Byggtorget logoByggtorget logo

Trenger du egentlig tommestokken lenger?

Selv om laserverktøy har tatt over veldig mange av oppgavene du ellers ville brukt en tommestokk til, betyr ikke det at tommestokken bør pensjoneres.

For det første kan den brukes til en del ting du ikke kan bruke moderne laserverktøy til. For det andre er det noen ganger bare enklere å bruke en tommestokk enn å trekke frem en lasermåler. Det handler egentlig om å ha et forhold til hvilke måleverktøy som egner seg best til ulike oppgaver.

Skulle du ha glemt hvor praktisk en tommestokk er, gir vi deg derfor en aldri så liten oppfrisking i hva du faktisk kan bruke den til.

90-graders vinkler

Har du en tommestokk som er en meter lang, har du for eksempel et suverent verktøy for å kontrollere om to vegger står vinkelrett på hverandre og danner en perfekt 90-graders vinkel. Som du kanskje vet, har Pythagoras lært oss litt om rettvinklede trekanter. Bruker du litt av hans lærdom kan du lage et merke 80 cm. ut fra hjørnet på den ene veggen og 60 cm. ut fra hjørnet på den andre. Er avstanden mellom disse nøyaktig 100 cm. vet du at hjørnet er akkurat 90 grader. Da tommestokken er nøyaktig 100 cm. er det selvsagt veldig praktisk å bruke den til å legge mellom de to merkene.

Finner du ikke vinkelen din, kan du dessuten gjøre tommestokken om til en 90-graders vinkel på en enkel måte. Det gjør du ved å brette ut fire ledd og sette den sammen til en rettvinklet trekant. Når leddene som fremdeles er sammenfoldet og det ytterste leddet på stokken møtes på 5,8 cm. inn på det ytterste leddet, har du en 90-graders vinkel du kan slå ganske nøyaktige streker.

Meddra rette linjer og lage sirkler

Andre praktiske bruksområder er å meddra en strek på en plate eller andre materialer. Skal du kappe bort to centimeter av en bygningsplate, legger du tommestokken slik at den stikker to centimeter inn på platen. Så er det bare å sette blyanten på enden av stokken og dra begge deler bortover platen. Tar du det litt med ro blir streken rett og fin. Hendig hvis du ikke har med bordsagen på byggeplassen og må bruke dykk- eller sirkelsag.

Det er imidlertid ikke bare rette linjer som kan tegnes med en tommestokk, for den kan også brukes som en passer slik at du kan lage sirkler. Det enkleste er å bore et lite hull, for eksempel på 10 centimeters-merket. Dette hullet danner midtpunktet i sirkelen. Sett en liten spiker i hullet og blyanten på punktet som tilsvarer diameteren på sirkelen du vil tegne. Så er det bare å trekke tommestokken og blyanten rundt for å tegne sirkelen. Vil du ikke bore hull kan du også bare presse ned stokken der du vil ha midtpunktet i sirkelen, men det er selvsagt litt større risiko for at den flytter på seg.

Så skal vi selvsagt ikke glemme det mest opplagte – nemlig å måle. Spesielt når det gjelder måling for å kappe mindre emner som lekter, bjelker og liknende, finnes det faktisk ikke noe laserverktøy som kan konkurrere med en tommestokk. Lasermålerne klarer heller ikke å måle på trange plasser, slik en tynn tommestokk kan. Disse to tingene er i egentlig god nok grunn til å alltid ha den med seg i bukselomma, men de andre bruksområdene er jo absolutt fine bonuser.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!