Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Kan det blir for kaldt å jobbe ute?

Når kvikksølvet kryper ubehagelig langt under null og vinden tar godt tak i deg, er det ikke fritt for at det kan være litt vanskelig å motivere seg for en ny dag med utendørsarbeid.

I de fleste tilfeller går det imidlertid fint så lenge du kler deg godt nok og holder kroppen i bevegelse, men finnes det egentlig noen tilfeller der det faktisk er for kaldt til å jobbe ute?

Til tross for at vi har tusenvis av lover, forskrifter og retningslinjer for både stort og smått, finnes det faktisk ikke noe lovverk eller liknende som fastsetter grenser eller gir anbefalinger om når det ikke lenger er forsvarlig å jobbe ute. Grunnen til at det ikke finnes felles krav, er trolig at mange faktorer virker inn på hvordan det er å jobbe ute, slik som:

- temperatur

- vind

- luftfuktighet

- nedbør

De som jobber i kystnære strøk, kan trolig skrive under på at minus 3 grader, stiv kuling og snø i lufta oppleves vesentlig røffere enn 15 minusgrader og vindstille i innlandet. Derfor gir det på sett og vis ikke noe mening å ha én felles temperaturgrense som bestemmer om det er forsvarlig å jobbe ute eller ikke. Da er det i grunnen mye bedre at dere bruker lokalkunnskap og sunn fornuft for å avgjøre hva som er innafor og ikke. Det finnes blant annet en del eksempler på bedrifter som legger ned arbeidet hvis temperaturen sniker seg under 20 minusgrader.

Når kvikksølvet kryper nedover er det også et par andre ting som bør være på radaren. For det første kan kulden påvirke utstyr som brukes på byggeplassen. Enkle eksempler er trykkluftslanger som blir stive som pinner og batterier som får redusert driftstid, men under en del forhold kan det også bli glatt og direkte farlig å jobbe i eksempelvis stillaser og stiger. En annen viktig sak er hvordan du faktisk klær deg.

– Det er viktig å kle seg lagvis med tynne klær. Det gjør deg varm, samtidig som du beholder bevegeligheten, sier Aleksander Jakobsen hos Byggtorget Lofoten.

Med tykke klær som reduserer bevegeligheten øker nemlig risikoen for at du gjør feil eller at det blir vanskeligere å håndtere verktøy/utstyr på riktig måte.

Pass på verneutstyret

En annen viktig ting å tenke på, gjelder bruk av verneutstyr. Når du har på deg mer klær, er det nemlig ikke sikkert at verneutstyret fungerer like godt. Blant annet risikerer du at lyddempingen på hørselvernet blir dårligere dersom du har en tykk lue på hodet.

Du skal også vite at verneutstyr ofte blir testet i normal romtemperatur med lav luftfuktighet, som jo er noe ganske annet enn en norsk vinterdag. Du kan med andre ord ikke være sikker på at verneutstyret du bruker tåler vintervær i utgangspunktet. Det går trolig ikke i stykker med det første av den grunn, men det kan være grunn til å ta en sjekk innimellom og være litt ekstra påpasselig.

Det er også viktig å være klar over at arbeidstøyet er verneutstyr i seg selv ettersom det verner deg mot konsekvensene av kulden. Holder ikke normalt varmt tøy kulden unna, plikter arbeidsgiver å ordne med nødvendig ekstra bekledning som gjør at du faktisk kan holde varmen. Husk at det ikke er så lett å se at andre fryser, så du må selv ta ansvar for å s ifra. Det er en god investering i egen livskvalitet ettersom konsekvensene av kulde kan gi mange typer helseplager som kan ha langvarige følger.