Byggtorget logoByggtorget logo

5 ting du må tenke på før du velger nytt kjøkken

Lønner det seg å velge et klassisk design eller følge trendene når husets viktigste rom skal pusses opp? Her er smarte tips om kostnader, tidsbruk og planlegging til deg som skal bytte ut kjøkkenet.

Det er ikke uten grunn at kjøkkenet kalles “husets hjerte”, og for de fleste av oss er et funksjonelt og praktisk kjøkken viktig for at vi skal trives hjemme.

Mens noen bytter ut kjøkkeninnredning av helt nødvendige hensyn, er det mange som ønsker å pusse opp eller totalrenovere kjøkkenet av estetiske grunner. I begge tilfeller er det flere ting du bør ha tatt stilling til før du setter i gang med ditt nye kjøkkenprosjekt.

1. Hva koster et nytt kjøkken?

Når du skal sette opp et budsjett for oppussing eller bygge et helt nytt kjøkken, er det viktig å huske på at prisen på den nye kjøkkeninnredningen kun er én del av regnestykket.

Faktorer som er med på å påvirke denne kostnaden er blant annet størrelsen på kjøkkenet, kvalitetsvalg, funksjonalitet og tilbehør (for eksempel vask, armatur og ventilator). Et kjøkken med mange skuffeseksjoner vil koste mer enn benkeskap, mens en innredning med åpne hyller vil være et rimeligere alternativ til for eksempel overskap.

De fleste kjøkkenleverandører tilbyr gratis veiledningstime med en designer, slik at du får hjelp til å tegne opp et kjøkken som ligger innenfor ditt budsjett. Da vil du også få et komplett pristilbud som inkluderer alt av fôringer, hengsler og eventuelle tilpasninger og montering – ting som ofte er lett å glemme å prise inn hvis du skal tegne kjøkkenet på egen hånd.

I tillegg til kostnaden for ny kjøkkeninnredning, må du også regne med utgifter til rørlegger og elektriker. Ønsker du hjelp til montering av kjøkken og benkeplate, vil montering av et flatpakket kjøkken være dyrere enn ferdige moduler.

Tips! Hvis økonomien ikke tillater en større oppussing akkurat nå, kan mindre grep som å bytte benkeplate, kjøkkenfronter eller håndtak også gjøre mye for førsteinntrykket.

Sigdal kjøkkenSigdal kjøkken
JKE kjøkkenJKE kjøkken

Bilder over: Foto: Sigdal og Foto: JKE.

2. Hvor lang tid tar det å pusse opp kjøkkenet?

Regn med at det alltid tar litt lengre tid enn du tror, så slipper du det verste stresset hvis noe ikke går helt som planlagt. Du bør beregne minst to måneder fra du starter prosessen til den er fullført, for å være på den sikre siden. Å rive det eksisterende kjøkkenet er kanskje den enkleste delen av jobben, men vent med det så lenge som mulig. Husk at de fleste kjøkkenleverandører har en leveringstid på minst 4-6 uker. Monteringen av det nye kjøkkenet må også synkroniseres med elektriker og rørlegger.

Noen produsenter setter benkeplaten i produksjon først etter at de har kontrollmålt de monterte benkeskapene, med levering og montering 2-3 uker senere.

3. Hvordan planlegge nytt kjøkken?

Hvis du ikke allerede har god oversikt over hvilke funksjoner du ønsker i ditt nye kjøkken, er det lurt å hente inspirasjon fra forskjellige kjøkkenleverandører, interiørmagasiner eller sosiale medier som Instagram og Pinterest. Det dukker stadig opp nye løsninger som kan integreres i kjøkkeninnredningen  – noen kanskje mer nyttige enn andre.

Mål opp kjøkkenet ditt, ikke glem å merke av hvor vann og avløp går, samt de forskjellige strømuttakene. Har du et gammelt kjøkken, bør du også sjekke om du har strømkurser som er kraftige nok til å drifte nye hvitevarer.

Et U-formet eller L-formet kjøkken er det vanligste oppsettet, men her er det i grunnen helt opp til deg og hvilke muligheter som ligger i rommets utforming. Det viktigste du bør tenke på, er å få en god arbeidsflyt i det daglige. Her snakker vi ofte om “arbeidstriangelet”: Vi ønsker en naturlig og praktisk plassering av ofte brukte funksjoner som kjøleskap, koketopp og arbeidsplass.

Hvis en kjøkkenøy alltid har vært drømmen, bør du passe på at du har minst 120 cm med fritt areal rundt denne. Da har du plass til å bevege deg samtidig som en skuff er åpen, og du kan åpne to motstående skuffer uten at de krasjer.

Alt dette er ting våre kjøkkenspesialister kan hjelpe deg med.

Nå får du Sigdal-kjøkken i 15 standard farger. Jordnær er en harmonisk og dempet fargekolleksjon med nøye utvalgte farger, inspirert av vår nordiske natur.

4. Trendy eller klassisk kjøkken?

Mens et klassisk kjøkkendesign er tidløst og ofte et trygt valg hvis du ikke har planer om å pusse opp på nytt i løpet av 10-20 år (eller mer), bør du ikke være redd for å velge et mer moderne utseende på kjøkkenet hvis det er det du faktisk ønsker deg.

Å bygge nytt kjøkken kan være en kostbar investering. Med mindre du har planer om å bytte bolig i løpet av få år, bør du “bygge for å bo”. Med det mener vi at du bør velge det kjøkkenet du selv liker best og vil trives med, og ikke legge altfor stor vekt på hva en potensiell fremtidig kjøper vil like. Ofte blir kjøkkenet uansett byttet ut når boligen skifter eier.

Kjøkkentrendene for 2022 kan dessuten sies å være ganske tidløse, med minimalistisk design, mørkere farger og mer naturlig trestruktur eller lameller. Drømmer du om sterke farger på kjøkkenet, kan jo en mer strategisk løsning være å slå deg løs med malerkosten på veggene og la kjøkkenfrontene i stedet få et utseende som tåler tiden tann?

5. Hvor mye vedlikehold ønsker du?

Den billigste kjøkkeninnredningen er ofte et økonomisk valg der og da, men husk å ta med forventet levetid, garanti- og servicemuligheter i det totale regnestykket.

Er du ikke så glad i å tørke støv, er slette fronter ofte å foretrekke – det samme gjelder høyskap som går helt opp til taket. Benkeplater i heltre er et flott og eksklusivt valg, men husk at de må oljes jevnlig for å holde seg pene. Kanskje en keramisk benkeplate som tåler mye, men krever mindre vedlikehold, er en enda bedre løsning for deg?

Snakk med en av våre kjøkkenspesialister i ditt lokale Byggtorget-varehus, så hjelper vi deg med å planlegge ditt neste drømmekjøkken.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg