Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Pass deg for støvet på byggeplassen

Som håndverker utsettes du trolig for en god dose støv mange dager gjennom året. En del typer støv er ufarlig, men kan være sjenerende eller irriterende i arbeidshverdagen. Andre typer støv kan være direkte helseskadelig og er ikke noe du bør trekke ned i lungene uten videre.

Det fineste støvet, altså det du ikke en gang kan se, er som regel det mest skadelige. Og det bruker lang tid på å falle til bakken.

– Det kan faktisk bruke så lang tid som 14 dager på å falle en meter, sier Bent Austnes hos Byggtorget Digernes.

Så om det ikke gjøres tiltak er det egentlig bare når byggeplassen er stengt i sommerferien at det ikke vil være skadelig støv i lufta.

Forebygging er alfa og omega

Det er egentlig to ting som er viktige å tenke på når det gjelder støv på byggeplassen. Det ene er å forebygge og det andre er å beskytte. Med å forebygge mener vi å gjøre tiltak som bidrar til at mengden støv som lages, holdes på et minimum. Første bud er koble en støvsuger til avsuget på sager, slipemaskiner og andre verktøy som lager støv. Moderne byggstøvsugere har svært gode filtre som fanger opp det meste av finstøvet og bidrar til vesentlig bedre inneklima på byggeplassen.

En annen ting å tenke på når det gjelder forebygging, er å sørge for god utlufting når du driver med støvete arbeid. Det er generelt den beste måten å bli kvitt det skadelig finstøvet på. Har du mulighet, bør du dessuten vurdere å gjøre det mest støvete arbeidet utendørs. I tillegg bør du pensjonere feiekosten så fort som mulig. Når du feier, virvler du nemlig opp store mengder støv i luften, og det er ikke helt tilfeldig at flere entreprenører har bannlyst feiekostene på sine byggeplasser.

Beskyttelse er også nødvendig

Selv om dere er flinke til å forebygge, vil det i fremdeles kunne være farlig støv i omløp på byggeplassen. Da er det viktig å ha riktig beskyttelsesutstyr for hånden. Det betyr som regel at det er behov for å bruke en form for åndedrettsvern eller ansiktsmaske. Som regel skilles det mellom masker med følgende typer filtre:

- P1, som beskytter mot lave støvnivåer og filtrerer minst 80 % av støvpartiklene

- P2, som beskytter mot moderate støvnivåer og filtrerer minst 90 % av støvpartiklene

- P3, som beskytter mot høye nivåer av støv og filtrerer minst 98 % av støvpartiklene.

P1-masker bør du egentlig bare se bort fra da de ikke gir god nok beskyttelse til industriell bruk, så vi anbefaler at du går for P2 eller P3.

Velg riktig maske

Det finnes flere ulike typer masker med P2 og P3-filtre, alt fra enkle støvmasker til hel- og halvmasker. Valg av maske må gjøres med utgangspunkt i hva slags støv du utsettes for, og alle typene gir i utgangspunktet god beskyttelse så lenge de brukes på riktig måte. Det er imidlertid forskjell på passform og muligheter for tilpasning mellom de ulike typene.

– En halvmaske har for eksempel justerbare strikker og kan fås i flere størrelser, noe som ikke er tilfelle for de enkle støvmaskene. Det gjør det enklere å sørge for at de faktisk holder tett, forteller Bent hos Byggtorget Digernes.

Det finnes dessuten batteri- og trykkluftdrevne masker, som blant annet er et godt alternativ for personer med skjeggvekst. Selv liten skjeggvekst kan nemlig føre til lekkasjer og gjøre at beskyttelsen fra masken blir vesentlig redusert.

Alle typer filtrerende masker må byttes ut fra tid til annen, og de enkleste må byttes ut oftest. Bruker du støvmasker merket Non Reusable (NR) er de ikke laget for bruk i mer enn maksimalt ett arbeidsskift (8 timer), men kan også måtte byttes før det. Det avhenger blant annet av type støv, pustefrekvens, temperatur og luftfuktighet. Generelt skal alle typer filtrerende masker byttes når pustemotstanden blir for stor. Bruker du en maske med utskiftbare filtre holder det selvsagt å bare skifte selve filteret så lenge masken ellers er i god stand.