Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Gass, batteri eller trykkluft?

Enten du monterer kledning, fester taklekter, setter opp bindingsverk eller lister rundt dører, har du trolig spiker- eller dykkertpistolen som en fast følgesvenn.

I lange tider har den jevnlige duren fra kompressorer og trykkluftslangen som snor seg langs gulvet vært et fast innslag på enhver byggeplass. De siste årene har det imidlertid blitt mer og mer populært å fri seg fra slangen og gå over til batteri- eller gassdrevne pistoler, både når det gjelder spiker- og dykkertpistoler. Hva som er best, finnes det derimot ikke noe fasitsvar på.

Generelt er trykkluftdrevne spikerpistoler på kompressor kjent for å være en stabil og god løsning som lar deg jobbe effektivt over lang tid. Så lenge du har strøm tilgjengelig er du så godt som sikker på at du ikke trenger å stoppe opp, og bruker du en oljefri kompressor trenger du heller ikke tenke noe særlig på vedlikehold.

Trykkluftdrevne pistoler har dessuten en vektfordel da de som regel veier en god del mindre enn både gass- og batteridrevne pistoler. Derfor er det gjerne mer behagelige å bruke dersom du skal stå lenge med spikerpistolen, for eksempel når du setter opp utvendig kledning eller innvendig panel.

– Dessuten tåler de en trøkk og klarer fint litt røff håndtering eller dårlig vær. Her er det litt verre stilt med for eksempel gassdrevne pistoler, som har en del elektronikk som kan være litt følsom, sier Eirik Bergan hos Byggtorget Bergan Bygg.

Samtidig er det ikke til å komme unna at trykkluftslangen har en tendens til å sette seg fast, krølle seg og generelt ligge i veien på byggeplassen. I en del tilfeller er det bare upraktisk, men i andre tilfeller kan det være en direkte sikkerhetstrussel. For eksempel når du arbeider på tak eller i et stillas, der det er fort gjort for både deg og andre å snuble i slangen. Konsekvensene av slikt er ikke noe hyggelig å tenke på. Andre sikkerhetstrusler kan være at slangen drar med seg og velter gjenstander i det den trekkes rundt.

Praktisk å slippe slangen

Velger du gass- eller batteridrevne spikerpistoler er den største fordelen at du unna alt som har med slanger å gjøre. Dermed blir det både enklere å bevege seg rundt og byggeplassen blir et litt tryggere sted å oppholde seg. Fordelen med å jobbe uten en trykkluftslange er særlig stor dersom du ikke kan ha kompressoren i nærheten eller hvis du jobber på steder der du ikke har tilgang til strøm. Når det gjelder ytelse og funksjon er både batteri- og gassdrevne spikerpistoler til proffbruk helt på høyde med luftverktøy – selv når du skal skyte de lengste spikerne.

Begge typer pistoler holder dessuten lenge før det er behov for å lade batteriet eller bytte gasspatron. Litt avhengig av batteritype kan du gjerne klare mellom 700 – 1000 spiker på én lading når du bruker en batteripistol. Bruker du en modell av samme merke som de andre batteriverktøyene du har i bilen, kan du kjøpe en pistol uten batteri til en lavere pris og bruke batterier du allerede har.

Pistoler som går på gass, klarer fint å klemme ut over 1000 spiker før gasspatronen må byttes. Patronene har selvsagt en kostnad, og denne gjør at gassdrevne pistoler er et noe mindre kostnadseffektivt alternativ enn trykkluft og batteri. Dessuten må du rengjøre dem jevnlig for å opprettholde yteevne og driftssikkerhet. ESSVE anbefaler rengjøring på sine pistoler for hver tiende gang gasspatronen byttes. Eirik hos Byggtorget Bergan Bygg forteller at de gassdrevne pistolene gjerne passer best til litt mindre oppdrag:

– Da er det veldig er praktisk å bare kunne ta pistolen opp av kofferten og sette i gang. Bruker du dem til større jobber blir kostnaden til gasspatroner høyere og du må vedlikeholde maskinen oftere, sier han.

Husk ellers at gasspistolene også har et batteri som må lades – dette batteriet brukes for å lage en gnist som antenner gassen slik at det oppstår en liten eksplosjon som gir kraft til å skyte spikeren inn. Batteriet holder som regel til noen tusen spiker og kan hurtiglades.

PS! Uansett hvilken spikerpistol du bruker, er det viktig at du er kurset i hvordan de brukes på en sikker måte.

– Tar du kontakt med oss i Byggtorget kan vi bistå med å sette opp sikkerhetskurs som kjøres i regi av for eksempel ESSVE, avslutter Eirik Bergan