• Våleveien 25, 3083 Holmestrand
  • Stengt nå
  • 33064080
Lukk
Produkter

Hvordan lage ett rom av to?

Dette må du tenke på når du skal rive en vegg.

Mange eldre hus har små og upraktiske rom. For å få mer plass og romsligere rom velger mange å rive en vegg slik at to små rom blir til ett stort. Noen ønsker seg dessuten en åpen stue- og kjøkkenløsning, færre soverom og større stue eller et større baderom. Roland Seljenes er eier og daglig leder av Byggtorget Havøysund og har gode råd til deg som vil rive en vegg og lage ett rom av to.

«Det første man må tenke på er om det er bæring i veggen, slik at ikke alt av tak kommer ned i hodet på deg», forklarer han. For å sjekke om veggen er en bærevegg kan man undersøke hvordan bjelkene ligger i taket. Dersom veggen står motsatt vei av bjelkene er det som regel bæring. Det kan likevel være store forskjeller fra hus til hus ettersom hvordan det er bygget, og det er viktig å være hundre prosent sikker før man begynner å rive. «Er du i tvil, kan det være lurt å kontakte en snekker. Det er for sent å rive først og spørre etterpå».

 

Du sparer mye tid på å rydde underveis. Bruk store sekker eller lei en container. Husk å sjekke med kommunen hvilke regler som gjelder for avfallssortering der du bor.

 

Gjør det selv
Hvis veggen du skal rive er en bærevegg må man lage nye bæringer med drager og søyler. Men om det ikke er bæring er det i grunn veldig enkelt å plukke ned veggen og bygge om rommene til ett rom, mener Seljenes. Som daglig leder ved Byggtorget Havøysund erfarer han at mange kommer for å få hjelp med både materialer og også selve utførelsen av jobben. «Generelt gjør ikke folk så mye selv lenger, men å rive en ikke-bærende vegg og plateslå tak, gulv og vegger er såpass rett frem at de fleste får det til hvis de prøver». Han forteller at brorparten av de som handler hos ham har slått i en spiker før og at de gjerne også hjelper de som også er mindre erfarne og som vil gjøre jobben på egenhånd. «Man kan alltid spørre om råd og det finnes mange gode monteringsanvisninger. Vi prøver alltid å hjelpe og forklare hvordan man skal starte», sier han.

 

Strøm og vann
Det andre som bør avklares før man setter i gang, er hvorvidt det er elektriske ledninger og/eller vannrør i veggen. Roland Seljenes anbefaler å bruke faglært elektriker og rørlegger. «Det finnes verktøy en kan bruke for å søke i veggen etter rør, ledninger, stendere og så videre, men man må uansett ha inn fagfolk tilå rive og koble bort», forklarer han. Dersom veggen som skal rives er mot et bad er det nærmest garantert at man vil møte på rør. «Her er det rett og slett viktig å være forsiktig med hva man gjør, og ved oppbygging skal man følge våtromsnormen. Som hobbysnekker og selvbygger anbefaler jeg å ikke rote for mye med bad og våtrom på egenhånd».

 

Enkelt, men tidkrevende
Roland forteller at mange innser hvor tidkrevende en jobb kan være først når man kommer i gang. For selv om det er relativt enkelt gjort å gjøre to rom om til ett, er det ikke nødvendigvis gjort i en fei. «Du må nok belage deg på noen dagers arbeid», advarer han og kommer med et godt råd til selvbyggeren: «Rydd opp etter hvert, ikke gå å trø i spiker!» Er man nøye med å holde det ryddig og sortere avfallet underveis sparer man mye tid når jobben med å bygge opp rommet igjen skal gjøres. Seljenes anbefaler også alle som river en vegg om å ta både tak, gulv og vegger på nytt i hele det nye rommet for å få en helhet. «Å begynne å lappe sammen blir ikke det peneste og det vil lett kunne synes hvor veggen tidligere har vært».

 

Dette trenger du:
De aller fleste vegger er trevegger som relativt enkelt kan rives ved hjelp av brekkjern og hammer. Er veggen derimot av betong må man inn med tyngre skyts. «Men jeg har aldri gått løs på en trevegg med slegge», ler Seljenes og legger til: «Gjør man det blir det dessuten minst dobbelt så mye å rydde og koste. Har du en hammer, et brekkjern og eventuelt en god bajonettsag kommer du langt».

Byggtorget leverer materiale til alle flater og har alt du trenger for å rive en vegg og bygge opp igjen. Erfarne medarbeidere hjelper gjerne til underveis i prosessen og gir gode råd til hvordan du kan få et best mulig resultat.