Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Skal takrenner og nedløp følge veggfargen eller takfargen?

Når du tenker på en husfasade, er det sannsynligvis på de store elementene som vegger, tak, vinduer og dører du først kommer på. Det er imidlertid også andre viktige ting å ta hensyn til – for eksempel takrenner, nedløp, forkantbordbeslag og andre typer beslag.

En viktig sak når det gjelder denne typen elementer er å bestemme hva slags farge de skal ha. For er det egentlig slik at de skal følge vegg- eller takfargen? Utfordringen her er selvsagt at taket og veggene har forskjellige farger og at det ikke alltid er like enkelt å bestemme hva som matcher best. Ifølge Stig Folde hos Byggtorget Hell finnes det heller ikke noe fasitsvar:

– Dette handler i stor grad om å vurdere hvert enkelt tilfelle individuelt og finne de beste løsningene hus for hus, sier Stig.

Det er Hege Voll Midtgaard, som er merkevaresjef i Bergene Holm, også enig i. Hun legger blant annet vekt på om kunden vil fremheve noe eller lage mer sømløse overganger.

– Noen vil at renner og nedløp skal gli inn som den del av veggen, mens andre vil skape en kontrast. Samtidig er nok ikke dette et tema de fleste forholder seg til så ofte. For mange er det første og eneste gang de skal ta et slikt valg. Derfor er det viktig at snekkeren bevisstgjør kunden om at dette faktisk er valg som må tas.

Hun legger også til at det handler om mer enn farger:

– Type kledning på huset kan for eksempel ha mye å si. Kledninger med profiler som skiller seg litt ut kan tale for at renner og nedløp er mer dempet slik at de ikke tar oppmerksomhet fra kledningen.

Mange lar taket bestemme

Når det er sagt, forteller Stig hos Byggtorget Hell at veldig mange velger å la takfargen være avgjørende.

– Med for eksempel sort tak velger de fleste sort farge på både forkantbordbeslag, renner og nedløpsrør, sier han.

Å la taket bestemme er forholdsvis ukomplisert og blir sjelden feil. Det gir som regel en fin overgang fra tak til vegg der behovet for sammenheng er godt ivaretatt.

Er det stor fargeforskjell mellom fargen på nedløp og vegg, vil nedløpsrørene imidlertid fremstå som striper nedover veggen. Det er det ikke alle som er så gira på. Stig hos Byggtorget Hell sier at kombinert løsning kan være en mulighet:

– Det er faktisk mulig å gå for ulike farger på takrenner og nedløp, slik at nedløpene følger veggfargen og rennene følger taket, sier han.

Når veggene avgjør

En annen løsning er å la både nedløpsrør, takrenner og forkantbordbeslag følge fargen på veggene. På lyse hus vil det som regel si å velge hvitt, men en grålig nyanse i form av sink eller aluminium kan også være et godt valg.

– Vi selger faktisk en del hvite beslag, så det er absolutt flere som vil ha det slik sier Stig hos Byggtorget Hell.

En utfordring du særlig bør nevne for kunden når det gjelder hvite forkantbordbeslag, er at de fort vil fremstå skitne og flekkete på grunn av avrenning fra taket eller andre typer forurensninger i luften.

En mellomløsning kan da være å gå for forkantbordbeslag i samme farge som taket, men renner og nedløpsrør i samme farge som veggene. Da får man i utgangspunktet det beste av begge verdener, så sant fargene lar seg kombinere noenlunde godt.