• Våleveien 25, 3083 Holmestrand
  • Stengt nå
  • 33064080
Lukk
Produkter

Fra råkjeller til kjellerstue: Slik bygger du ut kjelleren

Det er mange fordeler med å bygge ut kjelleren. Dersom du bygger ut råkjelleren kan du skape et ekstra soverom, en hyggelig kjellerstue eller en utleiehybel. Byggtorget gir deg gode tips på veien.

1. Er kjellerrommet tørt?
Undersøk om kjelleren er tørr eller om det er symptomer på fukt, som kalk- eller saltutslag på gulv og vegger, avflasset maling på murte og støpte vegger, maling eller gulvbelegg som blærer eller tegn på mugg- og råtesopp. Dersom du finner tegn på fuktighet må du sørge for avfukting, drenering og isolering før du setter i gang med å gjøre i stand kjelleren til oppholdsrom.

 

2. Sørg for riktig takhøyde, størrelse og nok dagslys
Krav for høyde i boligrom er minst to meter, og 2,20 meter på boliger bygget etter 2011. Videre er minste anbefalte areal for opphold syv kvadratmeter. Et oppholdsrom skal dessuten ha tilfredsstillende tilgang på dagslys – det vil si at rommets dagslysflate utgjør minst 10 % av gulvflaten.

 

3. Rømningsvei
For at kjellerstua skal være lovlig som oppholdsrom må den ha godkjent rømningsvei tilfelle brann. Om det ikke er dør som går direkte ut, må vinduene ha en viss størrelse. Vindu i kjeller kan regnes som rømningsvei hvis det har fri åpning med en bredde på minst 0,6 meter og høyde på minst 0,5 meter.

 

4. Søknad til kommunen
Det er søknadspliktig å endre et kjellerrom til boligrom, men skal du bare fjerne ikke-bærende vegger trenger du ikke søke. Kontakt kommunen og sørg for å ha alle papirer i orden. Dersom du ikke har godkjent området for opphold og noe skjer, kan du ende opp med å få avkortning i forsikring eller i verste fall få erstatningsansvar og bli straffedømt dersom du leier ut og noen omkommer eller blir skadet i brann.

 

5. Interiør og innredning
Kjellerstua brukes gjerne til flere formål. Mange bruker det ekstra rommet til både kontor, ungdomsrom og gjesterom. Tenk derfor helhetlig når du velger interiør og innredning. Det skal være et rom alle trives i. Hold gjerne farger på vegg og gulv lyse for å øke romfølelsen, og la gjerne barna være med å bestemme. Her kan man tillate seg å være litt mer leken med valg av farger og materialer.

 

6. Spør oss på Byggtorget
Du får alt du trenger til å bygge om og pusse opp hos oss på Byggtorget. Vi har kunnskapsrike og dedikerte medarbeidere som gjerne hjelper deg med alt fra materialvalg og handlelister til interiørtips.

 

her har Byggtorget bistått med å bygge ut kjelleren til en flott leilighet