Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Can't access location

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne Byggtorget-butikk

Halverte utslippene til studentboliger for familier

Byggherren stilte store krav til klimagassutslippene for de nye familieboligene på Kringsjå. GLAVA® bidro til å redusere utslippene med femti prosent.

Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) har et mål om grønnere studentboligdrift og grønnere byggeprosjekter. Nå bygger de tre bygg med totalt 82 studentboliger for familier. Klimabelastningen skal være rundt null-utslipp.

– Det overordnede målet er femti prosent reduksjon i klimagassutslipp sammenlignet med et tilsvarende bygg i stål og betong. Kunden er opptatt av å støtte opp under Norges forpliktelser i Parisavtalen, så vi fikk tydelige føringer for maksimumsutslipp for ulike byggematerialer, forteller Hans Foyn Friis, assisterende prosjekteringsleder i Seby, Veidekke Entreprenør.

Høy andel resirkulert materiale

Boligbyggene er isolert med GLAVA® Robust på tak og GLAVA® Pluss System i veggene. Bruk av resirkulerte råvarer i produksjonen var blant det som gjorde at GLAVA innfridde kravene til god miljødokumentasjon. GLAVAs glassullprodukter er laget med inntil 70 prosent resirkulert glass.

– Vi får mesteparten av glasset vårt fra Norsk Gjenvinnings fabrikk i Fredrikstad, ikke langt fra anlegget vårt i Askim. Den er altså kortreist også, sier Trond Larsen, prosjektrådgiver hos GLAVA.

Geovarmebrønner

SiOs satsing på gode miljøtiltak fortsetter etter at isolasjonen er på plass og byggene står ferdige. Det skal installeres solceller på tak og to av veggfasadene for egenproduksjon av elektrisitet. 16 nye geovarmebrønner skal borres for å forsyne studentene med lokal jordvarme. Overskuddet av varme og elektrisitet skal bli eksportert og fordelt til andre bygg i studentbyen.

Lettere med miljødokumentasjon

For å kunne regne ut det totale klimagassutslippet til et prosjekt, er entreprenørene avhengige av gode miljødeklarasjoner. Produktene velges ut fra en totalvurdering.

– Det blir innhentet EPD-er for alle produktene som vurderes. Når vi sammenligner produktene, er det det globale oppvarmingspotensialet i et hundreårsperspektiv, GWP100, i EPDen som vurderes. Vi er interesserte i det totale bildet. Velger vi et produkt med høye utslipp ett sted, må vi kompensere ett annet sted.

Av isolasjonsalternativene kom GLAVA® best ut, og er brukt i hele prosjektet. GLAVA® Pluss System var en favoritt både for prosjekterende og for arbeiderne på byggeplassen.

– Det er en rasjonell og fin måte å bygge på. Det går veldig fort, sier Friis.

– Morsomt å jobbe med

De lange fibrene i glassullen gjør at den kan komprimeres til førti prosent lavere volum enn tilsvarende fiberbasert isolasjon. Dette er ikke hensyntatt i EPD-en, men du skal ikke kimse av færre lastebiler under transport og færre tunge løft på byggeplassen.

– Til dette bygget kom all isolasjonen på én lastebil, forteller Magnus Lunder, BAS hos Veidekke Seby.

Han lener seg mot en stender fra GLAVA® Pluss System. De er allerede ferdige med å isolere og legge duk på én av fire yttervegger.

– Nå som vi har teknikken i fingertuppene, går det veldig fort å jobbe med dette systemet. Det er lett å håndtere og veldig slitesterkt. Jeg tror gjengen her synes det er morsomt å jobbe med, avslutter Lunder.