Byggtorget logoByggtorget logo
Dobbel garasje fra HarmonieDobbel garasje fra Harmonie
Dobbel garasje fra HarmonieDobbel garasje fra Harmonie

Ny garasjeport? Sjekk våre tips før du tar valget

Valg av stil, materialer, bruksområder til garasjen og leverandør, er viktig å ta stilling til når du skal kjøpe ny garasjeport.

Når du skal bygge deg ny garasje, eller den gamle har behov for litt omsorg, er det viktig å gjøre det riktige valget når det kommer til garasjeport.

Porten bør passe til huset

En garasjeport er en stor og synlig flate, og tar derfor en del oppmerksomhet. På samme måte som at du vurderer hva som passer til huset dersom du skal ha nye vinduer eller dører, bør du også tenke at garasjeporten skal passe til huset. I dagens marked finnes det en rekke ulike modeller i ulike stilarter. Enten det passer best med en tradisjonell eller mer moderne utforming, finnes det noe som passer din stil hos Harmonie og Liga. Vi kan blant annet nevne porter med klassiske fyllinger eller speil, slette porter med og uten struktur i overflaten og porter med liggende panel.

Det finnes imidlertid ikke noen fasit på hvilken port som passer til hvilket hus, men Harmonie tipser om at kan det være smart å gå for en port med klassisk profil dersom du har klassiske detaljer på huset. Har huset en mer moderne fremtoning, passer det trolig best med en slett port. Det er også mulig å få porter med vindusfelter, som både fungerer som et designelement og som slipper lys inn i garasjen. Både Liga og Harmonie leverer porter i valgfri RAL-farge, slik at du kan få en best mulig match mellom huset, garasjen og garasjeporten.

Bilde: Med riktig stil- og fargevalg får du en garasjeport som harmonerer med resten av huset. (Illustrasjon: Liga)

Går du for stål eller tre?

De fleste velger garasjeport i stål, og grunnen er blant annet at stål krever svært lite vedlikehold. Det er selvsagt også et pluss at en de ikke kan få råteskader på samme måte som en port i treverk. Skal du ha en isolert port er stål det soleklare valget.

Vedlikeholdsarbeidet på en stålport begrenser seg stort sett til å smøre bevegelige deler fra tid til annen og å vaske eller spyle den jevnlig. Bor du kystnært vil saltet fra sjøen tære på lakken dersom du ikke vasker det bort. Særlig de øverste panelene, der regnet nærmest aldri bidrar til å gi porten en naturlig vask, er viktige å passe på.

Velger du en treport er det lett å skifte farge ved behov, samtidig som det er enkelt å utbedre eventuelle skader som måtte oppstå. Treverk er dessuten et bærekraftig og fornybart materiale, noe som er viktig for mange når de skal gjøre investeringer i og rundt boligen. Du må imidlertid regne med mer vedlikehold i form av maling dersom du går for en treport.

Bilde: En stålport krever lite vedlikehold og passer både til moderne og klassisk byggestil. (Foto: Harmonie)

Manuell eller elektrisk åpningsfunksjon?

I dag velger nesten alle garasjeport med portåpner. For det første er det langt mer behagelig enn å måtte løfte den opp manuelt – husk at den skal åpnes forholdsvis mange ganger i årene som kommer. For det andre har ikke porter med portåpner noen synlig lås eller håndtak, og de er dermed vanskeligere å bryte opp. De låses dessuten automatisk når de lukkes.

Det viktigste når det gjelder portåpner, er egentlig å velge riktig type. Vi anbefaler at du går for en modell med litt større trekkraft enn du strengt tatt trenger, da dette vil redusere slitasjen og forlenge levetiden på portåpneren. Dersom porten er eneste inngang til garasjen må du også montere en nødutløser for å være sikker på å komme inn i garasjen dersom strømmen går. En nødutløser koster lite og kan ha stor betydning når behovet oppstår.

Ta riktige mål

Skikkelige og riktige mål er alfa og omega når du skal ha ny garasjeport. Her er det viktig å sjekke hvilke krav de ulike leverandørene stiller når det gjelder både klaring til sidene og høyde under taket. Det er dessuten ikke alle forunt å ha en garasje med et gulv som er helt i vater eller vegger som er helt vinkelrette. Derfor bør du ta mål flere steder for å være sikker på å fange opp eventuelle skjevheter. Er du usikker på hvordan du skal måle, anbefaler vi at du sjekker med leverandøren eller tar kontakt med oss i Byggtorget.

Tenk på hva garasjen brukes til

Bruker du garasjen til oppbevaring eller som verksted og går mye inn og ut av den, bør du vurdere en egen inngang i tillegg til porten. Da slipper du å åpne og lukke garasjeporten hver gang du skal inn dit, noe som både er komfortabelt og som reduserer slitasjen på porten.

Du kan få garasjeporter med integrert dør, men det er forholdsvis kostbart og det kan svekke portens konstruksjon. Har du mulighet, er det som regel bedre å gå for en separat dør på siden av garasjen. Dersom du har en isolert garasje og ønsker å holde den varm til en lavest mulig pris, bør du dessuten velge en isolert port. Både Harmonie og Liga leverer stålporter som er 40 mm. tykke og isolerte med skum.

Bilde: Mange bruker garasjen til oppbevaring og verksted – da er det smart å ha en separat inngangsdør slik at du ikke må åpne porten hver gang du skal inn og ut. (Illustrasjon: Liga)

Kjøp fra en kvalitetsleverandør

En garasjeport skal vare lenge, og derfor bør du kjøpe port fra en solid leverandør som leverer kvalitet. Du kan kanskje spare noen tusenlapper på å velge port fra en ukjent leverandør, men det kan straffe seg over tid. Her finnes det flere eksempler på kunder som har fått utfordringer – både når det gjelder kvaliteten i seg selv og muligheten til å få tak i reservedeler dersom noe skulle gå i stykker etter noen år. Liga leverer eksempelvis reservedeler til porter som er laget langt tilbake i tid, noe som betyr forlenget levetid på porten og at du gjør et tryggere kjøp.

Med port fra en kvalitetsleverandører kan du også være trygg på at sikkerheten er ivaretatt. Det vil for eksempel si at porten har stoppfunksjon som sørger for at den går umiddelbart i revers dersom den møter motstand, samt fjærbruddsikring som hindrer den fra å falle ned dersom en fjær skulle ryke. Etter at porten er montert, anbefaler Liga at du fra tid til annen tar litt ansvar for å sjekke at reverseringen faktisk fungerer.

Det gjøres enkelt ved å prøve å stoppe porten med hånden når den er på vei ned – er alt i orden skal det ikke veldig mye kraft til før den går i revers. Når du er i gang, kan du også sjekke at alt ser fint ut på selve portåpneren og at ingenting har løsnet eller liknende. Smøring av hengsler, fjærer og andre bevegelige deler kan med fordel også inngå i den lille sjekken du gjør.

Trenger du flere tips og råd til valget av garasjeport, er vi i Byggtorget alltid klare for å hjelpe.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg