Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Vinduer med sprosser: Dette må du vite

Usikker på om du skal velge vindu med eller uten sprosser? Her får du vite alt du trenger å vite om sprosser.

Skal du bytte vinduer på huset eller hytta? Du får vinduer både med og uten sprosser, i tillegg finnes det flere typer sprosser å velge mellom. Før du tar valget er det derfor lurt å vite litt om de forskjellige typene, slik at du tar et valg som passer deg.

Uavhengig av om du har store vinduer med sprosser, ønsker klassiske vinduer med sprosser eller det er hyttevinduer med sprosser du er på jakt etter, finnes det noe for alle.

Les også: Dette må du vite før du kjøper nye vinduer

Forskjellige typer sprosser

hytte med furuvegger og stort vindu med utsikt over fjellet

Bilde: Her ser vi et hyttevindu med gjennomgående sprosser. Foto: NorDan

Sprosser er mønster og inndeling i mindre vindusruter. Tradisjonelt brukte man sprosser for å forsterke store og små glassflater, dagens vindu har imidlertid ikke et teknisk behov for dette. Der sprosser derimot har stor effekt, er på uttrykket til bygget.

Sprosser kan nemlig endre utseende til hus eller hytte ved å gi de et mer klassisk og tradisjonelt uttrykk. Du får sprosser i både aluminium og treverk, aluminium er gjerne det vanligste.

Les også: Er selvrensende vinduer noe for deg?

Utenpåliggende sprosser

Dette er avtagbare sprosser som gjør vaskejobben til en lek, i tillegg er de det rimeligste alternativet. Tar du av sprossene før vask slipper du å vaske flere småruter, du bare klipser de på igjen når du er ferdig med vindusvasken. I tillegg er utenpåliggende sprosser mer isolerende enn gjennomgående sprosser, ettersom de ligger utenpå glasset.

Utenpåliggende sprosser er også de mest populære, og kan også etterbestilles dersom du er usikker på om du ønsker med eller uten når du kjøper vinduene.

Gjennomgående sprosser til klassiske vinduer

Gjennomgående sprosser regnes som den originale sprossen og går fysisk gjennom vindusglasset, disse sprossene gir et klassisk utseende. Med gjennomgående sprosser blir isolasjonen noe svekket og å vaske vinduer tar også lenger tid, du kan eventuelt velge selvrensende glass for å begrense behovet for vask.

Pålimte sprosser

klassiske vinduer med rutete sprosser

Bilde: Her er Gilje Ramsvindu med pålimte sprosser. Foto: Gilje

Pålimte sprosser gir deg god isolasjon samtidig som du får uttrykket til gjennomgående sprosser. Med pålimte sprosser er det nemlig én sprosse innvendig, én mellom glassene og én sprosse utvendig. Her får du klassisk utseende med god isolasjon.

Wienersprosser

Sprossevalget for deg som ønsker en enkel vaskejobb. Her ligger sprossene mellom glassene i vinduet, så samtidig som vindusvasken blir gjort i en fei får du illusjonen av oppdelte vinduer. Vær obs på at du tydelig vil se glasset på begge sider når du står tett på vinduet. Wienersprosser kan også kombineres med utenpåliggende klipssprosser.

Tips for å velge sprosser

fra utsiden og ser inn gjennom et hyttevindu

Bilde: Sprosser er med på å understreke stilvalget for huset eller hytta. Foto: NorDan

  • Tenk over hva slags hus eller hytte du har, arkitektonisk kan sprosser forandre bygget.
  • Ta hensyn til balkongdører. Sprossene bør gå i flukt med balkongdørene, så tenk over inndelingen.
  • Usikker på om du skal velge vinduer med eller uten sprosser? Bruk maskeringstape for å få et inntrykk av hvordan det vil se ut. Utenpåliggende sprosser kan etterbestilles.

Sprosser til husmorvinduer

H-vindu er tidligere kjent som husmorvindu og du får også sprosser til H-vindu. I likhet med andre vinduer får du også forskjellige typer til denne typen vindu.

Koblet vindu

I motsetning til vanlige vinduer består et koblet vindu av to rammer som er satt sammen som gir et isolerende luftlag mellom de to. Koblet vindu med sprosser er en klassiker for mange, og vinduet har gjennomgående sprosser i det ytterste laget og det innerste består av 2-lags glass.

De smale sprossene på koblede vinduer gir et nostalgisk uttrykk. Vinduene er tilpasset gammel byggeskikk og brukes ofte til gamle hus når man skifter vinduer for å beholde og gjenspeile stiluttrykket.

Mer om vinduer