:

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne Byggtorget-butikk

Få orden på arbeidsbelysningen

En del ting i livet kan være vanskelig å endre på, mens andre ting er forbausende enkle å gjøre noe med. En av de tingene som er forholdsvis enkelt å gjøre noe med, er arbeidsbelysning på byggeplassene du ferdes på. Og som vi har vært inne på i en annen artikkel i denne utgaven av Proffnytt, er god belysning viktig av hensyn til både sikkerhet, helse og arbeidsevne.

I dag ser nemlig markedet for arbeidsbelysning ganske annerledes ut enn det gjorde for bare noen få år siden, og derfor er det faktisk ganske enkelt å finne produkter som passer til de fleste omgivelser og oppgaver.

Selvsagt finnes de klassiske lyskasterne med én lyskilde enda, men det er ikke noe problem å få tak i lyskastere med både to, tre og helt opptil seks lyskilder.

- Starburst 16 000 med seks lyskilder kan for eksempel henges i taket eller settes på et stativ for å gi god generell belysning på arbeidsplassen. Suppleres denne med rettet belysning der du jobber har du godt arbeidslys, forteller Espen Hanæs, som er produktekspert på belysning i Luna Group.

Lampene med flere lyskilder er også fleksible, da du selv kan velge hvor mange av lyskildene du vil bruke og hvor du vil rette de ulike. Noen lamper gir deg også fleksibilitet med tanke på fargetemperatur, ettersom de kan justeres til den fargetemperaturen som passer deg best.

- Mareld Canopus 2400 RE kan justeres trinnløst mellom 2700 kelvin, som tilsvarer lyset vi typisk har hjemme, og helt opp til 6500 kelvin. Da nærmer vi oss fargetemperaturen på en kald og klar vintermorgen. Vi regner med å lansere flere lamper med justeringsmuligheter fremover, forteller Hanæs i Luna Group.

En annen type som kan nevnes, er lamper med kuppelform som gir svært god spredning av lyset i alle retninger, samt har nødlysfunksjon som slår inn hvis strømmen går. I tillegg finnes selvsagt hodelykter, håndlykter og mindre lommelykter som er beregnet på presisjonsarbeid og arbeid der du ikke har plass til større lamper.

Gå for moderne LED

Skrur vi tiden noen år tilbake var LED ganske nytt og mange var skeptiske. I dag er skepsisen snudd og LED blir brukt til belysning på de fleste områder, og arbeidsbelysning er på ingen måte noe unntak.

En av fordelene med LED er at de ikke utvikler særlig varme, i motsetning til gamle halogenlamper på godt over 1000w som både fungerte som arbeidslys og varmeovn i samme pakke. Med slike lamper skal det faktisk ikke mer til enn en henslengt jakke på feil plass for at det begynner å brenne. Det skjer ikke med LED. En annen fordel er at LED-belysning holder tusenvis av timer, bruker lite strøm og at de ikke har pærer som kan knuses.

- På våre arbeidslamper har vi dessuten det som kalles CLO (constant lumen output). Her sørger en driver for å gi mer strøm til lysdiodene slik at de beholder samme lysstyrke gjennom hele levetiden. På lamper uten CLO vil lysstyrken bli gradvis svakere i løpet av driftstiden, opplyser Espen Hanæs i Luna Group.

Om dere skal handle nye LED-lamper er det ellers greit å vite at:

- Lamper som skal brukes til rettet belysning bør ha COB-LED som lyskilde

- Lamper som skal brukes til generell belysning bør ha SMD-LED som lyskilde. Her består lyskilden av mange små lysdioder som til sammen lager et sterkt lys med jevn spredning.

Praktiske funksjoner

Med ny arbeidsbelysning er det også stor sjanse for at dere kan gjøre kål på en del av skjøteledningene som ligger og slenger på gulvet. Mange arbeidslamper er nemlig oppladbare og kan plasseres akkurat der du ønsker å uten å tenke på strøm i det hele tatt. En del av dem kan også lades i 12V-uttak, slik at du enkelt kan gi dem litt påfyll mens du er på veien. Av andre smarte funksjoner som kan nevnes, er arbeidslamper med integrerte høyttalere som kobles til telefonen med blåtann eller lamper med USB-uttak som kan brukes som powerbank til lading av telefonen.