Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne Byggtorget-butikk

Herdet tre – det beste av to verdener

Det er lenge siden det kom en helt ny gulvtype på markedet. Inntil nå. Herdet tre fra Saga Hardwood gir deg de beste egenskapene fra laminat og parkett.

Færder_SagaHardwood-800x600.jpg

Det dukker stadig opp nye typer produkter med nye egenskaper og fordeler. Men når det gjelder harde gulv som skal legges flytende, har det imidlertid ikke skjedd veldig mye nytt de siste årene.

Riktignok kommer det stadig nye eller forbedrede produkter innen laminat og parkett. De siste årene har vi blant annet sett nye typer overflatebehandlinger, mønstrede gulv med klikksystem, samt enda lengre og bredere bord enn vi har vært vant til. Det er imidlertid lenge siden det kom en helt ny gulvtype på markedet.

Nå har det imidlertid skjedd, og nyheten kalles for herdet tre fra Saga Hardwood. Det er verken laminat eller parkett, men gir deg de beste egenskapene fra begge gulvtypene.

Et gulv som tåler mer

For å lære litt mer om gulv i herdet tre har vi tatt en prat med Audar Dørum, som er salgs- og markedsdirektør i Farveringen.

– Noe av det viktigste når det gjelder herdet tre, er at det har egenskapene til parkett og laminat i ett og samme produkt. Du får lunheten og ektheten som en tradisjonell parkett gir, men samtidig slitestyrken fra laminat, sier han.

Rent teknisk er gulv i herdet tre bygget opp av ekte treverk i bunn- og toppsjiktene, mens kjernen består av HDF (High Density Fiberboard). I tillegg er det lagt inn et lag med trepulver under toppsjiktet. Trepulveret er en blanding av ekte trefiber og mineraler som legges på kjernematerialet i HDF og presses sammen slik at det går over i flytende form. Dermed fyller trepulveret alle hull og porer i toppsjiktet slik at gulvet tåler mer.

På bildene under er en kule presset ned i både standard parkett (til venstre) og Saga Hardwood med en kraft på 400 kg. – det er betydelig forskjell i hva som skjer med de to gulvtypene.

Det er også verdt å nevne at toppsjiktet er behandlet og herdet på en måte som gjør at det blir hardere og mer slitesterkt overfor de fleste typer påkjenninger. Selve overflatebehandlingen gjøres med en UV-herdet matt lakk som påføres i 7 lag. Lakken er fri for formaldehyd, miljøvennlig, svært holdbar og lett å vedlikeholde.

Oppbygging_Saga Hardwood MattLakk-800x600.jpg

Et gulv for aktive familier

Gulv i herdet tre egner seg i de fleste rom i huset og på hytta, og er ideelt for aktive familier med barn, rullende leker, kjæledyr, høye heler og liknende. Det er dessuten er perfekt for rom med høy trafikk, men husk at det fremdeles er snakk om et gulv bestående av treverk.

– Med andre ord er det ikke nødvendigvis førstevalget av gulv til et inngangsparti der våte støvler og sko tråkker inn flere ganger daglig, understreker Dørum i Farveringen.

Attraktive dimensjoner og formstabilt

De senere årene har det blitt mer og mer populært med brede gulvbord, og både parkett- og laminatprodusentene har lansert gulv som dekker dette behovet.

Herdet tre fra Saga Hardwood møter også denne trenden ved at alle gulvene har en bredde på hele 27 cm. Sammen med den matte overflatebehandlingen, gir dette et eksklusivt og solid uttrykk. Rent praktisk er det også verdt å merke seg at såpass brede gulvbord går raskere å legge enn gulvbord på 17-18 cm. Faktisk kan det gå dobbelt så raskt å legge fordi hver enkelt bord dekker en større flate

– En fordel er dessuten at herdet tre er svært formstabilt. Selv med store dimensjoner er det minimal risiko for kuving eller liknende, forteller Audar.

Ona_SagaHardwood-800x600.jpg

Formstabiliteten bidrar dessuten til å redusere utfordringer med oppsprekking som følge av tørt inneklima.

– Tørt inneklima er en stor utfordring for trebaserte produkter, og oppsprekking i parkett kommer ganske høyt opp på lista over ting som tas opp på ettårsbefaringer i nye hus. Herdet tre tåler mer og er mer formstabilt enn parkett – og er i mindre grad plaget med denne typen utfordringer, forteller Audar Dørum.

Han understreker imidlertid at de samme kravene stilles til herdet tre som til parkett – det vil si relativ luftfuktighet på 30 – 65 %.

Effektiv ressursutnyttelse og miljøsertifisering

Når det lages produkter som gjør nytte av naturens ressurser, er det viktig å legge vekt på miljøaspektet og å sørge for effektiv ressursutnyttelse.

Gulv i herdet tre fra Saga Hardwood er for det første miljøsertifisert, og alt treverk er hentet fra bærekraftige skoger (FSC-sertifisert). For det andre innebærer produksjon av gulv i herdet tre en svært god ressursutnyttelse av de trestokkene som hentes ut av skogen. Av 5,5 kubikkmeter tre kan det lages hele 3600 kvadratmeter gulv i herdet tre. Til sammenlikning er det kun mulig å produsere 850 kvadratmeter 3-sjiktsparkett eller 95 kvadratmeter heltregulv.

Vil du lære mer om gulv i herdet tre, er du velkommen til oss i Byggtorget for en hyggelig prat. Hos oss fører vi følgende Saga Hardwood-gulvtyper:

  • Ona
  • Færder
  • Senja
  • Nordkapp

Vi snekres!