Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Nasjonalmuseet – et meget komplisert prosjekt

Når Nordens største kunstmuseum skal bygges midt i sentrum av Oslo, overlates ingenting til tilfeldighetene.

Det nye Nasjonalmuseet blir et signalbygg for generasjoner. – For forbipasserende kan det akkurat nå se ut som en svær bygningsmasse, men dette er et meget komplisert prosjekt. Nasjonalmuseet hadde den største prosjektbeskrivelsen jeg noen gang har sett og fremdriften skal være ekstremt rask, forteller Trond Larsen i GLAVA®. Han har vært tett på byggeprosessen.

Fokus på norske produkter

Kulturprosjektet er prestisjefylt, og det tenkes lokalt med kortreiste varer som produseres med miljøfokus og norsk kvalitet.

– Hovedentreprenøren valgte oss fordi vi produserer isolasjonen vår i Askim. Dette er et bygg som setter miljø høyt, og det gjør vi også. Blant annet er 70 % av glasset vi bruker resirkulert. Vår komprimering gjør også at vi har færre biler på veien, sier Trond Larsen. GLAVA® har blant annet levert isolasjon til byggets fasade og innervegger, samt Wedi-våtromsplater. Ifølge murer Sivert Dalen i Murmester Rolf Holm, har det vært et krevende, men tilfredsstillende arbeid.

– Dette er noe av det største vi har vært med på. Det er veldig strenge krav og små marginer. Utvendig har vi steiner på opptil 50 kilo som skal stables for hånd, forteller Dalen. Han påpeker at det har vært veldig enkelt å jobbe med leveransene fra GLAVA®.

– Det er bare å stable opp GLAVAmatten på store plater og skru det fast. Vi får gjort mye om gangen. Wedi-våtromsplatene har like strenge krav, og det har vært like effektivt å sette dem opp, sier Dalen.

Sammenslåing gir nye muligheter

GLAVA® har nylig slått seg sammen med bedriftene Gyproc og Weber. Samtlige er nå en del av Saint-Gobain-konsernet. Det fører til at prosjekter likt dette blir enda enklere å gjennomføre i fremtiden.

– Når vi startet på prosjektet, var vi tre separate selskaper. Nå som vi er blitt slått sammen, kan vi jobbe tettere sammen. For eksempel går GLAVA® og Gyproc hånd i hånd med tanke på gips og stålinstallasjon, sier Trond Larsen. – På sikt vil det også være gunstig for oss å jobbe sammen, med tanke på fakturahåndtering, ordrebekreftelser, transport og tilgjengelighet. Vi blir flere folk og kan være på flere steder, forteller Simen Lindgren i Gyproc. Lærdommen fra byggingen av Nasjonalmuseet og de tre bedriftenes samlede ekspertise, er noe som vil tas med videre til neste prosjekt. Der vil både GLAVA®, Gyproc og Weber kunne bidra som én enhet med felles kunnskap.

Viktig med enkel logistikk

GLAVAs veggisolasjon henger sammen med gipsplater. Også disse er kortreiste, levert fra Gyprocs fabrikk i Fredrikstad.

– Fordelen med Gyproc er at de leverer med lastebil rett fra lageret. Vi får en stor mengde materiale med en gang. Når fremdriften begynner, har vi alt klart. Vi jobber med en krevende byggherre, men vi vet at de også stiller krav til alle de andre aktørene. Vi er på samme side for å rekke fristene, sier prosjektleder Braarvig i entreprenørfirmaet Noveta.

Har automatisert fugingen

Også Weber sørget for å effektivisere prosessene da de leverte fuging av betongelementer, samt sikring av byggegrop.