profesjonelle montører til denne typen jobber. De kjenner til de viktige kravene og helheten rundt ildsted, slik at sluttresultatet blir trygt og sikkert, sier Gravdal hos Byggtorget Hardanger Byggsenter.

I tillegg gjøres jobben raskt og effektivt. I de fleste tilfeller monterer proffer et nytt ildsted på en dag. I tillegg til å gjøre selve monteringsjobben, kan de også gjøre kontroll og godkjenning av ildstedet. Dermed kan det tas i bruk samme dag som det blir montert, i stedet for at dagene går i påvente av en fagperson som kan utføre kontrollen.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!