Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Innovasjon gir rask og effektiv etterisolering

I over ett år har GLAVA® jobbet med utvikling av et luftet fasadelement, med isolasjon og ytterkledning, som gjør det enklere for boligeiere å etterisolere huset.

– Et veldig spennende innovasjonsprosjekt forteller administrerende direktør i Saint-Gobain GLAVA, Jon Karlsen. – Elementet er en del av et byggesystem for etterisolering av eldre boliger. Dette er en helt ny måte å få både bedre komfort og mindre energiforbruk på. Nesten 800 000 boliger Myndighetene har satt konkrete mål for mindre energibruk i boliger. De er i dag langt unna å nå dissemålene. Det store potensialet ligger i de 700-800 000 boligene som ble bygget i løpet av andre halvdel av 1900-tallet, hvor energibruken enkelt kan halveres gjennom tiltak som etterisolering og nye vinduer.

Energieffektivisering

– GLAVAs produkter bidrar til å ta vare på miljøet gjennom lavere energiforbruk. For å få fart på etterisoleringen av eldre boliger, etablerte vi selskapet Bolig Enøk i 2009. Etter å ha jobbet med blant annet energirådgiving og opplæring, skjønte vi at vi også måtte utvikle et elementsystem for å se om det kunne bidra til ytterligere fart på markedet, sier Jon Karlsen. Bolig Enøk har det siste drøye året jobbet med å utvikle et luftet fasadelement med isolasjon og ytterkledning. Målet er å gjøre etterisolering lettere og raskere. For boligeiere vil bruk av GLAVAs fasadeelement gi større forutsigbarhet, både hva gjelder tidsbruk og kostnader, samtidig som fasaden fornyes.

Testhus totalrenovert

Etter ett år bak låste dører ble innovasjonsprosjektet flyttet ut av fabrikken på Askim, og er nå ferdig med sin første test i full skala. Et bolighus fra 70-tallet er blitt utvending totalrenovert med første versjon av fasadeelementet.

– Foreløpig har vi ikke støtt på noen uoverkommelige problemer, og vi får særdeles matnyttig kunnskap når vi tester på en hel bolig. Vi har ytterligere to pilothus som vi skal teste videre på i høst, forteller Ole-Jacob Huuse, daglig leder i Bolig Enøk.

Kan håndteres av én mann

Først ble gammel ytterkledning fjernet og den eksisterende konstruksjonen ble kontrollert. Deretter ble bygget heldekket med plywood-plater, før elementene ble montert. De består av ett lag stuket glassull, et luftesjikt og fasadekledning. Et element er 60 x 120 cm og veier rundt 11 kg. Det kan altså håndteres av én håndverker på byggeplass.

– Ideen er å utvikle et elementbasert system for å raskt og enkelt kunne oppgradere husets «skall». Systemet består så langt av element, startlist, hjørnelister, vinduer, dører og tak. Det skal gjøre huset vesentlig mer energieffektivt og bedre å bo i, samtidig som huset får et nytt og mer moderne design, forteller Huuse.

Innovasjonskraft

Bolig Enøk har søkt patent på elementet og fått støtte til innovasjonsprosjektet fra Innovasjon Norge. – Lavere energiforbruk er positivt både for miljøet, forsyningssikkerheten og den enkelte huseier. Vårt elementbaserte system vil gjøre jobben raskt og rimelig, til en forutsigbar pris. Det er viktig for oss i GLAVA® å vise at vi har innovasjonskraft, sier Jon Karlsen.