Byggtorget logoByggtorget logo
Bad med grå veggplater og brun baderomsinnredning.Bad med grå veggplater og brun baderomsinnredning.
Bad med grå veggplater og brun baderomsinnredning.Bad med grå veggplater og brun baderomsinnredning.

Hvordan sette opp baderomsplater? Se vår steg for steg-guide

Å montere baderomsplater er noe du kan gjøre på egenhånd når du pusser opp badet. Spar tid på oppussingen og lær hvordan her.

Å være uten tilgang på bad lenge, er ikke noe du ønsker. Skal du pusse opp badet, kan du spare deg for mye tid og arbeid ved å velge strategisk: For et gjennomsnittlig bad går det faktisk fem ganger raskere om du velger å bygge med baderomspanel enn å legge flis.

Skal du montere baderomsplater selv, er det viktig at forarbeidet er gjort korrekt og godkjent av en fagkyndig.

Bad med veggplater med sementdekor.

Bilde: Fibo veggpanel i designet Cracked-Cement Foto: Fibo

Vanntette vegger med baderomsplater

Fibos veggsystemer til bad består av veggpaneler og et komplett utvalg tilbehør som gjør at du heller ikke trenger å grue deg til monteringsjobben. Veggpanel for bad er 100 prosent vanntett, godkjent i henhold til våtromsnormen og har mange års garanti. De kommer i fulle lengder og klikkes enkelt sammen med vanntett låsesystem i skjøtene.

Les også: Årets baderomstrender

Platene monteres direkte på eksisterende vegg eller stenderverk, slik at du slipper unna mye av grunnarbeidet og herdetiden du får med fliser.

Montering av Fibo veggpanel

Montering av baderomsplater

Før du kan montere veggplatene på veggen er det viktig å akklimatisere platene i originalforpakningen i romtemperatur. Hvor lenge de skal akklimatiseres, står skrevet i monteringsveiledningen i pakken. Fibos paneler skal for eksempel akklimatiseres i 72 timer, og lengre om panelene har vært lagret kaldt.

Før du starter monteringen er det viktig å lese monteringsveiledningen, slik at du får en oversikt over hva du skal gjøre og har riktig tilbehør og verktøy for hånden.

Verktøy du trenger:

  • Vater eller laser
  • Drill
  • Blyant
  • Fugepistol
  • Målebånd
  • Sag

Fibo veggpanel er et system bestående av fugemasse, profiler, skruer og andre produkter som gjør monteringen enkel. Husk å kontrollere farge og sjekke for synlige produktfeil før du går i gang.

Les også: Nytt baderom på 1-2-3

For å kutte veggplatene anbefales dykksag med linjal. Da kan du kappe platene med dekorsiden opp. Bruk et fintannet sagblad med minimum 48 tenner, og husk å alltid ha et stødig underlag når du skal sage. Alle kuttflater rengjøres før montering.

Montere direkte på eksisterende vegg?

Veggplater kan du montere på eksisterende vegger eller direkte på stenderverk, husk at gulvet må være klargjort før montering med gulvmembran minimum 150 mm opp fra gulvet.

Skal du montere på eksisterende vegg kreves det at det ikke er diffusjonstett folie bak, det må også være tilstrekkelig skrufeste og horisontal kubbing/spikerslag.

Monterer du på stenderverk skal senteravstanden være 600 mm og horisontale kubbinger skal ha 800 mm senteravstand.

Monterer du derimot på heldekkende vegg eller horisontal utlekting kan du bruke et av disse alternativene: kryssfinerplate 12-155 mm, 15 mm OSB klasse 3 eller 18 mm rupanel. 18 mm rupanel monteres horisontalt med senteravstand 300 mm.

Oppsett av bakvegg

Skal du montere på betong eller stålstender anbefaler vi å snakke med en av oss i Byggtorget, så kan vi veilede deg på hva som vil være den beste løsningen i ditt tilfelle.

Ved bruk av Fibo veggpanel trenger du forøvrig ikke dampsperre på yttervegg når alle skjøter er forseglet.

Montere sokkelprofil

  • For tilpasning i innvendig hjørne kapper du profilen 45 grader i bakkant, til utvendig hjørne kapper du hele profilen 45 grader.
  • Monter sokkelprofilen med en avstand på 60 til 80 mm fra gulvet til underkant av profilen, bruk nok fugemasse.
  • Monter deretter hjørnelisten 3 mm over ryggen til profilen, øverste og nederste skrue monterer du 25 mm fra kanten.

Montering og tilpassing av sokkelprofil

Feste av veggplater

  • Veggplatene monteres alltid fra venstre mot høyre. Alle kuttflater skal fuges, husk også å påføre fugemasse på venstre siden av den første platen.
  • Fest skruene med 200 mm mellom seg, nederste skrue festes 200 mm fra bunn av platen.
  • Deretter påfører du rikelig med fugemasse og klikker platene sammen. Du vet du har brukt nok fugemasse når det tyter ut langs hele platen.

Montere første panel fra hjørnet

Montering av hjørner

Har du utvendige hjørner på badet, tilpasser du siste panel og påfører fugemasse på kuttflate og hjørneprofilen. Skru deretter fast hjørneprofilen.

For innvendige hjørner påfører du fugemasse 2-3 mm fra hjørnet på begge sider. Deretter fester du hjørneprofilen, fugemassen skal tyte ut i hele lengden.

Det siste du gjør er å påføre fugemasse mellom sokkelprofil og panel.

Bad med grå vegger, glassdusj og brun baderomsinnredning.Bad med grå vegger, glassdusj og brun baderomsinnredning.
Veggplater med tredekor på bad.Veggplater med tredekor på bad.

Over ser du: Fibo veggpanel i designet 0089 Aberdeen og 7969 Rough Wood. Foto: Fibo

Et vedlikeholdsvennlig bad

Velger du baderomspanel, velger du også et vedlikeholdsvennlig alternativ som er enkelt å rengjøre. Slette overflater uten fuger gjør at skitten ikke fester seg, og panelene er laget med en slitestyrke som tåler ekstra tøff bruk. Det gjør at de også velges til en del offentlige bygg der veggene i bad og vaskerom må regne med litt mer påkjenninger.

Vi hjelper deg gjerne med å velge mer bærekraftige løsninger i ditt oppussingsprosjekt, spør gjerne om tips og råd fra dine lokale eksperter i Byggtorget.

Baderomsplater i mange farger

Akkurat som fliser kommer veggplater i mange farger og design slik at du kan få akkurat det uttrykket du ønsker. Platene kan også se ut som fliser. Velg for eksempel et fargerikt bad eller gå for design i betong eller marmor.

Les også: Gi badet et løft

Vil du heller ha jobben gjort av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggtorget, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg