Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Bygge tak over terrasse? Dette må du vite

Drømmer du om å bygge tak over terrassen for å kunne bruke uteplassen mye mer, finnes det mange måter å gjøre det på. Sørg bare for at du gjør det på lovlig vis.

Når du skal lage overbygd terrasse må du vite hva som er tillatt, hvilke behov du har, hva som vil kle huset ditt og eventuelt om du har andre ønsker for eiendommen du bør planlegge for samtidig.

Les også: Tenk nytt og kreativt om uterommet

Søknadspliktig terrassetak?

Det er ikke mulig å gi et helt eksakt svar på hva som faktisk er søknadspliktig der du bor, men her får du noen nyttige tips:

  • Normalt sett er det lov å bygge tak over terrasse på opptil 15 kvadratmeter så lenge det har egen bærekonstruksjon, og opptil 50 kvadratmeter hvis platting er frittstående.
  • Men også høydekrav må være oppfylt: maks gesimshøyde tre meter og maks mønehøyde fire meter.
  • Det kreves også minst én meters avstand fra terrassen til nabogrensen og til andre bygninger på tomten din.
  • Og sist, men ikke minst, når det gjelder regler om søknadsplikt: Sjekk med din kommune! Reguleringsplaner og maksimal tomteutnyttelse vil nemlig også kunne påvirke hva du kan gjøre uten å søke om lov.

Funksjonelt tak over terrassen

koselig uteplass med overbygget terrassetak. En familie koser seg. i sofagruppe av rotting

Bilde: Plastmo JumboLite klar terrassetakplater leveres med inntil 10 års garanti. Foto: Plastmo

Det kan være lurt å tenke på om det kan være noen utfordringer ved taket du planlegger å bygge. Hvordan vil det påvirke dagslyset inne i boligen, og hvor skal du lede vannet når det regner? Snør det kanskje mye der du bor? Da må taket tåle en del. Spør oss gjerne om tips og råd i ditt lokale byggevarehus, så kan vi finne ut av det sammen.

Les også: Nå vil vi ha store steinheller ute i hagen

CE-godkjenning er noe annet du bør se etter hvis du velger å bygge med takplater. Det er en EØS-standard som viser at minstekrav til helse, miljø og sikkerhet er oppfylt. CE-merking er bevis på at produktet oppfyller de sikkerhetskrav som gjelder i EØS, og at dette kan dokumenteres.

– Jeg anbefaler alle å spørre etter CE-merking når de skal handle takplater, for det er faktisk ikke alle som har det, understreker salgssjef Eirik Johansen hos Plastmo.

Plastmo leverer tak til uteplassen i ulike kvaliteter og utførelser – alt etter hva du trenger der du bor. De er alle framstilt av resirkulerbar, blyfri PVC.

koselig uteplass med overbygget terrassetak.

Bilde: Plastmo Sunglaze terrassetak kan brukes til alle slags takoverbygg hvor det ikke stilles krav til isolering, og er et sterkt alternativ til herdet glass. Foto: Plastmo

koselig uteplass med overbygget terrassetak. To kvinner spiser lunsj

Bilde: Takplatene er UV-beskyttet på oversiden, som reduserer solens nedbrytning og gjør taket værstabilt. Sunglaze terrassetak har 10 års garanti. Foto: Plastmo