Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Levegg, pergola eller spilevegg? Slik velger du riktig

Vurderer du å bygge spilevegg og levegg til terrasse eller platting? I mange tilfeller er også pergola et godt alternativ. Sjekk hvilke muligheter du har her!

Vi bruker uterommet stadig mer som en forlengelse av stua, og det kan være nødvendig å skjerme mot både vind og innsyn, eller rett og slett skape en hyggelig krok på terrassen.

Se vårt utvalg av levegg og gjerder her

– Mange lager ulike soner ute og ønsker seg forskjellige typer levegger, enten ferdige eller som de bygger selv. Vi merker stor interesse for våre inspirasjonsartikler på nettsiden, forteller konseptutvikler Janne Rangnes hos trelastprodusenten Talgø.

Svært ofte kan behovet for skjerming løses med en levegg, spilevegg eller pergola, og det er fort gjort å få det til. Fagekspertene du møter i våre byggevarehus hjelper deg gjerne med å finne den løsningen og produktene som passer best for deg.

Se vårt utvalg av terrassebord her

Du kan fint kjøpe materialer og bygge selv, men både pergola, levegg og spilevegg kan du også kjøpe som ferdige moduler eller byggesett.

Levegg med glass ved sittegruppe på terrasse

Bilde: Levegg i MøreRoyal med glass . Foto: Ragnar Hartvig

Levegg til terrasse

– Det har blitt vanlig å kjøpe ferdig levegg som du lett setter opp selv. Den tåler jo en del, men trenger du en kraftigere vegg er det selvsagt mulig å bygge den selv, eller få noen til å bygge den for deg, sier Hilde Klausen hos Byggtorget Arendal.

Les også: Skal du bygge rekkverk på terrassen?

Levegger til terrassen finnes i flere materialer, ikke bare treverk.

– Har du utsikt og er bare ute etter å skjerme mot vinden, kan jo glass være en stilig løsning, foreslår Klausen.

Det er også mulig å bygge levegg på platting, men det er viktig at den fundamenteres godt. Det er ofte hensiktsmessig å sette opp levegg slik at den skjermer på minst to av sidene, da står den også stødigere. Finn ut i forkant hvilken retning vinden ofte kommer fra, eller fra hvilken side det er viktig for deg å skjerme for innsyn.

Spilevegg på terrasse

Bilde: Spilevegg skjermer for vind og innsyn, men er luftigere enn levegg. Foto: Moelven

Spilevegg til terrasse

En spilevegg er mindre tett enn en levegg, men skjermer likevel godt.

– Med en spilevegg ser det luftigere ut, men den kan likevel gi tilstrekkelig skjerming for både vind og innsyn. Spiler har jo blitt veldig populært i det siste, både ute og inne. Jeg har selv bygd meg en spilevegg som levegg. Den slipper både sol og luft gjennom, men gir vesentlig mindre innsyn, forteller Hilde Klausen, som selv er utdannet møbelsnekker.

Les også: Bygge terrasse selv? Slik forbereder du deg

Også spilevegger kan du få kjøpt i ferdige moduler hos Byggtorget.

koselig hage med heller, dekorstein og terrasse

Bilde: Pergola er en fin måte å skape soner i hagen på. Foto: Aaltvedt

Pergola

Pergola er italiensk, og betyr lysthus av vinranker. Men en pergola kan også bygges av tre, og man kan velge å ha tett tak, eller bare la den dekkes av slyngplanter. Størrelsen kan variere, du kan plassere den på en romslig terrasse, ute i hagen eller inntil husveggen.

– Vi har i noen år sett at mange flytter stua til uterommet. Flere og flere tenker ut av boksen både om materialvalg og utnyttelse av plassen og terrenget, forteller kommunikasjonsdirektør Tone Bente Bergene Holm i Bergene Holm.

Les også: 5 råd til deg som skal bygge terrasse på hytta

Den norske trelastprodusenten har utviklet flere gode guider til bygging i uterommet, og deres Signatur pergola som selges hos Byggtorget, er en av de mest populære. Det er en solid og fleksibel pergola av impregnerte materialer.

Pergola i tre og sittegruppe

Bilde: Husk å sjekke byggereglene for pergola før du setter i gang. Foto: Nathan Lediard

Byggeregler for levegger og pergola

Leveggen eller spileveggen krever ikke byggesøknad hvis den står minimum en meter fra nabogrensen, er maksimalt 1,8 meter høy og inntil ti meter lang. Plasseres den nærmere enn en meter fra nabogrensen, kan veggen være inntil fem meter lang og maksimalt 1,8 meter høy.

En frittstående pergola vil normalt ikke være søknadspliktig, men det kommer noe an på hvordan den bygges. Du har lov til å bygge mindre tilbygg på inntil 50 kvadratmeter uten å søke om det, unntaket er om du kler den inn med isolerte glass eller vegger som gjør at den kan regnes som beboelig areal.

Les også: Bygge tak over terrasse? Dette må du vite

I tillegg er det slik at dersom reguleringsplanen der du bor eller har hytte setter strengere krav enn de generelle reglene, er det reguleringsplanen som gjelder.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes. Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet