Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Interiørmaling: Disse fargene bør du velge

Nå vil vi ha det fargerikt og vakkert hjemme! Slik bruker du fargene for å skape den gode stemningen hjemme hos deg.

– Det kommer mer og mer farge på veggene, og farger skaper energi, melder interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord hos Byggtorget.

Bruker du fargene riktig kan du få nøyaktig den stemningen du ønsker. Dette gjør de ulike fargene med hjemmet ditt:

Jordtoner

Varme naturlige grå- og bruntoner gjør hjemmet harmonisk. De kompletterer hverandre og skaper et lunt interiør med soner for hyggelig samvær.

Blå- og grønntone

Farger inspirert av naturen gir påfyll av frisk inspirasjon for alle sanser. Dette er naturens, himmelens og havets farger og kobler oss til den naturlige verden rundt oss. Disse fargene passer godt sammen.

Rød- og rosatoner

Røde og rosa nyanserer farger gir liv og vitalitet til hjemmet. Du kan skape et individuelt utrykk som overrasker og gir energi. Balanser de gjerne med myke nøytrale farger.

Nøytrale toner

Nøytrale nyanser skaper et mykt og naturlig uttrykk i rommet og bidrar til klarhet og ro. Du får spillerom til taktile overflater.

Pastelltoner

Bruk lette pasteller dersom du drømmer om et lyst og inspirerende hjem, som setter fantasien i sving. Med en rosa stue får man virkelig en «boost» av vårlig energi!

flott blomsterbukett i glassvase står på et sidebord ved siden av en hvit sofa

Bilde: Dagslyset gir mange av oss inspirasjon til å fornye litt hjemme. Med en ny farge på veggene, noen vårlige tekstiler og friske blomster i vasen, skaper du lett en ny og frisk stil. Veggene er malt med LADY Minerals kalkmaling i fargen 20054 Silky Pink. (Foto: Jotun)

Men før du velger farger, er det smart å tenke over hva du skal bruke rommet til.

Mal entreen i sterke farger

Ulike farger passer til forskjellige rom, så det første steget er å vurdere: Hva skal rommet brukes til, skal man oppholde seg over tid der eller bare gå igjennom? Skal du sove eller arbeide der? Og hvordan er solforholdene? Et rom man går igjennom, for eksempel en entré, kan være mye mer fargesterkt enn en stue, ifølge interiørarkitekten.

– Entreen skal si «Velkommen til oss!». Du skal være glad hver gang du kommer hjem, og du kan godt være leken og bruke mer farge her, sier Vibecke Caspari Nord.

Nord eller sør?

Et nordvendt rom føles gjerne kjølig. Her vil klare farger i livlige, mettede nyanser forsterke lyset og få det til å føles varmere. Man bruker da den varme delen av fargeskalaen. Hvis rommet er sydvendt med mye lysinnslipp, er den kalde delen av fargeskalaen å anbefale, til og med mørke, dramatiske farger.

Farger på soverommet

portrettbilde av kvinne

Bilde: Interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord hos Byggtorget. Foto: Ferskvann

Interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord anbefaler dype farger på soverommet, gjerne i blått og grønnfarger.

– Dette er farger med positiv og beroligende energi, farger som minner om naturen og himmelen. Det føles godt å sove i et rom som virker svalt.

Farger med mye sort i blir støvete, noe som gjør at også varme farger kan være beroligende og passe inn der du skal sove. Selv har interiørarkitekten nylig malt sitt eget soverom i en varm rosafarge, JOTUN 20046 Savanna Sunset.

– På soverommet handler det om ikke å ha så mye kulør i fargene. En dempet farge virker mer beroligende enn en veldig kulørsterk farge.

Slik kombinerer du fargene:

Ton i ton mellom rommene

Bruk gjerne farger i stuen også. Du kan oppnå et rolig uttrykk selv med farger med mye kulør. For at rommene skal henge sammen, for eksempel ved ton-i-ton, kan du velge samme farge som i gangen, men blande i mer sort som demper fargen, eller mer hvitt som gjør fargen lysere og lettere.

