Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Listverk og utforinger må ikke være hvite

Det er ikke helt uten grunn at listverk ofte kalles kronen på verket, da det spiller en viktig rolle i å binde gulv, vegger og tak sammen – det gir rett og slett et rom eller en hel bolig det endelige uttrykket og binder sammen elementer som vegg, tak og gulv.

For å gi kundene det de er ute etter, samt å gjøre jobben enklere for deg selv, kan det være smart å vite litt om hva som beveger seg i dagens listverks- og utforingsmarked.

Ser vi på farger, der det fremdeles de hvitmalte listene og utforingene som dominerer, men i dag finnes det to hvitfarger å velge mellom. Både Bomull, som er den tradisjonelle standardfargen, og Klassisk hvit. Begge to er hvitfarger, men Klassisk hvit er enda mer nøytal i nyansen. Dermed går den ofte bedre sammen med de duse og dempede fargene som har blitt stadig mer populært på veggene og interiøret i norske boliger de siste årene. Grått og sort er også farger som brukes mye, og der mange vil synes at Klassisk hvit passer bedre enn Bomull. Det selges likevel mest av Bomull, men salget av Klassisk hvit øker for hvert år som går.

Selv om hvitfargene dominerer, er det imidlertid også tegn som tyder på at mange vil ha et alternativ til det tradisjonelle. Mange ønsker seg også lister og utforinger i samme farge som vegg eller tak. Dermed er det flere og flere som velger å bestille listverk og utforinger i spesialfarger.

- Vi ser en helt tydelig dreining mot at kundene tar mer selvstendige og tilpassede fargevalg både når det gjelder listverk og utforinger, og derfor leverer vi mer og mer listverk i spesialfarger, sier Thor Linberg, som er markedssjef i Combiwood Barkevik.

Å velge spesialfarger på listverk og foringer betyr litt lenger leveringstid enn å svippe innom butikken og ta med seg en bunt eller to, men vi snakker heller ikke om svært lang tid. Hos Combiwood ordnes det faktisk på 2 ukers tid, så med litt planlegging setter ikke leveringstiden noen stopper for at kunden skal få listene sine i akkurat den fargen de ønsker. En annen fordel med å bestille en spesialfarge er at overflatebehandlingen gjøres under kontrollerte forhold og med jevn påføring av maling. Dermed er kunden sikret et godt resultat, uten risiko for at malingen blir ujevn, ikke dekker godt nok eller liknende.

Linberg legger også til at mange velger å bryte opp vegg- eller takflater med felter av spiler på veggene eller i himlingen. Det er blant annet populært der det er valgt listefrie løsninger i overgangen mellom vegg og tak eller rundt dørene. På denne måten bringes naturlige elementer inn i boligen, og spilene bidrar også til bedre akustikk. Sistnevnte er faktisk ganske viktig ettersom tradisjonelle ting som har pleid å gi en positiv effekt på akustikk, slik som gardiner og tepper, blir mindre og mindre vanlig i dagens boliger.

Foto: Combiwood.

Kunden må vite om mulighetene

Selv om flere og flere bestiller spesialmalt listverk og utforinger, er det egentlig litt underlig at ikke volumet er enda høyere. Mange velger nok å svinge malerpenselen selv for på få den fargen de helst vil ha – og en del av forklaringen er trolig at de ikke vet om muligheten til å bestille spesialmalt.

- Verken pris eller leveringstid bør være spesielt avskrekkende, selv om spesialmalte lister og foringer koster noe mer enn de ferdigmalte variantene som lagerføres i butikkene. Dette handler nok en del om at kundene ikke vet at muligheten finnes, og her kan både håndverkere og byggevarebutikkene bidra med å gi kundene informasjon, sier han.

I samme åndedrag legger han også til at det er viktig at håndverkere har oversikt over hva slags utvalg som finnes når det gjelder ulike typer lister og profiler. Har du med deg et utvalg listeprøver i bilen kan du vise frem flere valgmuligheter dersom kunden spør deg til råds. På den måten får kunden en bedre opplevelse, du blir en bedre rådgiver og mulighetene for mersalg øker.

Spar tid med precut

Det er ikke bare fargemulighetene som preger listverksmarkedet, for i dag er det nemlig også mulig å bestille listverk og utforinger ferdig kappet fra fabrikk. Du kan levere målene til Combiwood, og få både listverk og foringer ferdig kappet og gjæret tilbake I løpet av 3 uker. Det er det faktisk ganske mye tid å spare på. Alle som har vært med på å liste noen rom, vet at det blir ganske mange turer til saga. Og skulle du være litt uheldig med et kapp eller tre, blir det fort noen strafferunder, og kanskje til og med en tur til butikken for å supplere.

I sum gir de nye mulighetene når det kommer til listverk og utforinger, en gyllen anledning til at kundene kan få det akkurat som de vil. Samtidig blir jobben enklere for deg som snekker, og du vil trolig oppleve kunder som er mer fornøyd. Bare husk å fortelle dem om hva slags valgmuligheter de har!