Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Isolasjon reduserer lyd og øker bokomforten

Isolasjon og isolering handler ikke kun om å holde kulda ute. Det handler også om lyddemping, og betydningen av å planlegge for lydisolering på et tidlig tidspunkt i byggeprosessen.

(Foto: Rockwool AS)

—WHO viser at helseproblemer relatert til forurensning er det mest fremtredende helseproblemet i Europa, men på plassen etter følger helseproblemer knyttet til støy, forteller Marketing Manager i Rockwool, Torkel Wæringsaasen.

Årsakene til at støy har blitt et såpass stort helseproblem er trolig sammensatte. Noe av forklaringen er at stadig flere bor i byer eller tettbygde strøk og utsettes for mer støy generelt. Dette blir særlig tydelig for mange som flytter fra enebolig til leilighet og plutselig opplever støy og lyder de aldri har vært vant til å høre.

Rockwool peker imidlertid også på hvordan vi bygger i utgangspunktet.

—I dag bruker vi enklere materialer enn før og det er en tendens i retning av å hele tiden skulle optimalisere og å bygge rimeligere. Det får ofte innvirkning på lydegenskapene i konstruksjonene. Vi ser også at det ofte er utfordringer med romakustikk i mange funkis-inspirerte hus. Her er det ofte mange store og rette flater som i liten grad absorberer lyd, forteller Wæringsaasen i Rockwool.

Tenk lyd fra starten av

Derfor vektlegger Rockwool betydningen av å planlegge for lyd på et tidlig tidspunkt både når det er snakk om nybygg og ved rehabilitering av eldre bygg. Da er sjansene mye større for at bygningens lydegenskaper blir bedre og at mye av den plagsomme støyen blir redusert.

Samtidig er lydisolering et typisk eksempel på tiltak som ikke krever så mye dersom det håndteres på et tidlig tidspunkt, men som fort kan blir svært dyrt dersom det må utbedres i etterkant. Aktuelle tiltak og produkter for å få bedre lydegenskaper omfatter blant annet bruk av:

  • Standard isolasjon som Rockwool Flexi A-plater i både ytter- og innervegger.
  • Rockwool Lydplate der det er ekstra behov for lydisolering.
  • Trinnlydplater og Lydbøyler for å redusere både trinnlyd og luftlyd mellom etasjer. Akustikkplater for å begrense romakustikk.

Innebygget brannsikkerhet

Bruker du isolasjon av steinull når du lydisolerer, gjør du et godt valg når det gjelder brannsikkerhet. Da det er ubrennbart og har en smeltetemperatur på over 1000 °C bidrar det til å forsinke brann- og røykspredning dersom det utenkelige skulle skje. I det siste har Rockwool også gjort en rekke branntester av ulike konstruksjoner og dokumentasjonen er nå i henhold til dagens norske og europeiske standarder.

For noen konstruksjoner er det også oppnådd en høyere brannklassifisering mens andre kan bygges enklere enn tidligere. Det er bra både når det gjelder økonomi, bærekraft og utnyttelse av areal. For å finne ut mer om dette, anbefaler vi at du leser Rockwools brann- og lydbrosjyre.

Hos Byggtorget kan vi også hjelpe deg med spørsmål du måtte ha rundt Rockwools produkter og løsninger og vi står alltid klare til å hjelpe.