– I stuen kan du gjerne velge samme farge som i gangen, men i en mattere glansgrad, slik at mer av lyset absorberes, sier interiørarkitekten.

Nyanselike farger

For deg som liker å omgi deg med et variert utvalg av farger, kan en fargesetting med nyanselike farger være en god løsning, ifølge malingsprodusenten Jotun. Det betyr at du kan velge ulike farger, både gult, grønt eller rødt, men at alle fargene kommer i samme styrke og blandet med like store mengder sort.

hjemmekontor med gammelt skrivebord

Bilde: JOTUN 7628 Treasure og JOTUN 12084 Dusky Peach er et eksempel på to nyanselike farger. (Foto: Jotun)

Nabofarger gir harmoni

Til deg som ønsker en fargerik, men likevel begrenset fargesammensetning, anbefaler Jotun å spille på nabofarger. Dette er farger som ligger nær hverandre på fargesirkelen. Sett sammen gult og oransje, gult og rødt eller gult og grønt, og se hvor flott det kan bli!

stue som er malt i blått på ene siden og rødt på andre siden

Bilde: To gode nabofarger! JOTUN 5490 Serene Blue og JOTUN 20143 Lively Red (Foto: Jotun)

Tak og vegger i samme farge

Det er lekkert å male taket i samme farge som veggene.

– Vil du ha et lyst tak er det fint å bruke samme farge som på veggen, men i en lysere tone, så vil fargene gli over i hverandre og skape en harmoni, sier Vibecke Caspari Nord.

Ønsker du mer variasjon på veggene, anbefaler hun tapet med litt mønster, men i samme farge som veggene.

– Da glir veggen inn med resten av rommet. En tapet har tekstur som gjør at fargen oppleves annerledes enn en malt flate, og på den måte tilfører rommet noe mer.

Skap spennende kontraster

For deg som liker spennende kontraster og kraftfulle kombinasjoner, kan en komplementær fargesetting være veien å gå. Komplementære farger er farger som ligger rett overfor hverandre på fargesirkelen, for eksempel blått og gult, eller rødt og grønt.

Bruk dem med forsiktighet, fordi de har en tendens til å forsterke hverandres virkning og kjempe om oppmerksomheten. Velger du derimot å kombinere komplementærfarger med svakere nyanser, vil uttrykket bli noe mindre kraftfullt, men likevel svært spennende.

grønn vegg med gulmalte hyller i en nisje

Bilde: Med en dempet veggfarge kan du bruke en kraftigere komplementærfarge til detaljene, uten at de «sloss» om oppmerksomheten. Hyllene er malt LADY Supreme Finish Superblank 10001 Dijon Yellow, og veggene med LADY Pure Color 7637 Exhale. (Foto: Jotun)

Lek med glansgraden

Er det lister i rommet, anbefaler interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord å male dem i samme farge som veggene, men med en blankere glans, slik at de er lette å holde rene og treets karakter kommer fram.

Ulike glansgrader skader milde kontraster. Ved å bruke litt høyere glans på vakre detaljer som dører og lister, vil de stå fram i møte med matte vegger og tak.

Det er fint å bruke farger og ulik glans til å fremheve eller skjule. Noen ganger vil du løfte fram detaljer, mens i andre rom vil du skjule eller dempe inntrykket.

– Hvis du har en trapp midt i et rom, er det ingen vits i å forsøke å skjule den. Bruk heller farger for å fremheve den, sier Vibecke Kaspari Nord.

– Og maler du en vegghylle i samme farge som veggen, vil det som står på hylla komme bedre fram. For det er jo egentlig ikke hylla, men det som står på den jeg ønsker å fremheve, forklarer hun.

Velg varige farger

Når du først velger farge til veggene dine, er det en smart å velge noe du kan leve med en stund. Velg varige basisfarger, som gjerne kan være mye kulør, men som du kan trives med over tid. Det viktigste er å finne farger du liker, uavhengig av hva trenden sier.