Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Ferdig grånet kledning med NORD

Bergene Holm har utviklet NORD – en eksteriørkolleksjon om er ferdig værgrånet fra fabrikk og som gir et flott værbitt uttrykk som passer til de fleste fasader.

NORD eksteriørkolleksjon er kledning laget av gran, som passer for kunder som vil ha et tøft, værbitt utseende på fasaden. Denne kledningen behøver dessuten ikke noen som helst etterbehandling ut over normal vasking etter den er montert. Det er for så vidt en egenskap NORD deler med flere andre typer kledning, men det er likevel en viktig forskjell du bør være klar over.

Der andre typer vedlikeholdsvennlig kledning får patina og et værbitt uttrykk over tid, har kledning med NORD-behandling dette uttrykket allerede fra monteringstidspunktet.

— En viss modning av treverket som følge av regn, sol og vind vil selvsagt skje, men det viktige er at fargen og uttrykket ikke kommer til å forandre seg noe særlig, forteller Hege Voll Midtgaard, som er miljø- og merkevaresjef i Bergene Holm.

Når modningen pågår kan fasaden få et varmere, brunlig skjær og i enkelte tilfeller et hint av grønne pigmenter. Men dette forsvinner forholdsvis fort og de sorte pigmentene i behandlingen dominerer. For at kunden ikke skal bli overrasket, kan det være smart å gjøre oppmerksom på at slike fargeendringer kan oppstå.

Behandlet på fabrikk

Grunnen til at NORD har disse egenskapene, er at den impregneres med et organisk, høyt konsentrert og råtehemmende middel som blir trykket 1-3 mm inn i bordene på alle fire sider. Impregneringen tilsettes også fargepigmenter og forsterker som legger seg på utsiden av kledningen. Behandlingen er diffusjonsåpen, slik at fukt kan trekke inn og ut av treverket på en naturlig måte. Den er dessuten helt fri for metaller og er NTR gran-godkjent.

Bilde: NORD-behandlingen sørger for et jevnt uttrykk på alle deler av huset.(Foto: Bergene Holm)

Monteres NORD på riktig måte er kunden sikret en fasade som varer svært lenge. Som for alle andre typer kledning, er det særlig viktig å sørge for gode takutstikk, unngå vannfeller og ha god lufting bak kledningen. I tillegg må spikerhull, kuttflater/endeved og eventuelle sår overflatebehandles ved montering. Ubehandlede områder vil utgjøre svake punkter og kan føre til kortere levetid på kledningen.

Jevnt sluttresultat uansett vær og vind

At kledningen i praksis er ferdig grånet fra fabrikk, er ikke den eneste fordelen med denne måten å behandle treverket på. Det gjør også at kledningen får et jevnt og ensartet uttrykk på alle deler av fasaden. Med en del andre typer vedlikeholdsfri kledning oppstår ofte et litt ujevnt og spraglete uttrykk ettersom solen og været påvirker treverket litt ulikt på ulike deler av huset. Selv på områder som ligger litt mer beskyttet, slik som under takutstikk eller overbygg, vil NORD beholde det samme uttrykket som resten av fasaden.

Om kunden ønsker å male eller beise huset en gang i fremtiden, er det ikke noe problem da NORD kan behandles med de fleste kjente eksteriørprodukter.

Egner seg overalt

Når vi snakker om NORD som en røff og værbitt kledning er det fort gjort å tenke at dette er en kledning som kun passer til enkelte typer bygg, slik som hytter på fjellet eller hus med havet som nærmeste nabo. Og det gjør den absolutt, men den egner seg også svært godt på større bygg og mer moderne boliger. Med NORD har kunden selvsagt også valgfrihet når det gjelder profiler, selv om ikke alle Bergene Holms profiler lagerføres med NORD-behandling.

Bilde: NORD egner seg godt i kombinasjon med andre materialer. (Foto: Bergene Holm)

— Vi har også merket etterspørsel ut over kledning, derfor har vi lansert et utvalg konstruksjonsvirke og spiler med NORD-behandling. Produktene er CU-impregnert før de er blitt behandlet med NORD og kan for eksempel brukes til å lage rekkverk eller levegger med samme uttrykk som fasaden på huset. Dette gjør at eksteriøret blir helt komplett, sier Hege Voll Midtgaard.

For oppdatert oversikt over lagerførte kledningsprofiler og for å lære mer om NORD, anbefaler vi at du tar kontakt med din nærmeste Byggtorget-butikk.