Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne Byggtorget-butikk

Naturlig og ekte treverk med parkett

Selv om det finnes en rekke ulike typer gulv å velge mellom, er det fremdeles parkett som er den store vinneren blant norske forbrukere.

Det henger nok sammen med at parkett er ekte treverk og at du får alt som hører til et levende materiale, med på kjøpet. Vi kan blant annet nevne at det føles varmt og godt, det bidrar til bra inneklima og at hvert eneste gulvbord er et unikt mesterverk fra naturen selv.

Parkett gjør oss godt

– Parkett er alltid et godt valg. Lamellparkett er laget av ekte tre tvers gjennom. Tre lag som er lagt på tvers av hverandre reduserer krymping og svelling ved skiftende klimaforhold til et minimum. Men det er fortsatt et levende materiale som lever med oss, og som gjør oss godt, sier Marketing Manager i BOEN Parkett, Evelyn Schedelberger.

Parkett egner seg dessuten i alle husets rom, bortsett fra våtrom og i en yttergang der du kommer rett inn fra gateplan. Det er selvfølgelig ikke like hardt som et gulv av stein eller flis og er ikke til å komme unna at det fortere oppstår riper og sår i et parkettgulv enn i gulv laget av hardere materialer. Samtidig er det nettopp dette som gjør gulvet så godt å gå på. Dessuten er parkett et materiale som både kan og skal vedlikeholdes – det er en del av pakken når du velger et naturlig materiale som tre.

BOEN_skog-806x535.jpg

Parkett – en holdbar gulvtype

Derfor er det faktisk fullt mulig å bruke parkett på kjøkkenet eller om du har hund og barn som utsetter gulvet for tidvis tøffe påkjenninger. Litt avhengig av hva slags overflatebehandling det er på din parkett, kan du enkelt fikse både små hakk og mindre riper uten å måtte ta for deg hele gulvet. Er du flink til å følge opp vedlikeholdet, er parkett en holdbar gulvtype som eldes med verdighet og som representerer et bærekraftig valg.

Hvis du ønsker helhetlige gulv i huset, men vil senke prisen, kan du forresten kombinere forskjellige formater i ulike rom. Eksempelvis 1-stavsparkett i oppholdsrom og 3-stavs på soverommene, men i samme farge. Da oppnår du en lavere gjennomsnittspris, men beholder samme fargepalett.

Bevegelser i fargebruken

Trendene for gulv henger sammen med trendene i interiørverden ellers, der jordfarger med beige, brunt, blått, gult og grønt som en del av fargepaletten er noe vi ser mer av i dag enn for noen år siden. Dermed har også fargepaletten på gulvet endret seg, og i dag ser vi både at lysere og dusere farger foretrekkes av norske boligeiere. Mørkere innfarginger har imidlertid også fått økt popularitet. Den originale eikefargen er dessuten ettertraktet – noe som blant annet henger sammen med at leverandørene har jobbet med overflatebehandlinger som motvirker mye av den typiske gulningen som skjer på eik når den utsettes for lys.

Det er også mange som har fått øynene opp for håndskrapte og børstede gulv. Det er selvsagt estetisk tiltalende da det gir et litt mer rustikt preg og at overflaten ser ut som nysaget tømmer. Denne typen gulv har imidlertid også andre fordeler ved seg.

– Rustikke gulv har et røffere utseende i utgangspunktet, så en liten ripe eller et hakk vil ikke synes så godt. Forutsatt at de får litt vedlikehold av og til, er dette gulv som eldes med verdighet og som holder i flere generasjoner, forteller Evelyn.

En siste viktig trend er at mønstrede gulv er tilbake, og her er både fiskebensmønster og chevron populært. Tidligere var fiskebensparkett et tidkrevende og vanskelig arbeid, men i dag finnes denne typen parkett faktisk med klikksystem, og hos BOEN er dette så populært at de nesten ikke klarer å holde tritt med etterspørselen.

Video: Se video av årets interiørtrender fra BOEN

Ultramatt lakk og enklere gulvvalg

Det skjer stadig ting innen parkett, og for et par år siden lanserte BOEN en gulvtype kalt Chaletino. Da snakker vi om parkettbord med bredde på 30 cm. og lengde på hele 2,75 meter. Nyheten i år er at Chaletino leveres med en ultramatt og vedlikeholdsvennlig lakk som finnes i syv ulike farger. Med så brede eikeplank som er behandlet med ultramatt lakk får du et eksklusivt og luksuriøst uttrykk på gulvet ditt.

BOEN har dessuten lansert et nytt verktøy som gjør det enklere å velge gulv. Med deres løsning, myRoom, kan du ta et bilde av rommet du skal legge gulv i og prøve deg frem med hele BOENs sortiment.

BOEN_MyRoom-800x441.jpg

Ved hjelp av kunstig intelligens oppnår du følelsen av å ta med deg pakkene med parkett fra butikken og prøvelegge dem hjemme for å se hvordan det tar seg ut. Med løsningen er det dessuten enkelt å skifte leggeretning eller bytte til en annen farge. 

– myRoom har ingen problemer med å ta hensyn til elementer som møbler, bordbein, lys og skygger – alt kommer til sin naturlig rett og gir deg et godt inntrykk av hvordan rommet som helhet vil se ut med ulike gulvtyper, avslutter Evelyn Schedelberger.

Vi snekres!