Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Triksene som holder bena varme

Sliter du med kalde bein når du jobber utendørs om vinteren? Det er flere ting du kan gjøre for å få orden på problemet.

Før det første er det det utrolig viktig at føttene er tørre. Det vil de selvsagt alltid være når du snører på deg skoa, men i løpet av dagen kan både vær og svette gjøre deg våt. Derfor er det viktig å bruke sko som holder fuktigheten fra omgivelsene ute, samtidig som de slipper ut fuktighet som dannes inni skoen. Da er sjansen for at du blir klam, våt og kald på føttene vesentlig mindre. Sko som har Gore-Tex-membran eller liknende er et godt valg.

En annen grunnleggende, men veldig viktig ting, er størrelsen på skoene.

Har du for små sko, fryser du, fastslår Aleksander Jacobsen hos Byggtorget Lofoten

Det skal nemlig være et lite, isolerende luftlag rundt føttene inni skoene, og er de for små er det ikke plass til et slikt luftlag, For små sko gjør dessuten at beina får dårligere blodsirkulasjon, som også kan føre til at de blir kalde.

Sko til vinterbruk kan gjerne være litt bredere enn skoene du bruker om sommeren, slik at du får plass til tykkere sokker uten at det blir trangt. Sokkene du bruker i skoene kan med fordel være tekniske ullsokker som både består av ull og syntetiske fibre. Ulla holder godt på varmen, mens de syntetiske fibrene leder fuktigheten raskere bort og gjør sokkene mer slitesterke. Mange velger å bruke to sokker i skoene – én tynn og én tykk. Det kan være et godt råd, så lenge du passer på at det ikke blir for trangt.

Et annet triks vi kan nevne for å holde beina varme, er å lage såler av avispapir ved å brette et par avissider og legge dem i bunnen av skoene før du tar dem på. I tillegg bruker du selvsagt varme sokker. Dette trikset er mye brukt av både turfolk og snekkere på kalde dager.

Kle deg på hele kroppen

Du har kanskje hørt ordtaket som sier at du skal ta på deg lua hvis du fryser på beina? Tankegangen har mye for seg, selv om det er en myte at hodet står for det meste av varmetapet fra kroppen. I praksis er varmetapet like stort fra alle kroppsdeler, så der du ikke har klær på vil varmetapet være størst til enhver tid.

Lua er absolutt viktig å ha på når det er kaldt, men poenget er egentlig at du bør være godt påkledd over hele kroppen. Da blir du varm i hele kroppen og blodsirkulasjonen sørger for å sende mye varme til både beina og fingrene. Ifølge Aleksander hos Byggtorget Lofoten, er det lurt å kle seg med flere tynne lag:

– Tykke klær gir dårligere bevegelighet, og skulle du bli varm i løpet av dagen kan du heller ikke ta av deg jakka da den er det eneste som holder kulda ute på overkroppen, sier han.

Lagvis påkledning kan for eksempel gjøres slik:

  • Ull eller hybridprodukter som både består av ull og syntetiske fibre innerst mot kroppen.
  • Plagg av ull, fleece eller liknende over det innerste laget.
  • Ytterst bør du bruke skallklær som er vind- og vannavvisende. Det gir beskyttelse mot været og forhindrer at kald luft blåser inn i de varme lagene under. Både jakke og bukse bør være diffusjonsåpne slik at fuktighet fra svette og liknende kan slippe ut.

Ved å gjøre det på denne måten holder du deg god og varm, samtidig som det er enkelt regulere temperaturen ved å ta av/på det mellomste laget hvis du blir varm eller kald.