Det sparer deg selvsagt for mye tid, men i en del tilfeller kan effektiviteten ha en pris. Når du bruker en spikerpistol er det nemlig større sjanse for at spikerne trenger lenger inn i kledningen enn den bør. Det skyldes at du ikke har den samme kontrollen på spikeren når du skyter med pistol som når du håndspikrer. Aller helst skal spikerhodet flukte med overflaten på kledningsbordet, og ifølge SINTEFS byggdetaljblader for montering av kledninger i tre bør ikke spikerinnslag dypere enn 2 mm. forekomme.
I utgangspunktet vil dype spikerinnslag innebære risiko for algevekst og råteskader da kraterne som oppstår både samler bøss og vann. Dessuten vil nok mange mene at det ikke ser spesielt pent ut. Samtidig er det verdt å merke seg at Moelven ikke har opplevd at det har oppstått råtesaker av betydning som følge av spikere som sitter for dypt i kledningen. Generelt opplever de at det er færre problemer med spikere som står for langt inn i kledningen enn for bare noen få år siden.
Uansett verdt å være påpasselig
Selv om det ikke er spesielt sannsynlig at kledningen vil ta stor skade av dype spikerinnslag, kan det være verdt å ta noen forholdsregler for å unngå det. Som nevnt vil nok mange anse det som mindre pent. Og selv om det kan fikses med litt fugemasse eller kitt, er det ikke sikkert kunden er spesielt lysten på den jobben på en splitter ny kledning.
Det enkleste du kan gjøre for å redusere risikoen for dype spikerinnslag er å bruke justeringsmulighetene du har på kompressoren eller spikerpistolen. Verktøyprodusentene kommer stadig med nye produkter som gjør justering av trykk og effekt enklere og mer nøyaktig, så her kan det være en del å hente. Bruker du luftdrevet spikerpistol er det dessuten viktig å bruke riktig kompressor. Ifølge ESSVE trenger en pistol som har 7 bar lufttrykk en kompressor på 10 bar for å få en god og jevn luftmengde. Bruker du en kompressor på 8 bar blir kraften ujevn og spikerne får ulik innslagsdybde. Husk også at lengden på trykkluftslangen kan påvirke trykket.
Likevel er det ikke fritt for at du kan slite med å finne et trykk som gir jevnt innslag hele veien. Det er tross alt ikke til å komme unna at enkelte deler av treverket er hardt, mens andre deler er vesentlig mykere. Da er det ofte best å gå for en kombinasjon av maskin- og håndspikring. Stiller du inn trykket slik at spikerhodet får riktig innslag i mykt treverk, er det tross alt ganske fort gjort å fiske frem hammeren og svinge et velrettet slag eller to mot spikerne som stikker opp der treverket er hardere.
Da er du helt sikker på at sluttresultatet blir perfekt og at kunden ikke klager på finishen eller bekymrer seg for at treverket rundt spikerne skal bli stygt og råtne opp over tid.
Til sist et par andre tips til deg som jobber med kledning:
- Følg alltid trelastleverandørens anvisninger når det gjelder innfesting
- Bruk syrefaste spiker til vedlikeholdsvennlige kledninger for å unngå skjemmende merker rundt og under spikerhodet
- Bruk panelfot for å unngå merker fra spikerpistolen i treverket