Byggtorget logoByggtorget logo

Odas (9) idé ble til virkelighet gjennom Byggtorgets Plankefond

Da datteren til Eli Opheim så en vennebenk på jobben til moren, tenkte hun at en slik benk skulle de også hatt på skolen hennes. Med hjelp fra mamma og Byggtorgets Plankefond har tanken nå blitt til en realitet.

Vennebenk i mange farger

Ingenting er så vondt som å være ensom blant andre. Selv om mange skoler og barnehager arbeider godt for å motvirke ensomhet, er det mange barn som hver dag føler seg ensomme på norske skoler.

Oda på ni år lurte en dag på hva man kan gjøre for å hjelpe de som er ensomme, og svaret fant hun på jobben til mamma Eli. Derfor er to vennebenker nå på plass på Rogne skole.

Et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Selv om benken i seg selv ikke er et tiltak mot mobbing, er den likevel et positivt tilskudd i kampen mot ensomhet blant barn. Prosjektlederen for Byggtorgets Plankefond synes søknaden om en vennebenk var ekstra spesiell.

– Denne søknaden traff oss rett i hjerterota fra første stund. Byggtorget har et slagord som sier at vi har et hjerte som hamrer for lokalmiljøet, og noe mer lokalt eller hjertevarmt enn dette skal man lete lenge etter. Ingenting er bedre enn å kunne bidra til et bedre skolemiljø på den lokale barneskolen, sier Kristian Mathisen, prosjektleder for Byggtorgets Plankefond.

VISSTE DU?
En vennebenk er ofte plassert i en skolegård. Elever som føler seg ensomme kan sette seg, og dermed åpne for at medelever skal bli oppmerksomme på dem og ta dem med i leken.

En benk med mening

Når vennebenken avdukes i den naturomliggende skolegården, strømmer barna til benken, alle med et ønske om å sitte på den først. Dette skaper umiddelbart et varmt og hyggelig minne tilknyttet benken.

– Benken er et fint samlingspunkt for elevene, og den rommer både inkludering og empati, forteller inspektør på Rogne skole, Merete Haugseth Vestheim.

Etter en god runde prøvesitting på en av de nye benkene fra Grønvold Snekkerverksted og Byggtorget, forteller en av barna at det er fint at benken er regnbuefarget fordi det viser at alle er velkomne – uansett om man er forskjellig.

VISSTE DU?
Prosjektene som blir godkjent av Byggtorgets Plankefond blir finansiert av det lokale byggevarehuset som ligger i området. Vennebenkene på Rogne skole er finansiert av Byggtorget Fossheim Sag, og bygget i samarbeid med Grønvold Snekkerverksted.

Ensomhet i flere former

Kristian i Byggtorgets Plankefond avslutter med å fortelle at denne søknaden var ekstra rørende for han.

– Jeg har en gutt som akkurat begynte i 1. klasse, og jeg har derfor tenkt at det er mange tilfeller hvor en vennebenk kan være viktig. For eksempel hvis en i vennegjengen blir syke, eller at de ikke har friminutt på samme tid – da kan det jo oppstå en situasjon hvor man ikke har noen å leke med den dagen. Da tenker jeg en vennebenk kan være et flott hjelpemiddel for å finne noen nye å leke med, og potensielt få et eller flere tilskudd til vennegruppa.

Hva er Byggtorgets plankefond?

I Byggtorget hamrer hjertene våre for lokalmiljøet! Derfor har vi opprettet Byggtorgets plankefond hvor DU kan søke om å få et lokalt byggeprosjekt realisert i sin helhet.

Det er kun fantasien som setter grenser for hva man bygge av trevirke!

Hvordan delta?
Det er enkelt å delta: fyll inn detaljene i skjemaet. Vi ser svært gjerne at du legger ved ved skisser, bilder eller tegninger av hvordan du ser for deg at prosjektet ditt skal se ut. Jo mer detaljert jo bedre.

Søknadsfrister
Du kan sende oss din søknad når som helst, men vi behandler søknader 3 ganger i året: 1. april, 1. juni og 1. september.

Hva skjer videre?
Det er Byggtorgets egne folk som velger ut hvilke prosjekter vi har mulighet til å realisere. Vinnere vil bli kontaktet direkte og senere annonsert på vår Facebookside.

Det er ditt lokale byggevarehus som vil hjelpe deg hele byggeprosessen fra A til Å. Når prosjektet nærmer seg realisering, så får dere besøk av vårt filmteam som attpåtil vil dokumentere det hele.

Hos oss kan alle søke, men vi har noen enkle regler:

  • Prosjektet må komme nærmiljøet eller et lokalt felleskap til gode.
  • Prosjektet må kunne bygges hovedsakelig av trevirke.
  • Den som søker må være over 18 år.
  1. Ønsker du deg nye fuglekasser i den lokale parken?
  2. Trenger din favoritt tursti en ny benk?
  3. Drømmer skateboard-gjengen i bygda om en ny halfpipe?
  4. Er du medlem av et lokalt idrettslag som trenger en oppgradering av tribunene på hjemmebanen?
  5. Er du kanskje del av en teatergruppe som ønsker seg en utendørsscene?

Odas (9) hjerte hamrer for vennebenken