• Våleveien 25, 3083 Holmestrand
 • Stengt i dag
 • 33064080
Lukk
Produkter

Ny peis i sommer?

Det er ikke alle sommerkvelder i Norge som er like varme. Har du lenge ønsket deg et vedfyrt ildsted hjemme eller på hytta, men utsatt det fordi det virker som en omfattende jobb? Her er det du må vite før du fyller stua med peiskos

Nå på sommeren kan det være en god idé å utnytte de lange, lyse kveldene til å pusse opp. Sommeren går fort, og før du vet ordet av det er høsten her. Kanskje ønsker du deg også en peis på hytta? Det kan være godt å samle seg rundt et varmt ildsted etter et sommerbad de kveldene som ikke setter varmerekorder. En en ny, moderne peisovn er enkel i bruk, og du trenger ikke tenke på å åpne eller luke spjeldet. På en peisovn sitter nemlig dette på selve døren, slik at du slipper uønsket trekk utenfra.

 

Åpen peis eller peisovn?
Selv om det kan være koselig å høre knitringen og kjenne lukten fra en åpen peisovn, anbefales det å bytte til en mer brannsikker og energieffektiv løsning. Spesielt dersom den gamle ovnen eller peisen er fra før 1998. Mange kommuner har støtteordninger for å skifte ut eldre ildsteder, og enkelte steder har allerede innført forbud. En åpen peis passer best inn i romslige hus der du kan plassere alt som er brennbart i trygg avstand fra flammene. Har du mindre plass, er en peisovn et langt bedre valg. Du har innsyn i flammene, den genererer mer varme og er en tryggere varmekilde takket være glassdøren.

 

Fra venstre: Nordpeis Ovn Duo 5 sort og Jøtul F 163 sort lakk

 

Er det lov å montere ny peis selv?
Du har lov å installere peis på egenhånd. Men dersom du aldri har hatt et ildsted tidligere, kan det være en fordel å få en fagperson til å montere den nye peisovnen. Forhør deg med feiervesenet eller oss hos Byggtorget, så får du kyndig hjelp fra første stund. Slik får du oppdatert informasjon om hvilke regler som til enhver tid gjelder for pipeløp og brannfarer.

Uansett hvem som installerer den nye peisen din, må du ta kontakt med brannvesenet der du bor for å bestille en befaring etter at jobben er gjort. Først når ildstedet er godkjent, kan du ta det i bruk.

 

Fra venstre: Jøtul F 3 og Nordpeis Me Pedestal

 

Tenk brannsikkerhet
Det er alltid en viss risiko forbundet med å bringe levende flammer inn i huset, spesielt om du gjør det feil. Sørg derfor alltid for å ha tilgjengelig, godkjent brannslukningsutstyr og –varsler. Ved å følge noen enkle huskeregler, sørger du dessuten for å fyre sikkert:

 • Tepper må fjernes i området rundt ildstedet. Tregulv og annet gulvbelegg må dekkes av en brannsikker stål-, stein- eller glassplate.
 • Bruk metallbøtte med lokk når du fjerner aske. Det er ikke uvanlig å finne glør i asken i opptil tre dager etter at flammen har slukket. Bruk aldri støvsugeren til å fjerne askesøl!
 • Årlig vedlikehold av ildsted og skorstein minsker risikoen for brann. Gjør det til en rutine hver høst.

 

Kos med utepeis
Den norske sommeren er herlig, men kan også by på kjølige kvelder og lunefullt vær. Med en utepeis i hagen kan du forlenge sommerkveldene og invitere til hyggelig utekos året rundt. Levende bål, varme og knitring fra flammene gir den perfekte rammen for hyggelige utestunder når sola omsider går ned og temperaturen synker. En utepeis tar toppen av den kjølige kveldslufta, lar deg drøye sommerkvelden utover i de små timer og kan bli prikken over i'en i ditt utemiljø!

 

Det er ikke alle sommerkvelder som er like varme. Installerer du ny peis i sommer er du garantert lune kvelder uansett vær. Her Jøtul F 373 Advance sort lakk.

 

Dette må du tenke på ved valg av peis

 • Hvilket varmebehov har du?
 • Hvor skal ildstedet plasseres?
 • Har du pipe, og er den i god stand?
 • Hvilken størrelse passer din bolig og ditt behov?

 

Slik får du fyr i peisen

 • Bruk god og tørr ved.
 • Bruk flis eller opptenningsbrikett for enkel opptenning.
 • Ha minst mulig gammel aske liggende.
 • Sørg for at det er god trekk. Ikke krøll papiret for hardt sammen og ikke ha for mye og tett med ved – 25 prosent av volumet i ovnskammeret er nok.
 • Tenn på fra toppen – det er mest effektivt og gir minst mulig farlige utslipp.
 •  Ha ovnsdøra på gløtt i minst 20 minutter etter opptenning.

 

Slik fjerner du sot fra ovnsglasset
Utover å fyre riktig og tømme aksen forsvarlig, krever en peisovn lite vedlikehold gjennom året. Det eneste du må sørge for er å fjerne sot fra glasset, slik at fyringseffekten blir optimal. Den beste måten å fjerne sot på er å fukte litt papir med vann og dyppe det i aske. Med dette papiret gnir du enkelt bort sot fra glasset på miljøvennlig vis.

 

 

 

Relaterte produkter Relaterte produkter
Jøtul F 3 sort lakk

Jøtul F 3 sort lakk

NORPEIS DUO 4

NORPEIS DUO 4

Jøtul F 373 Advance sort lakk

Jøtul F 373 Advance sort lakk

Jøtul F 602

Jøtul F 602

Jøtul F 163 sort lakk

Jøtul F 163 sort lakk

NORPEIS DUO 5

NORPEIS DUO 5

Jøtul F 520 sort lakk

Jøtul F 520 sort lakk

Terazza utepeis bilde av barn som griller pølse

Jøtul Terrazza utepeis