Byggtorget logoByggtorget logo
blå ytterdør på hvitt murhusblå ytterdør på hvitt murhus
blå ytterdør på hvitt murhusblå ytterdør på hvitt murhus

Slik monterer du en ytterdør

Å montere en ytterdør er i prinsippet helt likt som å montere en innerdør. Hvis du er litt nøyaktig og tålmodig, klarer du fint å gjøre det selv.

1. Les monteringsanvisningen

Aller først må du sjekke at både dørblad og karm er fri for skader og at du faktisk har fått riktig dør. Les monteringsanvisningen grundig og sett av nok tid til å gjøre en skikkelig jobb.

– Det er bedre å bruke en time eller to ekstra til monteringen, enn å måtte irritere og ergre seg over et dårlig sluttresultat i årevis. Bruk vateret aktivt for å dobbelt- og trippelsjekke underveis, er det klare rådet fra produktsjef Tara Liv Hall i Swedoor.

2. Sjekk at underlaget er i vater

Før du setter karmen inn i veggåpningen, må du forsikre deg om at underlaget er i vater.

– Er det ikke i vater, må du rette opp ved å bruke kiler eller liknende. Husk at terskelen alltid skal ha full understøttelse, forteller Terje Flaa hos Byggtorget Birkenes.

3. Husk fuktsperre

En ytterdør skal alltid ha fuktsperre under terskelen.

Når grunnlagsarbeidet er gjort setter du karmen uten dørblad inn i åpningen, sentrerer den slik at avstanden på begge sider er lik og at den står i lodd sett både forfra og fra siden.

4. Karmhylser eller karmskruer?

Videre fremgangsmåte vil variere litt ut ifra hva slags dør du har kjøpt.

Noen produsenter leverer karmen med forhåndsmonterte karmhylser. Da skrur du ut alle hylsene slik at de treffer stenderne bak karmen, og karmen står fast i åpningen. Så kan du justere til den står i lodd ved å skru de ulike hylsene inn eller ut.

– Fordelen med karmhylsene er at de forenkler jobben og gjør innfestingen svært solid. Dermed blir det vanskeligere for innbruddstyver å bryte opp døren med brekkjern, forklarer Tara Liv Hall.

Andre karmer leveres med forborede hull ment for vanlige karmskruer. Da må du bruke kiler for å sette karmen fast i veggåpningen før du skrur den fast. Kilene brukes parvis slik at du kan skyve dem.

Høyrehengslet eller venstrehengslet dør?

Noe av det viktigste du må vite før du bestiller ny ytterdør, er hvilken slagretning døren skal ha, altså hvilken vei den åpner seg.

Slagretningen forteller om hengslene sitter på høyre eller venstre side når du står foran den lukkede døren og kan se dem. En høyrehengslet dør har synlige hengsler på høyre side, mens en venstrehengslet dør har synlige hengsler på venstre side.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg