Byggtorget logoByggtorget logo
inspirasjon steinhellerinspirasjon steinheller
inspirasjon steinhellerinspirasjon steinheller

Velg store steinheller ute i hagen

Store betongheller og steinheller er i vinden som aldri før. Få et eksklusivt uttrykk på uteplassen og minimalt med vedlikehold.

Drømmer du om en pen og lettstelt uteplass, er heller i hagen noe av det beste du kan satse på. Gjøres grunnarbeid og legging riktig, kan uteplassen vare i flere tiår.

steinheller hagesteinheller hage
trender steinhellertrender steinheller
steinheller hagesteinheller hage

Bilde: Store, hvite steinheller blir stadig mer populært på uteplassen, spesielt til moderne funkishus. Det samme er varmere jordfarger. Foto: Asak og Aaltvedt Betong

– Vi ser en tydelig trend der folk nå vil ha store steinheller i formatene 50x50, 60x40 og 60x60, i farger som ikke har vært så vanlig i Norge tidligere. Dette gir terrassen et ekstra eksklusivt utseende, forteller Ellen Schumann i Asak Miljøstein.

Byggtorget leverer mange forskjellige typer steinheller. De siste årene har også store betongheller blitt et stadig mer populært alternativ til platting eller terrasse i treverk.

Disse får du helt opp i 80x40 cm størrelse, i både farger og utførelse som skaper et eksklusivt uttrykk på uteplassen.

steinheller hagesteinheller hage
steinheller hagesteinheller hage

Bilde 1: Aaltvedt stein Bilde 2: Asak Miljøstein

Farger på steinheller

I 2023 kommer vi til å se mer farger i uterommet, og spesielt de varme jordfargene er populære. De gir lunhet og går godt mot grå fasader, som har vært trendy en stund. Hos Asak blir fargen natur stadig mer populær til steinmur, og brunmix velges fremfor gråmix.

– Folk har fått opp øynene for noe annet en grå stein, og vi ser at den grå trendbølgen er avtagende.

I 2021 utviklet Asak Miljøstein en ny fargepalett sammen med Dagny Thurmann-Moe, kreativ leder i Koi Fargestudio. Fargene Sand, Rød terrakotta, Blek terrakotta og Trøffel glir rett inn i trendbildet. De er også tilpasset det nordiske lyset og står godt til både ny og tradisjonell byggestil.

terracotta steinheller

Bilde: Varme jordfarger blir stadig mer populært på belegningsstein og heller. (FOTO: Asak)

Varmere med stein og heller

For å få et sammenhengende uterom, er det viktig å planlegge godt i forkant. Finn ut av behov og ønsker, samt hvilket uttrykk du vil ha. Planlegger du godt er det lettere å holde seg til budsjett, samtidig som du får hagen eller gårdsplassen akkurat slik du ønsker.

Visste du forresten at stein sies å gi rundt tre grader høyere temperatur på uteplassen? Etter at sommersola har varmet opp steinene i løpet av dagen, fjerner de noe av råheten i kveldsluften og varmer opp omgivelsene. Enda en god grunn til å kombinere stein og tre i uterommet, med andre ord.

Vedlikehold

steinheller hvite

Bilde: Har du først lagt heller og belegningsstein, kreves det lite vedlikehold av deg. Du kommer langt med å spyle en gang iblant. Foto: Asak

Det er viktig å sørge for nok fugesand til enhver tid, særlig det første året. Dersom det er for lite fugesand kan belegningssteinen få avskalling i kantene, og vann kan trenge ned og føre til setningsskader. Nok fugesand forebygger også ugressvekst.

Ved høytrykksspyling er det viktig å bruke et lavt vanntrykk. I tillegg må man passe på å holde strålen i en lav vinkel (maks 30 grader), og sørge for stor avstand mellom munnstykke og stein. Dersom hellene blir spylt for hardt, blir overflaten ru og steinen mer mottakelig for smuss og urenheter.

Belegningsstein er laget av betong som blant annet består av kalk, derfor kan man få kalkutfelling på overflaten. På skyggefulle partier kan det bli alge- og grønskedannelse. Begge deler lar seg fikse med kalkfjerner eller grønske- og algefjerner. Det finnes også overflatebehandlinger som skal sørge for å holde steinen ren.