Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Friske opp uterommet? Tenk nytt og kreativt

Les disse tipsene før du setter i gang med å planlegge uterommet eller gjør store endringer i hagen.

Hva som er et godt uterom, er i de fleste tilfeller en personlig sak og det er ikke alltid så enkelt å gi et fasitsvar som gjelder for alle.

Det finnes derimot en del generelle tips og råd du kan ta med deg i planleggingen. De sikrer nemlig at du får tenkt deg om, og gjør de riktige vurderingene før du setter spaden i jorden eller starter å bygge terrasse.

1. Ta deg tid

Et av de viktigste tipsene, er å bruke litt tid før du bestemmer deg for hvordan du vil ha det. Bli kjent med uteområdene, finn ut hvor det er mest sol, hvor skyggene faller og hvor du best liker å oppholde deg. Selv om det klør i fingrene etter å gå i gang, kan det altså være veldig smart å ta tiden litt til hjelp for å finne de beste løsningene.

2. Lag soner

Et annet råd er dele uteområdet inn i soner, litt på samme måte som du tenker rominndeling innendørs. For også utendørs gjør vi forskjellige aktiviteter som krever litt forskjellige egenskaper. Det dreier seg for eksempel om ting som innsyn, utsyn, skjerming, overbygg og lys. Som en ekstra bonus blir et uteområde med ulike soner mye mer spennende enn et uteområde der du ser alle elementer ved første øyekast.

Talgø, som produserer MøreRoyal®, har følgende eksempler på aktuelle soner:

  • Spiseplassen
  • Grillplassen
  • Hvileplassen
  • Solingsplassen

På solingsplassen vil du trolig ha minst mulig skygge, men kanskje en liten levegg som skjermer for sjenerende innsyn og vind, mens hvileplassen bør gi øynene fri fra solen og mulighet til å lese en bok uten å myse. Et pergola-byggesett i MøreRoyal®-materialer kan for eksempel være et godt valg for deg som ønsker en hyggelig hvileplass.

Bilde: Du får kjøpt ferdige byggesett dersom du ønsker å sette opp en pergola i hagen. Foto: Talgø MøreRoyal

Når det gjelder spiseplassen, vil du fort merke at den norske sommeren kan være lunefull. Mange har nok opplevd å fyre opp grillen i strålende solskinn, bare for å måtte flykte inn på grunn av regnvær en halvtime senere.

Du får ikke gjort noe med været, men investerer du i et tak eller overbygg på terrassen er du reddet selv om regnet skulle komme. Sjekk for eksempel ut Talgø PlusConcept, elementbaserte hagestuer i vedlikeholdsvennlig MøreRoyal®, som du enkelt setter opp selv. I kolleksjonen finner du også praktiske og flotte boder du kan bygge i ulike størrelser. Du kan velge en standardmodell, eller bygge din helt egen variant i den enkle byggmodulen.

3. Vær kreativ med belegningsstein

Med ulike soner er det også naturlig å gjøre bruk av ulike typer materialer. Der
du har utemøblementet og spiseplassen passer det kanskje best å ha terrasse. Hva med å tenke litt nytt rundt terrassedekke, i stedet for å velge tradisjonelt?

Det siste på markedet er såkalte lektegulv, der du bruker firkantlekter som dekke. De leveres i to ulike dimensjoner, miks dem gjerne om hverandre for å skape spill og variasjon, eller bruk én dimensjon for å skape en mer homogen flate. Uansett får du et strammere, renere og mye mer moderne uttrykk enn med de mer tradisjonelle terrassegulvene.

Bilde: Et lektegulv skaper et spennende og mer moderne uttrykk på terrassen. Foto: Talgø MøreRoyal

I andre soner passer det kanskje bedre med andre typer underlag, og det er ingenting i veien for å kombinere materialbruken. For eksempel kan underlaget til en pergola være belegningsstein eller steinheller.

Les også: Nå er det trendy med store steinheller på uteplassen

Kombinasjonen av MøreRoyal®-materialer i varme toner og steinmaterialer er godt utprøvd, og ser smakfull og pen ut. Du kan også oppnå spennende kontraster på andre måter, eksempelvis der terrassen eller plattingen går over i en hagegang av belegningsstein, eller om du bruker stein for å markere nivåforskjeller på terrassen. Belegningsstein kan dessuten brukes som kantstein rundt bed og liknende – her er det ganske enkelt mange muligheter.

Les også: Slik lager du hyggelige hagerom med belegningsstein og heller

ASAK Helle Nougat  med en sort metallbenk som detalj i det ene hjørnet

Bilde: Kombinere gjerne forskjellige typer belegningsstein og farger for et mer spennende uttrykk i hagerommet. Foto: Asak miljøstein

Ønsker du jobben gjort Ferdig snekra?

Du forteller oss hva du ønsker gjort, og våre fagfolk gjennomfører prosjektet ditt fra A til Å.

Les mer om Ferdig snekra her

Mer om hage og uteplassen

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes. Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet