Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Utemiljø – bruk murprodukter til uteområdene

De fleste drømmer om den perfekte uteplassen for å samle familie og venner til gode måltider, fest og hygge. Med en porsjon arbeid og de riktige produktene er det ikke så mye som skal til for å løfte inntrykket på uteplassen.

De fleste forbinder nok lettklinkerblokker, ofte ensbetydende med Leca, med muring av vegger, grunnmurer og andre ting som ikke skal ha en spesielt fremtredende rolle.

Da er det på høy tid at du får øynene opp for alle andre muligheter som finnes med denne typen blokker. For eksempel alle mulighetene som åpner seg dersom du tar dem i bruk i hagen.

Alt om terrasse og utemiljø her

Lek deg med Leca

Lettklinkerblokker er nemlig svært enkle å kutte og tilpasse, slik at du kan lage de fleste tenkelige former og vinkler. Det er med andre ord et fleksibelt og mangfoldig materiale.

Eksempler på ting du kan bruke blokkene til, er å bygge plantekasser, lage vannspeil, fontener og mindre murer som deler av og lager soner i hagen.

Se også: Slik bygger du din egen utepeis i Leca

For å kutte blokkene brukes typisk ett eller flere av følgende verktøy:

  • Bajonettsag med spesialblad for kutting i mur og lettbetong
  • Alligatorsag
  • Vinkelsliper
  • Leca-klipper

De tre førstnevnte verktøyene gir de peneste snittene, mens en Leca-klipper gir en litt røffere kant. Har du ikke tilgang på noen av disse verktøyene, kan du også bruke en øks for å hugge blokkene til ønsket form. Det krever litt håndlag, men er fullt mulig å få til. Det finnes faktisk egne økser beregnet på nettopp denne typen bruk.

Husk grunnarbeidet

Hvis du vil at byggverkene i hagen skal vare lenge og gi deg så lite behov for vedlikehold som mulig, er du helt avhengig av å gjøre et skikkelig grunnarbeid. Det innebærer for eksempel å telesikre bakken slik at telen om vinteren ikke løfter på konstruksjonen og fører til sprekker eller andre ødeleggelser. Telesikring kan både gjøres ved å fundamentere på frostfri dybde eller å markisolere med egnede isolasjonsprodukter.

Se hvordan du fundamenterer her

Hvis byggverket ditt kommer til å bli utsatt for vann og fuktighet, er det dessuten lurt å sørge for at vannet ikke trenger inn der det ikke skal. Aktuelle løsninger for å tette mot vann, er å bruke slemmemørtel, knotteplast og ulike former for blikk.

Buet hagemur laget av Leca-blokker under oppføring


Bilde: Ikke glem det viktige grunnarbeidet. Darren Saines bruker knotteplast, slemmemørtel og blikk for å hindre at vann trenger inn der det ikke skal. Foto: Tone H. Saines, bilde fra Weber

Murpuss med farger

Det er trolig ganske få som ønsker å ha synlige overflater av lettklinker i hagen, så du bør absolutt pusse blokkene når byggverket er ferdig. I dag finnes det puss som er ferdig farget, og mange velger å gå for en grå farge. Rødt, grønt, oransje og lilla er imidlertid også fine farger i hagen, så det er ingen grunn til å velge det samme som alle andre.

Er du blant dem som synes at pussede lettklinkerblokker gir litt for mye funkis-uttrykk? Da skal du vite at det ikke er noe i veien for å bruke blokkene som mur og dekke dem til med for eksempel skifer. På den måten får du et mer tradisjonelt uttrykk.

Kombiner materialer

Det er selvsagt ingenting i veien for å kombinere materialer når du jobber med utendørsprosjekter – snarere tvert imot. Leca og andre typer lettklinkerblokker kan blant annet fungere utmerket som støttemateriell for andre typer materialer, slik som tre, naturstein og skifer.

For å lage et lettstelt inngangsparti som tåler alle årstider, kan du eksempelvis bruke en kombinasjon av stein i betong og Leca-blokker. Det finnes for eksempel mange ulike blokker og egne trappeelement i betong å velge mellom, som skaper trapper som er gode å gå i. Da får du et topp resultat som du vil ha glede av i mange år.

Les også: Nå er det trendy med store steinheller

Som rekkverk på en slik trapp kan du mure opp lettklinkerblokker som pusses og dekkes med skifer eller naturstein på toppen. Produkter for trapper finnes i flere ulike farger, og i kombinasjon med ferdigfarget puss til Leca-blokkene er det mange muligheter for å sette sitt eget preg på et slikt inngangsparti.

En stor fordel med belegningsstein i betong, er at det er et tilnærmet vedlikeholdsfritt alternativ. Det eneste som kreves for å holde steinen pen, er litt feiing og spyling fra tid til annen. Det er dessuten svært holdbart og slitesterk.

Vinterstid er det for eksempel en stor fordel at du kan måke snø uten å risikere å skade underlaget, slik du fort vil oppleve når du måker en trapp eller platting bygget i tre. På sommeren magasinerer dessuten betong varme fra herlige sommerdager og bidrar til en lun følelse utover kjølige norske kvelder.

Vedlikehold muren

Å gjøre uteområdene fine, trenger ikke alltid å bety at du må lage noe nytt. Kanskje grunnmuren trenger en liten oppfriskning, eller du har andre murer på tomten som trenger litt kjærlighet?

En ettermiddag med murerbøtten og stålbrettet kan faktisk løfte inntrykket av huset og uteområdene ganske betraktlig. Er du litt smart, bør du velge produkter som slår flere fluer i samme smekk, slik som Hey’di Fiber Hvit. Den er nemlig ferdig farget og gjør at du ikke trenger å gå vente på at pussen skal tørke og deretter gå på med malerkosten.

Så snart pussmørtelen er på muren, er du faktisk ferdig med arbeidet.


Foto: Hey'di.

Hey’di Fiber Hvit har dessuten det som kalles Waterseal, som vi si at den er vanntett og pustende. Det betyr at den både holder vannet ute fra muren, samtidig som den slipper ut eventuell fukt fra innsiden. Dermed slipper du å bruke tid og penger på andre produkter som skal gjøre bygget vanntett. Det hører også med til historien at et tørt bygg bruker mindre energi enn et vått bygg, så her kan du også få et positivt bidrag til energiregnskapet i boligen.

Hey’di Fiber Hvit kan brukes på lettklinker, sementbaserte underlag og isolasjonsmaterialer som mineralull, EPS og XPS. Overflaten må ha tilstrekkelig styrke som pussbærer. Produktet påføres og behandles på samme måte som annen pussmørtel, som vil si at du trekker den på veggen med et stålbrett.

For å gi overflaten tilstrekkelig styrke, er det imidlertid viktig å bruke armeringsduk. Duken skal jobbes inn i det første laget med puss mens det fremdeles er vått, og senere dekkes av et nytt lag. Dermed blir duken liggende midt i pussen. Når pussen har satt seg, kan du enten bruke kost eller flisebrett for å få den finishen du selv ønsker.

Husk på dette

Selv om du bygger i din egen hage, er det ikke nødvendigvis fritt frem for å gjøre akkurat hva du vil. Derfor er det viktig at du setter deg inn i regelverket og finner ut hva du har lov til å gjøre og ikke.

Les også: Dette er reglene som gjelder for bygging av terrasse

For eksempel er det strenge regler for å sette opp vegger. Husk også at de fleste naboer vil ha privatliv og ly, så det er viktig å legge vekt på dette før du gjør endringer på egen tomt.

Et par praktiske tips du også bør ta med deg på veien:

  • Plantekasser bør bygges så store som mulig – gjerne så store at du knapt trenger å tenke på vanning.
  • Følg instruksjonene for produktene du bruker – leverandørens anvisninger gjelder alltid.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes. Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet