• Våleveien 25, 3083 Holmestrand
  • Åpent i dag 06:30 - 17:00
  • 33064080
Lukk
Produkter

Vinterens beste varmekilde

Ønsker du deg et vedfyrt ildsted i stuen, men har utsatt det fordi det virker som en omfattende jobb? Her er det du må vite før du fyller stuen med peiskos.

Åpen peis eller peisovn?

En åpen peis passer best inn i romslige hus der du kan plassere alt som er brennbart i trygg avstand fra flammene. Har du mindre plass, er en peisovn et langt bedre valg. Du har innsyn til flammene, den genererer mer varme og er en tryggere varmekilde takket være glassdøren.

 

Kan jeg innstallere peisen selv?

Har du aldri hatt et ildsted før, kan det være en fordel å få en fagperson til å montere den nye peisovnen. Hør med feiervesenet eller en peisforhandler, så får du kyndig hjelp fra første stund. Det er ikke strengt tatt nødvendig, ettersom du i følge norsk lov har lov til å montere en peis selv. En peisforhandler kjenner til hvilke regler som til enhver tid gjelder for pipeløp og brannfarer. De har også tips om hvordan du fyrer tryggest mulig. Mange er ikke klar over at et nytt ildsted skal godkjennes av kommunen før det kan tas i bruk - det betyr at du må kontakte brannvesenet der du bor for å bestille en befaring. Først når ildstedet er godkjent, kan du ta det i bruk.

 

Tenk brannsikkerhet

Å bringe levende flammer inn i huset er forbundet med en viss brannrisiko dersom det gjøres feil. Men det er enkelt å fyre sikkert, så lenge du husker følgende:

  • Tepper må fjernes i området rundt ildstedet. Tregulv og annet gulvbelegg må dekkes av en brannsikker stål- eller steinplate.
  • Når du fjerner asken fra ildstedet, skal det legges i en metallbøtte med lokk. Det er ikke uvanlig å finne aktive glør i asken i opptil tre dager etter at bålet har slukket.
  • Årlig vedlikehold av ildsted og skorstein minsker risikoen for brann, så gjør det til en rutine en hver høst.

 

Sånn fjerner du sot

Utover å fyre riktig, er det lite vedlikehold gjennom året. Det eneste du må sørge for er å fjerne sot fra glasset, slik at fyringseffekten blir optimal. Den beste måten å fjerne sot på er å fukte litt papir med vann og dyppe det i aske. Med dette papiret gnir du enkelt bort sot fra glasset på miljøvennlig vis.

 

Dette må du aldri gjøre

Det høres kanskje ut som en selvfølge, men allikevel kan det være fristende å bruke støvsugeren til å fjerne askesøl. Dropp det! For det første vil det fine støvet gå rett gjennom filteret på støvsugeren din, og for det andre risikerer du å støvsuge levende glør. Utover dette er moderne peisovner enkle i bruk, og du trenger ikke engang tenke på å åpne eller lukke spjeldet slik du kanskje er vant med fra hytta. Spjeldet på en peisovn sitter nemlig på selve døren, slik at du slipper uønsket trekk utenfra.

 

Relaterte produkter Relaterte produkter
Jøtul F 373 Advance sort lakk

Jøtul F 373 Advance sort lakk

NORPEIS DUO 5

NORPEIS DUO 5

NORPEIS UNO 1

NORPEIS UNO 1

Jøtul F 520 sort lakk

Jøtul F 520 sort lakk