Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Hjelper du kunden med varmebehovet?

Du som jobber som tømrer eller snekker er trolig mest opptatt av planker, bjelker og skruer, men husk at kunden ofte ser på deg som en rådgiver. Da er det lurt å kunne litt mer enn akkurat det du jobber med det meste av tiden. Et av temaene du kanskje burde være litt oppdatert på, er det som går på oppvarming av hus.

Med kompetansen og evnene du allerede har, er det nemlig ikke så mye som skal til for å gi det lille ekstra til kunden. For eksempel ved å gi dem svar på hva slags oppvarmingsbehov hele eller deler av boligen har. Det vil si en vurdering av hvor mange watt per kvadratmeter som kreves for å varme opp hele boligen eller enkeltrom i den.

- Det er for eksempel pålagt å gjøre energiberegninger på nybygg, slik at kunden får et grunnlag til å vurdere hvilke oppvarmingsløsninger som er nødvendige, sier Hans Gravdal hos Byggtorget Hardanger Byggsenter.

Når det gjelder eldre hus, bør startpunktet for en enkel beregning av varmebehov være hvor stort areal som skal varmes opp, samt alderen på boligen. For å komme litt raskere i gang, kan du gjerne ta utgangspunkt i typiske oppvarmingsbehov for boliger bygget i ulike tidsperioder:

- 1960-tallet og eldre: ca. 70 -100 watt per m2

- 1980- og 1990-tallet: ca. 60 - 70 watt per m2

- 2000 og nyere: ca. 40 -50 watt per m2

Frem til nå klarer de fleste boligeiere å henge med, men i det videre er trolig din kompetanse som fagmann svært nyttig. Det handler nemlig om å vurdere de tingene som gjør at to identiske hus kan ha vidt forskjellige oppvarmingsbehov. Da snakker vi for eksempel om:

- hvor mange yttervegger boligen har og hvor godt isolerte de er

- antall vinduer og dører, samt årgang og tilstand på dem.

- hvordan loft/tak er isolert

- hvordan huset er isolert mot bakken

- type rom/bruk av rommet

- geografiske forhold og klima

- Er en bolig fra 1960-tallet etterisolert og det er montert ny vindsperre eller det har blitt skiftet vinduer i senere tid, vil det vil det bidra til redusert energiforbruk, forteller Hans hos Byggtorget Hardanger Byggsenter.

Nøyaktig hvor mye oppvarmingsbehovet går ned er selvsagt avhengig av isolasjonstykkelse og hvor lav U-verdi det er på vinduene.

Finn effektbehovet

Når du har gjort en vurdering av varmebehovet og kommet frem til et varmebehov per kvadratmeter, er det på tide å fiske frem kalkulatoren og legge inn følgende regnestykke:

Areal * oppvarmingsbehov / 1000 = anbefalt effekt

La oss si det er snakk om å varme opp et rom på 50 m2 og oppvarmingsbehovet ligger på 60 watt per m2. Da finner du fort ut at det er behov for 3 kWh for å varme opp arealet (50*60/100 = 3).

Hvilket oppvarmingsprodukt kunden velger for å dekke behovet, spiller ingen rolle for vurderingen av varmebehovet. Det er er egentlig bare et personlig valg kunden må ta basert på egne behov og ønsker. Blir du spurt, har vi imidlertid et par tips du kan dele med kunden:

- Vedovner oppgis med nominell effekt, og dette er et tall som forteller noe om ovnens optimale effekt basert på produsentens tester. Hvilken effekt kunden i praksis får ut av ovnen er avhengig av fyringsmåte, hva slags ved det fyres med og trekk i skorsteinen.

- Det er sjelden lurt å velge en vedovn med mye mer effekt enn behovet tilsier – det fører bare til at det blir altfor varmt ved litt hard fyring

- Skal et stort rom varmes opp med panelovner, er det som regel fornuftig å bruke to eller flere med litt lavere effekt enn én stor med høy effekt. Med to ovner får kunden bedre fordeling av varmen og gjør at rommet varmes raskere opp.

- Der det er mulig, bør panelovner monteres under vinduer. På den måten forhindres kaldras fra vinduene.