I følge Eirik Bergan hos Byggtorget Bergan Bygg, handler det dels om hvor mange spiker du skal skyte.
– Driver du med volumjobber der det går med store mengder spiker og du ønsker minst mulig avbrudd i jobbingen, er det som regel en fordel å gå for en coilpistol. Eksempler er lekting av tak eller monterer kledning. Coil er dessuten enerådende når du skal feste tak-/vindpapp, gips og asfaltplater med pappspiker, sier han.
Grunnen er ganske enkelt at coilspiker er kveilet sammen i ruller som kan inneholde opptil 300 spiker (rundbåndet). Stavspikerne ligger på sine side som perler på en snor (rettbåndet) og remsene inneholder som regel fra 20 – 40 spiker. I pistolen får du imidlertid plass til to-tre slike remser. Uansett kan du jobbe mye lenger før du må lade nye spikere i pistolen hvis du bruker en coilpistol.
Samtidig er remsene med stavspiker mer håndterlige enn kveilene med coilspiker. Du kan enkelt stikke flere remser med stavspiker ned i arbeidsbuksen for å ha dem lett tilgjengelig, noe du ikke kan med en stor kveil coilspiker.
Når det gjelder forskjellene på pistoler som bruker stav- og coilspiker, er størrelsen et tema å tenke på. Pistoler for stavspikere er lengre ettersom magasinet tar mer plass, mens coilpistoler er mer kompakte. I enkelte tilfeller der det er trangt om plassen kan det være enklere å komme til med en coilpistol. Samtidig veier en stavspikerpistol mindre enn en coilpistol og kan derfor være smidigere og lettere å jobbe med. Enkelte mener også den ekstra lengden på en stavspikerpistol gir bedre balanse på maskinen og gjør den mer behagelig å holde. Dette er imidlertid en smaks- og vanesak.
Båndet med plast eller stål
De fleste typer stavspiker er båndet eller sydd sammen med plast. Unntaket er gjerne spiker med båndvinkel på 34 grader, som ofte er båndet med papp. Skyter du med plastbåndede stavspiker vil du se at plastbitene flyr av gårde eller at plastrester blir sittende fast mellom spikerhodet og treverket. Plast på avveie er ikke bra for miljøet og plast under spikeren er ikke bra for utseendet på det ferdige resultatet.
Bruker du coilspiker, er de som regel bundet sammen med ståltråd. Da unngår du begge utfordringene du får med stavspiker. Samtidig gir spiker båndet med ståltråd økt risiko for rustutslag dersom rester av ståltråden blir sittende fast mellom spiker og treverk.
– Det er en av grunnene til at flere typer coilspiker ment for kledning også blir båndet med plast i dag. Syrefaste coilspiker er dessuten alltid båndet med plast da det ikke er mulig å sveise fast ståltråd på denne typen legering, sier Eirik hos Byggtorget Bergan Bygg.
Både coil- og stavspikerpistoler finnes i utgaver som drives med gass, batteri og trykkluft. For volumjobber er fremdeles trykkluft det mest utbredte valget, men både batteri og gass er svært gode alternativer. Særlig for de litt mindre jobbene der det er praktisk å slippe både kompressor og trykkluftslanger. Når slangene forsvinner rydder du dessuten unna et sikkerhetsproblem ettersom det er en ting mindre å snuble i på byggeplassen.