Byggtorget logoByggtorget logo

Slik legger du laminat og parkett med fem smarte tips

Vil du ha nytt gulv, men er litt usikker på hvordan legge laminat eller parkett? Her er fem tips som gjør det enklere å komme i mål!

Det er på tide å legge nytt gulv! Men: Du har aldri gjort dette før. Så hvordan sikrer du at resultatet blir bra, selv om du er fersk?

– To ting: Snakk med oss i varehuset aller først, og les leggeanvisningen nøye. Der står alle detaljene, men det hjelper å få en ordentlig prat med fagfolk før du går i gang, sier Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg.

Gulvekspert Jonas Lad inne i butikken hos Byggtorget Ring Bygg

Bilde: Gulvekspert Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg.

– Hos ditt lokale Byggtorget-varehus er gode råd helt gratis, og vi er alltid klare for å gi deg tips og dele erfaringer. Og ikke minst; vi vet godt hva mange har lett for å glemme når de er ivrige etter å komme i gang, understreker den erfarne kunderådgiveren.

Her er fem tips som er smarte å begynne med. Alt det andre får du vite hos oss:

5 tips til deg som skal legge parkett eller laminatgulv

1. Legg planen før du legger gulvet

Det er nedtur å være godt i gang med jobben, og så plutselig oppdage at puslespillet ikke går opp – slik at du må begynne på nytt. Det er fort gjort, men like lett å unngå!

En vanlig bommert blant de ivrige er å begynne å legge gulvet uten å ha en plan for hvordan du skal løse de litt vanskeligere stedene. Hvordan skal du komme deg forbi den døråpningen? Hvordan gjør du det med det veggutstikket, eller den kroken i stua?

Ta deg en runde rundt i rommet og se for deg hvordan du bør legge det opp. Start på de bredeste og mest åpne områdene, og legg deg innover i krokene. Det beste du kan gjøre, er å ta med en skisse av rommene til oss i varehuset, slik at vi kan gå gjennom dette sammen.

Vi har fulgt tusenvis av kunder på veien til ferdig gulv, og vi har også en helt egen løsning hvor du slipper å gjøre noe selv:

Du kan bestille gulvet du ønsker deg hos oss, og så kommer våre egne håndverkere hjem til deg med alt som trengs og gjør jobben fagmessig og profesjonelt – så du kan nyte et perfekt resultat.

Les mer om Ferdig Snekra her!


2. Ikke start jobben før alle delene er på plass

Det er fristende å sette i gang straks de første materialene er i hus og akklimatisert. Men det er her du bør ta en ekstra sjekk:

Hva kommer du til å trenge for å gjøre jobben helt ferdig?

Sørg for at alt er på plass før jobben starter, så du slipper å stå med halvferdig prosjekt og vente på de siste delene – eller måtte gjette på hvordan du skal få ting til å passe sammen.

For eksempel:

  • Trenger du en overgangslist som kan dekke en skjøt? Den er fin å ha der fysisk når du legger gulvet, så ser du nøyaktig hvor mye overlapp du trenger og hvor mye slingringsmonn du har.
  • Har du noen høydeforskjeller, trapper eller andre elementer langs gulvet som krever en spesiell type list? Husk at disse ofte kan ha litt leveringstid, og trengs for å få jobben ferdig.
  • Har du tenkt å bruke litt ulike gulvprodukter i prosjektet ditt, så sjekk når alle kan leveres. Vi har flere hundre ulike dekorvarianter i sortimentet, og mange av disse produseres ikke før de er bestilt.

3. La gulvpakkene ligge i rommet i minst to døgn

Skal du legge parkett eller laminatgulv hjemme, har du sikkert fått med deg at du bør la gulvbordene ligge uåpnet i pakken i samme rom som de skal legges, før du setter i gang.

Årsaken er enkel: Tre er et levende materiale, som både kan krympe og utvider seg med vekslende luftfuktighet. Og din bolig vil ofte ha et annet inneklima enn der gulvmaterialene har blitt lagret.

Hvis materialene ikke får tid til å tilpasse seg inneklimaet i rommet de skal legges – risikerer du at de beveger seg etter at gulvet er ferdig lagt. Da kan du oppleve at noen gulvbord krymper så glippen synes under fotlista, eller at det oppstår knirk og ujevnheter du ikke vil ha noe av.

Hovedregelen er 48 timer. Da skal materialene ha tilpasset seg ditt inneklima, slik at du unngår overraskelser. Om du kan, er det smart å få på plass materialpakkene enda tidligere – særlig hvis du ikke vet hvordan de har vært lagret før de kom til deg. Fire-fem dager er topp, for jo lengre akklimatiseringsperioden er, desto mindre har du å bekymre deg for etterpå.

4. Sørg for å blande gulvbord fra flere pakker

Husk at alle gulv er kunstverk! Ingen er helt like, og du er den som må sørge for at ditt gulv får en fin miks av mønster og spill i strukturen. Så ikke glem å blande gulvbordene før du starter leggingen, enten du legger parkett, laminat eller vinyl på gulvet ditt.

Parkett har ekte treverk i toppsjiktet, og kommer dermed med naturens egen dekor – uforutsigbar og variert. Men i en pakke kan det gjerne være flere bord som er relativt like, og disse bør ikke legges ved siden av hverandre. Da kan du lett få et ensartet felt i én tone på én del av gulvet, og et like ensartet felt i en litt annen tone på den andre siden.

Gulvet blir finere med jevn og naturlig variasjon over hele flaten.

Laminatgulv har trefiber i kjernen, og et lag med trykt dekor under det harde slitesjiktet på toppen. Denne dekoren består av bilder i en gitt lengde, noe som betyr at det samme mønsteret etterhvert dukker opp igjen flere ganger.

Hvis to laminatbord med samme mønsterseksjon havner rett ved siden av hverandre på et ferdig gulv, vil det ikke se naturlig ut. Det samme gjelder vinylgulv, som har samme type dekor.

Ergo: Start med å åpne to-tre pakker, ta en god kikk på gulvbordene og spre dem utover for et jevnt og naturlig variert uttrykk.

Få oversikt på 2,5 minutter

Denne filmen fra Boen gir et kjapt blikk på hele prosessen for å legge parkettgulv.

5. Hold underlaget fritt for støv

Moderne gulvbord er produsert med høy presisjon for å låses til hverandre i nøye tilpassede skjøter. De ulike produsentene har litt ulike løsninger og patenter her, men felles for alle er at det ikke er plass til fremmedelementer i skjøtene eller under bordene.

Støv er fiende nummer én for gode skjøter – hvis du forsøker å presse sammen to bord hvor det har samlet seg fliser eller støv fra kappingen, risikerer du å måtte bruke mer makt for å få dem sammen – og dermed stå i fare for å skade låsesystemet.

Det samme gjelder underlaget: Selv en gjenglemt flis på 3-4 mm tykkelse er en ujevnhet som overskrider marginen for plant underlag, og kan dermed forårsake knirk i et nytt og ellers fint gulv.

Konklusjon: For å gjøre jobben helt etter boka, rengjør du rommet skikkelig før du begynner, tar en ordentlig runde med støvsugeren – og unngår å kappe eller bearbeide gulvbordene i samme rom som du legger gulvet.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg