Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Legge gulv for første gang? Her er ordboka!

Skal du legge nytt gulv for første gang, møter du fort på en del nye ord. Denne lille ordboka hjelper deg med å forstå faguttrykkene.

Du er ikke alene om å planlegge nytt gulv, og du er heller ikke alene om du føler deg litt forvirret i jungelen av faguttrykk. Vi har satt sammen en liten ordbok som forklarer noen av de vanligste ordene.

– Vi i Byggtorget har flinke folk som kan gjøre hele jobben for deg, men om du vil prøve selv, hjelper vi deg med tips og råd til hele prosessen, forteller Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg.

Det er enormt mange muligheter du kan velge mellom, det er mange hensyn som må tas for å sikre topp resultat – og selvsagt noen nye ord og uttrykk, konstaterer Jonas.

Ingen spørsmål er dumme

Gulvekspert Jonas Lad inne i butikken hos Byggtorget Ring Bygg

Bilde: Gulvekspert Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg.

Han møter ferske og ivrige gulvleggere hver uke, og gir dem råd og tips om hvordan de kan lykkes med prosjektet sitt. Han er ikke i tvil om hva som er det beste stedet å begynne planleggingen:

– Kom innom oss i varehuset, og fortell oss hva du drømmer om og ønsker deg. Da kan vi både vise deg eksempler, og forklare hva som skal til for å få alt på plass.

Jonas og alle våre andre eksperter lever av å gjøre kompliserte ting enkelt, og synes ingen spørsmål er dumme. Men hvis du gjerne gjerne vil lese deg litt opp før du gir deg i kast med prosjektet, har vi en liten ordbok til deg her:

Ordbok for nye gulvleggere

Avretting

Når du skal legge nytt gulv, må underlaget være helt flatt og hardt. Gulvavretting er et middel du kan bruke, og består av en flytende masse som du fordeler jevnt utover underlaget. Ved hjelp av en såkalt piggrulle – tenk kjevle med pigger på, montert på skaft – fjerner du luftbobler i avrettingsmassen og sørger for at den blir godt fordelt. Så lenge den dekker alle ujevnheter helt, vil den herde til et helt flatt undergulv – klart for legging av det gulvmaterialet du har valgt.

Bevegelsesfuge

Dette er mellomrommet som trengs mellom ytterkanten på flytende gulv og vegger eller faste elementer. Bevegelsesfugen er der for at trebaserte gulv skal ha plass til naturlig utvidelse og krymping med årstidenes vekslende luftfuktighet.

Flak

Et sammenhengende del av et flytende gulv kalles ofte et flak, og et slikt flak må ikke hektes fast i hjørner eller døråpninger – det må kunne bevege seg fritt i alle retninger, som forklart over. Legger du parkett både i stua og i gangen, vil du ofte måtte lage en skjøt i overgangen mellom rommene for å sikre bevegelsesfrihet. Da har du to flak, ett i hvert rom. Hvis du har varmekabler i ulike soner som er koblet til to ulike termostater i huset, er det viktig at hvert flak er koblet til samme termostat for å sikre jevn temperatur i materialer som henger sammen.

Flytende gulv

Dette begrepet brukes om gulvmaterialer som legges på underlaget uten å limes eller spikres fast, slik som for eksempel plankegulv med heltre må. Parkett, laminat eller vinylgulv, derimot, klikkes sammen bit for bit, og ligger løst på gulvet – der fotlistene settes på for å skjule den nødvendige glippen som kreves mellom gulv og vegg. Slike gulvmaterialer vil nemlig bevege seg litt med endringer i luftfuktigheten, og trenger derfor å «flyte» fritt – slik at ikke disse små bevegelsene gjør at gulvet slår seg eller buler.

Fuktsperre

En tynn duk på 0,2mm plast som for eksempel må legges på alle betonggulv før du legger gulv oppå, for å hindre at fuktighet fra underlaget trenger inn i treverket i gulvmaterialet og skader eller deformerer dette.

Kile

Når du legger gulv, setter du ned kiler mellom gulvmaterialet og veggen for å sikre at avstanden blir riktig. Flytende gulv trenger nemlig litt bevegelsesfrihet, og jo større gulvet er, jo flere millimeter slingringsmonn må det være. Kilene som brukes til gulvlegging kan knekkes av på ulike tykkelser, slik at du kan sette den ned og få den avstanden som leggeanvisningen sier at ditt gulv skal ha.

Laminat

Et laminatgulv består av flere sjikt med materialer som settes sammen i en lamineringsprosess. Den indre kjernen består vanligvis av en trefiberplate med svært høy tetthet. Dekoren består av papir som oftest imiterer utseendet til tre, stein eller andre materialer, som ligger beskyttet under en hard og slitesterk overflate. Sammenliknet med parkett koster laminatgulv som regel mindre, det tåler mer av vann og støt, men kan ikke slipes eller endres farge på – og kan føles kjøligere og hardere under føttene enn ekte treverket i parkett.

Not og fjær

Dette er kantprofiler på enkelte tykke gulvbord i heltre, som gjør det mulig å få en presis skjøt. En utstående profil på den ene siden passer inn i en tilsvarende fordypning som er frest ut på den andre siden. Når disse delene skal føyes sammen, bankes fjæra (den utstående profilen) inn i nota (fordypningen).

Parkett

Et parkettgulv består normalt av tre lameller – eller lag – med treverk. Sammen blir de til svært stabile gulvbord som er 13-15 mm tykke. Disse festes til hverandre med et klikksystem. Treverket i det midterste sjiktet ligger 90 grader på tvers mot det øvre og nedre laget, noe som sørger for at gulvet blir svært formstabilt og motstår vridning eller bevegelser. Toppsjiktet er vanligvis 3,5-3,8 mm  tykt, og kan bestå av ulike treslag, som eik, ask, bøk, bjørk, lønn – eller nåletrær som furu og gran. Tverrsjiktet og bunnsjiktet består oftest av gran eller furu.

Rettholt

Dette er en rett «metallplanke» som brukes for å sjekke om et underlag er 100 prosent jevnt og flatt. Brukes før du skal legge gulv, der rettholten legges på og raskt gjør det synlig om det er glipper eller buler noe sted – som krever at du avretter gulvet før legging. Du kan bruke et gulvbord til dette, men det kan være vanskelig å vite om det er 100 prosent rett. En rettholt er laget av metall, fås i flere ulike lengder, og sikrer at du ikke trenger å bekymre deg.

Slagjern

Dette er et verktøy som kan likne litt på et brekkjern, og er laget for å slå sammen gulvbord der du ikke kommer til med en slagkloss. Typisk bruk er på det siste bordet med parkett, laminat eller vinyl som du legger inntil veggen, og som må bankes sammen for å feste seg riktig til bordet ved siden av. Da hekter du kanten på slagjernet inntil enden på gulvbordet, og banker forsiktig med en hammer på den andre enden.

Slagkloss

Denne brukes når du legger parkett, laminat eller vinylgulv som klikkes sammen – og gulvbordene trenger et forsiktig slag for å bankes helt på plass. De ulike gulvprodusentene lager sine egne slagklosser, som er tilpasset de ulike profilene på gulvbordet og ikke skader disse når du banker. Slagklossen skal du kun banke med, ikke på.

Undergulv

Dette er flaten som du skal legge ditt nye gulv på, for eksempel betong eller sponplater. Undergulvet må være helt jevnt med maks 2 mm ujevnheter for innfri kravene til moderne gulvmaterialer. Har du større ujevnheter enn dette i undergulvet, risikerer du knirk og skader i skjøtene.

Underlag

Et mykt, dempende underlag som legges mellom undergulv og det nye gulvet, som kan dempe støy og trinnlyder og gjøre gulvet mer behagelig å gå på. Det vanligste er underlag i skum som er et par mm tykt og leveres på rull. Det finnes også underlag i kork, papp eller porøs trefiber med ulike egenskaper.

1-stav, 2-stav og 3-stav

Trestykkene som ligger øverst på parkettbordet kalles staver. Parkett lages med én, to eller tre staver på et og samme parkettbord. På en-stavs parkett er hele parkettbordet dekket av kun ett stykke trevirke, på tre-stavs parkett er parkettbordet dekket av tre smalere stykker.