• Våleveien 25, 3083 Holmestrand
  • Åpent i dag 06:30 - 17:00
  • 33064080
Lukk
Produkter

Skal du bytte kledning på huset?

Husets kledning skal beskytte huset mot vær, vind og andre skader. Det finnes mange ulike typer kledning, der trekledning tradisjonelt sett er det vanligste på norske hus.

Det kan være ulike grunner til å skifte ut kledningen på huset, men den vanligste årsaken er dårlig vedlikehold som igjen har ført til råte. – Tre er et veldig varig materiale, men på eldre hus som har vært dårlig vedlikeholdt eller som står værhardt til kan det være nødvendig å bytte kledning, forteller Anne-Marie Ulven, marketingsjef i Moelven Wood AS. Har du et gammelt og trekkfullt hus, kan det være lurt å etterisolere samtidig.

De fleste av oss bytter nok ikke kledning av estetiske grunner alene, men det kan være en god anledning til å velge en annen profil eller tretype. Det er utrolig hva type kledning kan gjøre med husets utseende. Kanskje har du kjøpt et gammelt hus og ønsker et helt nytt uttrykk? Da kan kledningen være et godt sted å begynne, fremfor påbygg og annen kostbar restaurering.

 

 

 

Vedlikeholdsvennlig veggkledning
Alle huseiere må regne med en viss mengde vedlikehold på boligen sin. Jevnlig husvask og ettermaling er alfa og omega for å unngå råte og andre skader. - Det er viktig å følge malingsleverandørens anbefalte vedlikeholdsintervaller for å unngå en begynnende råte i treverket, forklarer Anne-Marie Ulven. Men det er stor forskjell fra kledning til kledning på hvor ofte og hvor mye som må gjøres. Relativt nytt på markedet er såkalt vedlikeholdsvennlige kledninger som krever minimalt av vedlikehold. Valget står ikke lenger bare mellom stående eller liggende kledning med bred eller smal profil. I tillegg til mange ulike profiler kan man velge mellom forskjellige tresorter, royalimpregnert eller varmebehandlet kledning.

 

Kledning i ask, lerk og andre eksotiske tresorter
Tradisjonelt sett er gran den vanligste tresorten på norske hus og hytter, men den siste tiden har det kommet andre eksklusive og mer vedlikeholdsvennlige tresorter på markedet. - De fleste som velger tresorter som ask, lerk og sedertre gjør det hovedsakelig av estetiske grunner, men disse har også fordelen av å være vedlikeholdsvennlige, forteller Ulven. – Disse «nye» tresortene for veggkledning trenger i utgangspunktet ikke overflatebehandles, men får en naturliggrå patina ganske raskt. Velger man en kledning behandlet med jernvitrol får man dessuten en noe mørkere overflate som gråner mer jevnt over hele huset.

 

Royalimpregnert kledning
Royalimpregnert treverk har lenge vært populært for terrasser og plattinger, med fordelen av å kreve minimalt med vedlikehold. - Men selv om royalimpregnert kledning krever minimalt med vedlikehold, kreves det likevel en oppfriskning dersom fargen skal beholdes, presiserer Anne-Marie Ulven fra Moelven. Fordelen med royalimpregnerte materialer er at de holder seg fine år etter år, sprekker mindre og har ekstra god holdbarhet mot råte.

 

Termotrekledning
Et annet godt alternativ er termotreprodukter. Dette er en ny generasjon varmebehandlet treverk som gir en kledning som er både råtebestandig, formstabil og har lang levetid. Treverket går gjennom en helt spesiell behandlingsprosess som gir et miljøvennlig resultat med en flott sølvgrå patina som kan stå ubehandlet uten vedlikehold.

 

Trenden er smale kledningsbord og eksklusive tresorter
I tillegg til det rent praktiske, har kledningen på huset mye å si for husets uttrykk. – Hva du velger har mye å gjøre med type hus, forklarer Ulven. Hun forteller at på moderne funkishus er trenden smale kledningsbord og såkalte lektekledninger, mens mange med typiske sveitservillaer og klassiske trehus gjerne velger mer romantiske og tradisjonelle profiler som sveitser-, barokk-, dobbelfals- eller rektangulærkledning. – Trenden er helt klart at stadig flere ønsker smalere kledningsbord, i tillegg til at mange velger de mer eksklusive og vedlikeholdsvennlige tresortene som ask og sedertre.

 

Fabrikkmalt kledning lønner seg
Moelven er en av Skandinavias ledende leverandører av trebaserte byggprodukter og selger sine produkter blant annet i Byggtorgets 102 butikker. Når det gjelder valg av ny fasadekledning, er rådet fra marketingsjef Anne-Marie Ulven helt klart å velge fabrikkbehandlet kledning med Heftig overflate fremfor ubehandlet kledning. For som hun sier: - Når man er ferdig å bygge eller skifte kledningen, har man ofte lite lyst til å sette i gang med grunning og to strøk maling. Da føler man seg gjerne ferdig.

Fabrikkmalt kledning fra Moelven er grunnet med ett strøk visir og deretter malt med ett strøk Drygolin Ultimat. – Hvis du passer på å behandle endeved og kuttflater kan kledningen stå i inntil 2 år før du må overmale, og det holder da med bare ett strøk. Velger du derimot ubehandlet kledning, må du i gang med grunning og to strøk maling. Du sparer mye tid, og på sikt blir det også rimeligere.

Hvorfor kan man ikke få helt ferdig malt kledning, og dermed unngå maling i det hele tatt? - Noen vil ha det, og betaler ekstra for dette. Men når man monterer kledningen, vil det komme spikerhull som bryter beskyttelsen malingen gir. Dette må behandles. Så inntil det kommer kledning uten synlig spikere, må man derfor ha et toppstrøk, avslutter Ulven.

 

 

Byggtorget tipser:

 

Stående eller liggende kledning
Liggende kledning tåler mer vær og er enklere å utbedre. Stående kledning er mer utsatt for fuktskader, og er mer omstendelig å både montere og skifte ut. Likevel er stående kledning ofte brukt av arkitektoniske årsaker: Stående kledning gir huset et mer høyreist preg, mens horisontal kledning gir huset et lavere og bredere preg.

 

Velg fabrikkmalt - når du skal bytte kledning
Kledningen er grunnet og malt i fabrikk under optimale forhold med de beste overflateproduktene. Forbehandlet kledning sparer deg for mange timer med malekosten. Kuttflater og endeved må behandles umiddelbart ved montering – toppstrøket kan du vente med i inntil 2 år. Snakk med oss på Byggtorget om kledningsprofil og farge.

 

Royalimpregnert kledning gir huset ditt en flott fasade
En kledning med rustikt utseende og lang holdbarhet. Royal kledning og terrassebord krever mindre vedlikehold, og du kan dermed bruke tiden din på andre ting.

 

Fordeler med behandlet kledning

  • Raskere byggetid, da du unngår malearbeid
  • Ingen krympestriper og forlenget levetid
  • Bedre kvalitet - behandles på fabrikk
  • God beskyttelse mot råtesopp og alger
  • Kan monteres uansett vær
  • Kan leveres i tilpassede lengder
  • Leveres i de fleste farger