Du har ikke valgt butikk og priser og utvalg kan derfor variere. Velg butikk for å gå videre.
Bygg hyggelig hagerom

Hyggelige hagerom med belegningsstein og heller

Sommertid er utetid. Kanskje har du planer om å bygge en ny uteplass i sommer? En hellebelagt terrasse er både lunere og enklere å vedlikeholde enn en platting i tre.

Det å lage seg en koselig uteplass kan faktisk være mindre jobb en du tror. Med litt planlegging og god investert tid i grunnarbeidet, kan du raskt få et hyggelig nytt uterom for hyggelig utekos.

Med belegningsstein eller heller får du en lettstelt og lun plass der du kan nyte lange sommerkvelder. Stein holder godt på varmen, og er både lunere og lettere å vedlikeholde enn terrasseplatting i tre, forteller Lars Espen Haugen, markedssjef i BMC. 

 

Planlegg bruken av uteplassen 

- Planleggingen er den viktigste jobben når du skal lage uteplass med stein, forteller Haugen. Det første du må tenke på er til hvilken bruk den steinbelagte plassen skal være. Skal det være en hellelagt terrasse eller er det en gårdsplass med trafikk? Bruken er helt avgjørende for hvor mye grunnarbeid som må gjøres, og planleggingsfasen er derfor viktig. 

 

 

Grunnarbeidet er viktig 

Selve plasseringen av stein er ikke det som tar mest tid når det gjelder legging av heller og belegningsstein. – Grunnarbeidet er alfa og omega for et optimalt resultat, og hva du må legge i dette avhenger av tomteforholdene, sier Lars Espen Haugen. Den største fordelen har de med fjelltomt, med et stabilt underlag i grunnen. – Er det derimot leire, har du et problem, forklarer han. - Leire er bevegelig og med fukt og tele blir grunnen nesten som gelé. Hvis du da ikke har lagt ut fiberduk eller masse seperasjons duk, vil grusen du har lagt ut som underlag synke ned i leiren og hellene skli ut og bli ustabile. 

 

Slik gjør du et grundig forarbeid 

For gårdsplasser med lett trafikk og hellebelagte uteplasser, skal du grave 10-15 cm ned i jorda før du bygger opp tilsvarende med grus. En grovere grusmasse nederst gir mest stabilt resultat. Topplaget legges med fin grus, såkalt maskingrus i størrelse 04-06. Jo grovere masse i bunn, dess mer bærer det. Når grunnen er fylt med grus, må underlaget komprimeres. – Det er en fordel å bruke hoppetusse eller platevibrator for å komprimere grunnlaget skikkelig, forklarer Haugen. 

– Har man ikke tilgang på det, går det også an å bruke plentrommel som man brukte i gamle dager, forsikrer han. – Men husk fiberduk nederst! Uten duk vil man risikere at den grove grusen i bunnen forsvinner.

 

Fordeler med stein 

På samme måte som inne-interiør, er det også mye å velge mellom når det gjelder materialer for uteplassen. Velger du stein fremfor tre får du flere fordeler: Stein er både lettere å vedlikeholde og gir en lunere følelse. 

- Vi sier gjerne at stein gir rundt 3 grader høyere temperatur på uteplassen. Det tar bort mye av råheten i lufta, forklarer Haugen. Etter at sommersola har varmet opp i løpet av dagen, holder stein på varmen og varmer opp omgivelsene også etter at sola har gått ned i sommerkvelden. 

 

 

 

Store heller er årets trend 

Belegningsstein kommer i mange formater, tykkelse og utseende. – Trenden nå er større heller, kan Lars Espen Haugen i BMC melde. – Store heller er riktignok tyngre å håndtere for en selvbygger, men har flere fordeler i forhold til mindre stein, fortsetter han. - Store flater gir færre fuger og dermed færre steder der ugress kan finne veien opp mellom hellene. 

Det finnes mange typer stein å velge mellom, med alt fra belegningsstein med mål på 21x14 cm til heller på 60x60 cm. For et unikt og særegent uttrykk kan du også kombinere ulike formater, størrelser og overflate. Med skiferpreg heller med et kraftig preg og grov overflate vil du for eksempel få et tøft, rustikt uttrykk. Kombinert med skiferpreg belegningsstein, naturstein, elvestein eller granitt vil du kunne skape et unikt og personlig preg. 

Har du planer om en ny uteplass i sommer? Kom innom oss i Byggtorget for en hyggelig prat og få gode råd og tips for å komme i gang.